Močni nalivi in sunki vetra so včeraj močno prizadeli predvsem Koroško in Štajersko, kjer je meteorna voda zalivala kleti, garaže, dvorišča, sunki vetra pa so podirali drevesa in odkrivali strehe. Nastala je večmilijonska škoda.

Neurje je včeraj največ škode prizadejalo vasem ob reki Mislinji. Tako močnega neurja in takšne škode domačini ne pomnijo. 

»Pred dvema letoma se je nam zgodila podobna zgodba. Že takrat sem bil zelo razočaran, kolikšni stroški so ob tem nastali, ampak glede na dogodke, ki so se zgodili včeraj, pa to presega še krat dva,« nam pove Bojan Borovnik, župan občine Mislinja.  

»Je zajelo res tu Razborco, Dovže, Straže, Mislinjski graben. Praktično kar pol občine je res dobro uničilo,« še pove župan občine Mislinja.   

Huda ura tudi v Lovrencu na Pohorju

»Nenadoma, kot bi se utrgal oblak, nas je zadelo neurje in upotošilo tudi naš kraj,« opisuje domačin iz Lovrenca na Pohorju. 

»To je tak šlo, da strehe niso folgale požirati. In voda je rasla. Je pa tak šel dež gor v Planini, da je zemljo napilo, zdaj pa, ko je ta močan naliv prišel, je pa samo po vrhi šlo in zato so bili pa potoki polni,« pove domačin Jože Črešnar

Huda ura se je začela opoldne in odnesla ogromno cest, mostov in tudi poškodovala občinsko infrastrukturo v Lovrencu na Pohorju.

»Veliko krajanov je odrezanih od naselij, težave so z dobavo pitne vode. To vzpostavljamo po celi liniji vodotoka. Narasla sta potok Radoljna in Plešiščnica. Odnesla ceste, spodjedla brežine,« pove Marko Rakovnik, župan občine Lovrenc na Pohorju.

Neurje je v Lovrencu na Pohorju podrlo most in nekaj domačinov odrezalo od sveta. 

»Poskrbeli bomo, da bo še danes urejen vsaj zasilni izhod iz tistega brega potoka, da bodo lahko prehajali na območje naselja Lovrenc na Pohorju, sanacija sama bo pa trajala mesece in mesece,« še pove župan občine Lovrenc na Pohorju. 

Neurje poskrbelo tudi za milijonsko škodo

V pičlih štirih urah je vreme poskrbelo za večmilijonsko škodo.

»Glede na to, kaj vse je poškodovalo ocenjujemo v milijonih,« dodaja župan občine Lovrenc na Pohorju. 

»Predvidevam, da je škode med dva in tri milijona evrov, ampak bomo videli, kaj bo. Upam tudi na pomoč države,« pove župan občine Mislinja. 

Gasilci iz Svete Trojice posredovali kar osemkrat

A neurje je včeraj pokazalo svojo moč tudi nekoliko vzhodneje. Podiralo je drevesa in odkrivalo strehe. 

»Na regijskem centru za obveščanje Maribor so zabeležili osem dogodkov na področju naše občine. Največ je pač bilo nekaj odkritih streh, pa kar precej podrtih dreves, tako da je bila tudi cesta Lenart - Sveta Trojica zaprta več ur,« nam pove Jože Fras, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Sveta Trojica.  

Vir: PGD Sveta Trojica

Razsežnost posledic neurja še sedaj sproti ugotavljajo na terenu, upajo pa, da bo sanacija čim prej stekla in omogočila varno življenje občanom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice