Narodni dom Maribor, ki letos obeležuje 30 let obstoja, je za svoj okrogli jubilej prejel dvigalo, ki je po dolgih letih čakanja povezalo vse etaže in invalidom ter starejšim omogočilo lažji dostop do prireditvenih prostorov.

Dostop do večine prireditvenih prostorov v Narodnem domu Maribor je bil do do sedaj mogoč zgolj po stopnicah, saj je bila 120 let stara neorenesančna palača brez dvigala

Tako so bili prireditveni prostori v veliki meri težko dostopni invalidom in starejšim, čeprav so uporabniki Narodnega doma na to pomanjkljivost opozarjali že več let.

Z vgradnjo so sedaj z dvigalom povezali prostore od klet do drugega nadstropja in s tem omogočili lažji dostop funkcionalno oviranim posameznikom, invalidom, pa tudi starejšim.

Otvoritve so se med drugim udeležili Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, Martin Benko, predsednik Medobčinskega društva Sožitje Maribor, Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor ter Alfred Lasetzky, mariborski mestni svetnik.

Novo dvigalo izjemen gradbeni podvg

Kot je poročal Večer, je dvigalo projektiralo podjetje MF Arhitektura Mihe Fujsa in je usklajeno z zavodom za varstvo kulturne dediščine, zaključna dela pa so opravili delavci mariborskega podjetja Vitom.

Za vgradnjo dvigala so moralo odstraniti radiatorje, v tla so namestili grelce, iz plošč, ki so jih ohranili pri rušenju, pa so naredili okvir, ki ima enak vzorec kot tla soban. Plošče s tem vzorcem pa so položili tudi na tla dvigala, s čimer uporabnik dobi občutek, da se prostor nadaljuje.

Komentarji (2)

stevo z banja luke (ni preverjeno)

kakobi se smijao kad bi se pocepala sajla od lifta kad bi bili oni koji niso na invalidskim kolicima u liftu

TABORČAN (ni preverjeno)

tukaj se strinjam s teboj
Tudi jaz bi se smejal

In reply to by stevo z banja luke (ni preverjeno)

Starejše novice