Štorklje se prehranjujejo z žuželkami, žabami, kačami in mišmi. No, tole so fotografirali medtem, ko si je privoščila zajca. Ja, prav ste prebrali.

Družbena omrežja je nedavno preplavila objava fotografije štorklje, ki si je za malico sredi pokošenega travnika privoščila kar zajca. Ja, prav ste prebrali. Štorklja je meni nič, tebi nič pogoltnila celega zajca. Kot je avtor fotografije zapisal pri objavi v skupini Prekmurski slovar, se štorklja, tako kot večina misli, ne prehranjuje le z žabami, ampak če le more poje tudi kakšnega vrabčka ali celo mladiča mačke.

Manjši sesalci so redno na jedilniku štorklje

Da ima štorklja pester jedilnik, pritrjujejo tudi v Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. »Prehranjuje se pretežno z malimi sesalci, redkeje z žabami, deževniki, kačami in žuželkami,« zatrjujejo slovenski ornitologi na svojih spletnih straneh. Prav od količine razpoložljive hrane pa je odvisen tudi gnezditveni uspeh štorklje. Ob pomanjkanju hrane lahko vrže oslabele mladiče iz gnezda in tako ostalim, fizično močnejšim mladičem, omogoči preživetje. 

Starejše novice