Foto: Žan Osim
To soboto se za kopalce odpirajo vrata Mariborskega otoka, na katerem so v preteklih mesecih potekala obnovitvena dela. Kakšne novosti prinaša letošnja sezona?

Korenine kopališča na Mariborskem otoku segajo v leto 1930, ko se je otvoritve udeležilo več kot 10.000 obiskovalcev. Takrat je to veljalo za eno najlepših kopališč v vzhodni Sloveniji, ki je zaradi svoje neposredne bližine središču mesta in objektov v objemu narave privabilo ogromno kopalcev.

Skozi leta kopališče ni bilo deležnih večjih obnovitev, opravljena so bila več ali manj zgolj nujna vzdrževanja – v zadnjem času pa se je to le spremenilo.

Kopalni del na Mariborskem otoku naposled počasi dobiva končno podobo, ki mu ponovno vrača določeno mero blišča, ki ga je imel v svojih najboljših letih.

Vhod bo premaknjen v stavbo kopališča

Poleg osveženega mostu so najbolj opazna sprememba nove ploščadi ob bazenih, ki znatno izboljšajo splošen videz kopališča in omogočajo dostop tudi gibalno oviranim osebam.

V teku je tudi prenova infrastrukture, na novo so urejene sanitarije, načrtovana pa je tudi celotna revitalizacija stavbe.

Ena izmed večjih novosti, ki bo prišla v veljavo šele prihodnje leto, bo ločen vhod za kopalce. Ta ne bo več na mostu, temveč v sami stavbi kopališča. S tem bo omogočeno obiskovalcem, da uživajo v sprehodu po otoku tudi v poletni sezoni, ne da bi pri tem morali plačati vstopnino.

Parkirišče je urejeno, obeta se tudi povezava z Mbajkom in dodatni most

Parkiranje je enako, kot smo ga bili vajeni, a je parkirišče zdaj skupaj z obračališčem za avtobuse bolj urejeno.

Prav tako je zaprt dostop do nekdanjega parkirišča pod krošnjami na drugi strani potoka, kot razlog pa vodilni navajajo varnost kolesarjev in pešcev. Župan Saša Arsenovič upa tudi, da bo prihodnje leto mreža Mbajka že vključevala postajo ob Mariborskem otoku.

V sklopu revitalizacije starega mestnega jedra je bil pomemben gradnik tudi spojitev obeh bregov. V sklopu tega se načrtuje tudi dodaten most, ki bo mariborski otok povezoval še z desnim bregom Drave, pojasnjuje podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg.

Izveden je bil natečaj, na katerem sta se enakovredno uvrstila dva projekta, glavni izziv pa je bilo upoštevanje naravovarstvenih pogojev. Enakovredno sta se uvrstila dva projekta, katerega bo Mestna občina Maribor sprejela pa še ni znano, saj še ugotavljajo, kateri bo za mesto primernejši.

Priložnost bo tudi za dobrodelnost

Direktor Javnega podjetja Marprom in upravljalec tega športnega objekta Ranko Šmigoc izpostavlja, da bo že v letošnji sezoni prostor tudi za dobrodelnost.

Potekala bo akcija »Podari karto za otroka«, v sklopu katere bodo obiskovalci lahko prispevali denar za karte, ki bodo šle v roke socialno ogroženim otrokom.

V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine in Mladinskim kulturnim centrom Maribor bodo organizirane tudi raznolike delavnice in predstave za otroke.

Komentarji (4)

Franc s Piramide

Na slikah bi lahko kaj bolj zanimivega pokazali. Gobec pretepača sem videl že prevečkrat.

Pa opis, kaj je na sliki, bi tudi bil dobrodošel.

Surfeiter (ni preverjeno)

Na portalu izbirate vse naj nebuloze Maribora ... od najboljše kave, do najlepšega šiptara ...
... pa dajte naredit anketo oz. tekmovanje v predvidevanju življenske dobe tega lesenega 'podesta' ... evo, bom jaz prvi ... spomladi 2024 bo potrebno zadevo kompletno obnoviti ... most tudi ...

betošček (ni preverjeno)

le katerega mizarja - tesarja ima župan, da je po novem v MB vse leseno: brv, ploščad okrog bazenov, mogoče bi še luknjaste ceste obložil z lesom....

Uff (ni preverjeno)

Nekaj lesa je ostalo še od brvi za mega šank na Glavnem trgu ....

In reply to by betošček (ni preverjeno)

Starejše novice