Betnavski gozd je pozdravil otvoritev nove trim steze, ki bo ponudila številnim meščankam in meščanom Maribora možnost za rekreacijo. Prenovljena trim steza se razprostira na 1500 metrih znotraj gozda.

V Betnavskem gozdu je s pomočjo Slovenskih državnih gozdov in pobude krajana Igorja Kolariča prišlo do prenove trim steze.

»Nova trim steza pomeni zelo veliko pridobitev in se zahvaljujem Slovenskim državnim gozdovom za ta prispevek. Seveda, tudi gospodu Igorju Kolariču, ki je glavni pobudnik te zgodbe. Gre za oživljanje javnega prostora, ki je v teh časih še toliko bolj pomembno. Maribor ima izredno dober preplet urbanega in zelenega. Naša vizija v kabinetu župana je, da na tem čim več delamo,« je otvoritev trim steze komentiral mariborski župan Saša Arsenovič.

Pomembna prenovitev v Mariboru

Direktor Slovenskih državnih gozdov in župan sta za trenutek preizkusila eno izmed točk nove trim steze, kjer sta sočasno naredila tri sklece. Oba poudarjata, da gre za pomembno pridobitev za Maribor.

»Slovenski gozdovi imajo več funkcij, so lesno proizvodni, varovalni, urbani in imajo izrazito turistično rekreativno funkcijo. Tako funkcijo ima Betnavski gozd. Veseli smo, da so krajani prepoznali prednosti tega gozda, podali pobudo za obnovitev poti objektov in naprav. Mi pa smo s svojimi sredstvi, ki jih imamo na voljo za krepitev in vzdrževanje socialnih funkcij, prispevali en kamenček v mozaiku in obogatili ta gozd,« je pomembnost trim steze v Betnavskem gozdu pojasnil direktor Slovenskih državnih gozdov Robert Tomazin.

Pobuda zgolj enega krajana

Glavni pobudnik ideje je bil Mariborčan Igor Kolarič, ki je že večkrat kontaktiral in pomagal Slovenskim državnim gozdovom za različne izboljšave v gozdu. Prispeval je tudi ideje za menjave klopi ob gozdu in sajenje dreves na praznih jasah.

»Prešinila me je ideja in poskusil sem ugotoviti, kdo je upravitelj Betnavskega gozda. Ugotovil sem, da so Slovenski državni gozdovi. Najprej so mi rekli, da mi bodo sporočili oziroma da zaenkrat ni možno. Gospa Suzana me je potem kontaktirala, da bi prišli to pogledat. Z gospodom Petrom Kolarjem sva šla pogledat, kako bi lahko izvedli idejo in se je počasi začelo to uresničevati,« je pojasnil idejo krajan Igor Kolarič.

V prejšnjih letih so Slovenski državni gozdovi v Betnavskem gozdu postavili devet novih klopi. Posadili so 50 različnih vrst medovitih dreves. Postavili so tudi gnezdilnice za divje opraševalce.

»Pri teh projektih smo opazili uničene table, preperela stojala in podobno, tako smo se odločili, da gremo v vlogo trim steze. Postavili smo štirinajst točk in devet naprav za vadbo, kjer smo predvideli program vadbe. Da smo se lahko tega lotili in zaradi tega, ker je gozd zavarovan, smo potrebovali kulturno in naravovarstveno soglasje, ki smo ga uspešno pridobili,« je načrt nove trim steze opisal Peter Kolar iz Slovenskih državnih gozdov.

Novi podobni projekti

Na območju Maribora je veliko potenciala za razvijanje podobnih konceptov, zato Mestna občina Maribor pričakuje veliko preobrazb na različnih mestih.

Med njimi so Stražunski gozd, Pekrski park, Mestni park Maribor, Piramida in Kalvarija.

»Stražunski gozd pravkar raziskujemo, druga umestitev je celotno območje pri Pekrskem parku. Izjemni izziv je vzpostavitev podobnega koncepta v zaledju Mestnega parka Maribor, ki gre pravkar kmalu v obnovo. Potem v navezavi s Piramido moramo skleniti pogodbo s štirimi ministrstvi, da lahko lokacijo razvijamo. Izzivi so tudi na področju Kalvarije. V območju celotnega Maribora je pomanjkanje tovrstnih vsebin, kjer se prepletajo šport, prosti čas in zdrav zrak,« še dodaja župan.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aerosol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lahko bi vsaj malo smeti pobrali v betnavskem gozdu .

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čez 3 dni je velika čistilna akcija po desnem bregu maribora, idi pa pomagaj čistit in ne samo pametovat

In reply to by aerosol (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

dd pravi, da ne pametovat ahahahahahahhahaahhahaha

In reply to by dd (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Čestitke za obnovo in pohvala pobudniku Igorju, da je dal idejo!

Mariborcan Ferdo (nepreverjen)

To pa je res lepa novica, ure in ure smo preživeli tam in trenirali, potem je bila stara trim uničena več kot 20 let, zdaj pa je nova super!

Bravo!

Žalost (nepreverjen)

Župana eni toliko nervirajo, da še sedaj dela tam sklece.

Starejše novice