Stari stoli so končali v kontejnerju, zamenjali so jih z vrtnimi stoli (Vir: Stanovalci študentskega doma 4)
Študenti, ki bivajo v študentskih domovih Univerze v Mariboru, so nezadovoljni zaradi radikalne zamenjave pisarniških stolov z vrtnimi. Še bolj so šokirani, da so njihovi stari stoli, ki so bili dobro ohranjeni, končali na odpadu.

Študenti, ki bivajo v študentskem domu 4, so pred kratkim doživeli neprijetno presenečenje. Spremenili so namreč opremo njihovih bivalnih prostorov. 

Radikalna zamenjava pisarniških stolov z vrtnimi stoli je med študenti sprožila razočaranje in nezadovoljstvo.

»Prej smo imeli pisarniške stole, ki so bili višinsko prilagodljivi, opremljeni s koleščki in zasnovani ergonomsko, kar je omogočalo udobno in produktivno delo. Ti stoli so bili ne samo funkcionalni, temveč so tudi ustrezali potrebam študentov različnih višin in postav,« so zapisali. 

Kot pravijo, je zamenjava teh stolov z vrtnimi stoli sprožila več težav.

Študenti: Stoli niso primerni za dolgotrajno sedenje, negativno vplivajo na produktivnost

Navajajo, da vrtni stoli niso primerni za dolgotrajno sedenje in študijsko delo, saj niso ne višinsko prilagodljivi ne oblazinjeni: »Njihova ergonomska zasnova je daleč od ustrezne, kar lahko dolgoročno negativno vpliva na zdravje študentov, ki preživljajo ure in ure za študijskimi mizami.«

Kot drugo težavo so navedli, da vrtni stoli niso namenjeni uporabi v notranjih prostorih, kar pomeni, da niso optimalni za dolgotrajno uporabo: »Čeprav so novi stoli bolj trpežni od prejšnjih pisarniških stolov, so manj funkcionalni zaradi pomanjkanja koles in drugih ergonomskih lastnosti.«

Dodajajo, da pomanjkanje oblazinjenja povzroča neprijetno izkušnjo sedenja, kar negativno vpliva na udobje in produktivnost uporabnikov. 

Ob tem izpostavljajo, da bi bilo bolj smiselno in ekonomično prenoviti ali popraviti obstoječe stole namesto, da se jih je nadomestilo z novimi, ki ne izpolnjujejo osnovnih potreb študentov.

Šokirani, da so stari stoli končali na odpadu

Študenti so bili šokirani tudi nad dejstvom, da so njihovi stari stoli, ki so bili dovolj udobni, ergonomski in v veliki primerov odlično ohranjeni, končali v ogromnem zabojniku pred študentskim domom, »kjer so jih, če se niso uničili že med 'potjo' do zabojnika, popolnoma razstavili in pometali v zabojnik ter tako dokončno uničili.«

Dodajajo, da bi za stole, četudi jim uprava študentskih domov ni dovolila, da jih obdržijo, najverjetneje lahko našli drugega lastnika in tako preprečili njihovo uničenje. 

»Prepričani smo, da bi bila kakšna nevladna ali dobrodelna organizacija, morda celo šola, še kako vesela donacije povsem ohranjenih in funkcionalnih pisarniških stolov, zato se nam nepremišljena odločitev uprave, da stole uniči, zdi še toliko bolj zaskrbljujoča,« so zapisali. 

Spletna trgovina, ki prodaja stol kot vrtni (Vir: Stanovalci študentskega doma 4)

Preprečiti želijo dodatne »renovacije«, pripravljeni organizirati tudi protestni shod

Cilj študentov je doseči spremembo in vrnitev ergonomskih pisarniških stolov, ki bodo ustrezali potrebam in udobju študentov in »tako preprečiti morebitne nadaljnje 'renovacije' naših dragih študijskih sob.«

V ta namen so v prihodnjih dneh pripravljeni tudi organizirati protestni shod.

Za dodatna pojasnila in odziv smo se obrnili na študentske domove Univerze v Mariboru. Njihov odgovor objavimo, ko ga prejmemo. 

Komentarji (5)

Dim Beli (ni preverjeno)

To so res ene budale, češ, za študente je itak vse dobro. Žalostno žalostno. Kje si še videl tak stoj za študiranje???

Zvegla (ni preverjeno)

idi v momax pa si kupi stol po želji. ko greš ven, ga prodaj naslednjemu stanovalcu. aja, nimaš denarja za stol... imaš pa za travco...

In reply to by Dim Beli (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Za to sranje komad 117eur? Tega, ko je to podpisal takoj na psihiatrijo!

Student1 (ni preverjeno)

Glavno, da se dvigujejo cene stanarin. Isto so približno leto dni nazaj naredili v domu 13. Nekdo na položaju je dobro zaslužil na račun študentov.

Zvegla (ni preverjeno)

si že slišal za inflacijo?

In reply to by Student1 (ni preverjeno)

Starejše novice