Meteorne vode so včeraj zalivale hiše, ceste, polja in travnike, v Spodnji Novi vasi, v občini Slovenska Bistrica, pa je voda zalila tudi piščančjo farmo.

V večernih urah in delu noči na sredo so celotno Slovenijo, z izjemo Primorske, spremljali močni nalivi in veter. Huda ura je bila tudi na Štajerskem, kjer so gasilci posredovali na mnogih intervencijah. Med drugim so pomagali tudi pri reševanju piščančje farme, ki jo je zalila meteorna voda.

»Srečo smo imeli, da ni poplavilo celotnega hleva, tako da je v bistvu ena tretjina hleva ostala suha. Tja smo preselili piščance, gasilci so izčrpali vodo, potem smo to mokro steljo odstranili iz objekta,« pove Tomaž, nečak lastnika farme.

Reševanje teden dni starih piščancev je bil velik izziv

Na intervenciji je sodelovalo šestnajst gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica, ki so skoraj tri ure prečrpavali meteorno vodo in naposled rešili tri tisoč piščancev.

»Fantom se res iskreno zahvaljujem za požrtvovalno pomoč, brez njihove pomoči včeraj bi nam kar trda predla,« pove Tomaž.

»Piščančja farma je v velikosti 700 kvadratnih metrov, približno. V njej je dvanajst tisoč piščancev, starih cirka en teden. Poplavljenih je bilo dobra polovica objekta, prečrpali smo okoli 50 kubikov meteorne vode,« pa še pove Žan Justinek, podpoveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica.

V Makolah sprožen tudi zemeljski plaz

Siloviti nalivi so v večernih in nočnih urah spremljali tudi Makole. Poleg poplavljenih cest in travnikov se je tam sprožil tudi zemeljski plaz.

»Neurje je bilo veliko, voda je šla po cesti, kot da bi gledal potok. Grmelo je 'fejst', pa bliskalo. Televizija ni delala, toka je zmanjkalo,« pove eden izmed občanov. 

Druga občanka pa dodaja: »Ja, deževno 'fejst', z bliskanjem, grmenjem, to je tako pokalo, da groza in strah. Ta plaz se je sprožil ponoči, zdaj ne vem ob kolkih, videla sem samo potem, ko so čistili, ampak nisem vedela zakaj čistijo, sem mislila, da se je kakšno drevo podrlo ali kaj.«

V Ločah zaradi udara strele zagorela hiša

V Ločah pri Slovenskih Konjicah je včeraj zaradi udara strele zagorela hiša.

»Ta požar smo pogasili z notranjim napadom, v bistvu s čisto majhnimi količinami vode. Zgorelo je okoli dva do tri kvadrata ostrešja, nič več,« pove Andrej Gumzej, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Loče. Loški gasilci pa so imeli polne roke dela tudi z meteorno vodo, saj so bili na treh intervencijah, kjer je bil vzrok prevelika količina meteorne vode.

Oblačno in deževno vreme je napovedano tudi jutri, že popoldne pa naj bi padavine slabele in do večera večinoma ponehale.

Starejše novice