Ne glede na trenutno stanje v Domu Danice Vogrinec Maribor gledajo v prihodnost in gradijo novo zgodbo ter začenjajo vseslovensko akcijo Za kanček več z inženirji dobrodelnosti.
Mariborsko podjetje Lineal je v okviru dobrodelne akcije Za kanček več z inženirji dobrodelnosti namenil 15.000 evrov Domu Danice Vogrinec Maribor za razvoj kmetije v občini Duplek za zgodbe prihodnosti.

Lineal ob 30. obletnici podjetja skupaj z Domom Danice Vogrinec Maribor pričenja akcijo Za kanček več z inženirji dobrodelnosti. Gre za skupen poziv podjetjem, da namesto prazničnega obdarovanja svojo zahvalo za zaključeno poslovno leto izrazijo z dobrodelnimi gestami.

»Premišljen pristop k dobrodelnosti je ključen za izboljšanje kakovosti bivanja vseh generacij,« opozarja direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič in dodaja: »Lineal je med prvimi slišal naš klic, da smo kot družba odgovorni za dostojanstveno življenje starostnikov.«

Kmetija se skriva v Zgornji Koreni

V Linealu so namesto decembrskega obdarovanja 15.000 evrov donirali Domu Danice Vogrinec Maribor in k temu pozvali tudi svoje poslovne partnerje.

»Z našo donacijo bodo v Domu Danice Vogrinec Maribor pristopili k nakupu zemljišča, na katerem bodo uredili zelenjavni in cvetlični vrt. Z lastnimi zunanjimi površinami in povečanjem aktivnosti na prostem bo narejen korak h kvalitetnejšemu bivanju starostnikov in k delni samooskrbi doma z lastno zelenjavo. Upamo, da bo to postal uspešen primer dobre prakse,« pravi direktor podjetja Lineal Dušan Ogrizek.

Z doniranimi sredstvi podjetja Lineal in skupaj z občino Duplek so se prikopali do kmetije v Zgornji Koreni za nove zgodbe starejših v DANici.

Slavič pojasnjuje, da je kmetijo kupila  občina Duplek, dom pa s tem vložkom vstopa v upravljanje v solastniški delež, saj si na tej kmetiji želijo »omogočiti bogate vsebine in predvsem lepo življenje naših stanovalcev«.

»Ni bil cilj postaviti kmetije kot končne v uporabo, ampak bomo supaj s stanovalci, kot smo to včasih znali delati,  sestavljali zgodbo preko naslednjega leta. 2021 bo tisto leto, ko bomo poslušali tudi z drugimi donacijskimi vložki in z našim delom vzpostaviti vse pogoje, da bodo stanovalci tam preživljali tudi ne samo dneve, ampak tudi več časa. Pripravili bomo tudi različne tabore za starejše in podobno,« še pojasnjuje direktor doma.

Stanovalce bodo popeljali nazaj v naravo, na njihovo novo kmetijo

Dom Danice Vogrinec Maribor presega splošno percepcijo državne javne ustanove, v kateri se po običajnih praksah skrbi za starejše. Zavezani so h prilagajanju in izboljšavam pri delu s starostniki in odraslimi s posebnimi potrebami. 

V domu pod blagovno znamko DANica zagotavljajo kakovostno, prijazno in varno storitev ter se ponašajo z znamkama Kluba 100-letnikov Slovenije Doma Danice Vogrinec Maribor in Daničine štafete modrosti, ki poteka pod vsakoletnim patronatom predsednika Republike Slovenije. Z odmevnimi večgeneracijskimi koncerti na prostem Oma, deda & rock'n'roll so dosegli enega od vrhuncev v premagovanju stigmatiziranega odnosa do starejših.

Za nekonvencionalne in sodobne pristope pri organiziranju dela s starejšimi je dom prejel najvišje evropsko priznanje The best facility in Europe 2018-2020 v konkurenci najboljših domov iz gospodarsko najrazvitejših držav EU.

»Mandat najboljšega doma v Evropi zaključujemo z izjemno gesto podjetja Lineal, ki je skupaj z DANico začetnik vseslovenske akcije S kančkom več z inženirji dobrodelnosti,« pojasnjuje Slavič in dodaja: »V tej zgodbi postavljamo temelje novega in najlepšega okolja za starejše, ki jih bomo popeljali nazaj v naravo, na njihovo novo kmetijo

Ob tej priložnosti je stanovalcem doma preko spleta zapel tudi Zoran Predin.

Hkrati vabijo vsa podjetja, da se odrečejo komercialnemu in nenamenskemu trošenju ter v okviru akcije Za kanček več z inženirji dobrodelnosti odprejo svoja srca in darujejo starejšim.

Koronavirus v Domu Danice Vogrinec Maribor

V Domu Danice Vogrinec Maribor se še vedno soočajo z okužbami s covid-19. Trenutno je v domu 124 aktivnih okužb med stanovalci in 68 med zaposlenimi.

Pripravljajo zunanjo rdečo cono, večnamenski prostor, ki bo ustrezno opremljen za približno 90 ljudi. »Mi si ne želimo seliti nikogar in če bo zadeva obvladljiva, bomo mi stanovalce še vedno skrbeli v domu,« pravi Slavič.

»Lokacija pa je v Železničarskem športnem društvu Maribor v eni manjši dvorani, kjer je bilo mogoče zagotoviti kolikor tolikor intimno mesto. Gre za večnamenski prostor, ki bo ustrezno opremljan, urejen in verjamem, da se bodo stanovalci tam dobro počutili,« dodaja.

Komentarji (2)

Zikollino (ni preverjeno)

Pismo! ... zanima vas le samopromocija, jebe se vam za starostnike ....

božidar (ni preverjeno)

A POJEJO JIM ,MED VOJNO SO IMELI SVOJE MUZIKANTE OB ODHODU

Starejše novice