Foto: Leonida Klasinc
V okolici Maribora je v teku gradnja največjega železniškega viadukta v Sloveniji, ki bo dolg kar 896 metrov. Včeraj se je začelo drugo večje betoniranje prekladne konstrukcije.

Včeraj, ob 6. uri zjutraj, se je začelo drugo večje betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica v dolžini 112 metrov.

Pri vgradnji 1560 kubičnih metrov betona, ki bo potekalo neprekinjeno 17 ur, bo sodelovalo približno 50 ljudi, 16 avtomešalcev, tri črpalke za beton pa bodo prečrpavale beton na višino 17 metrov. 

Gre za drugo betonažo od devetih, ki bodo izvedene predvidoma na dva do tri mesece, so sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

Foto: Leonida Klasinc

Po končani gradnji bo nastal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji 

Pričetek gradnje 896 metrov dolgega novega viadukta Pesnica je bil v mesecu oktobru preteklega leta. Dela bodo zaključena predvidoma v prvi polovici leta 2023.

Potekal bo vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica.

Foto: Leonida Klasinc

Viadukt bo postavljen na 62 armiranih betonskih stebrih. Stebri bodo okrogli s premerom 1,60 metra ter ovalni s premerom 1,60/2,40 metra. Zgornja konstrukcija viadukta bo iz armiranega prednapetega betona, s širino plošče 13,36 metra, ki omogoča namestitev dveh tirov.

Za zmanjšanje emisij hrupa, bo na obeh straneh viadukta postavljena transparentna, 1,5 metra visoka protihrupna ograja.

Dela v okviru gradnje viadukta Pesnica so izvajajo v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskih sredstev.

Na Pomgradu so za Mariborinfo pred časom razložili, da gre pri gradnji viadukta za zahtevnejši infrastrukturni projekt in prvo tovrstno gradnjo železniškega viadukta po osamosvojitvi.

Po končani gradnji bo viadukt Pesnica najdaljši železniški viadukt v Sloveniji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice