V Mariboru bo jutri ob 9.00 že drugo leto zapovrstjo zaživel koruzni labirint, ki ga je lani raziskovalo okoli 5000 radovednežev. Tokrat bo mogoče raziskovati potke, ki so zasnovane v obliki satovja in čebel.

Mistični koruzni labirint se nahaja ob mestu, na Streliški, a s ceste vidimo le belo streho paviljona in desko z napisom 'Dobrodošli v labirintu'. V koruzi pa se skrivajo številne zapletene potke labirinta.

»V letošnjem labirintu je skupaj 3339 metrov poti, ki so oblikovane v obliki satovja in čebel,« razkriva Nataša Drozg iz društva Labirint.

Koruzni labirinti so priljubljeni predvsem v ZDA in v Nemčiji. Tako kot v pravih labirintih se tudi med koruzo kdo kdaj pa kdaj izgubi, anekdota, ki kroži, pravi, da je bil med izgubljenimi tudi član ene izmed medijskih ekip.

»Lanska anekdota je, da smo enega snemalca iskali, ki je tako vneto snemal, da se je izgubil,« nam zaupajo.

Podobo v obliki satovja in čebel razkriva le pogled od zgoraj. Zasnovali so ga študentje študentje gradbeništva, ki so labirint tudi zakoličili. Ključ za izhod iz labirinta je 20 orientacijskih točk z označevalnimi tablami.
 

»Ko se znotraj labirinta znajdejo pri tabli, jo poiščejo na zemljevidu, ki ga dobijo na vhodu, hkrati pa imajo vse te table tudi neko vsebino,« pojasnjuje Drozgova. Ena izmed teh vsebin bo tako obiskovalce izzvala, da preizkusijo svoje ravnotežje.

Izgubili bi se lahko z lahkoto, če bi le želeli.  Veliko težje bi najti izhod bilo v temi, a v Mariboru bodo mogoči tudi nočni obiski labirinta.

»Orientacija se ponoči močno zmanjša, obiskovalci uporabljajo samo naglavne lučke, tako da v bistvu ni nič osvetljeno,« opisuje zanimivo preizkušnjo.

Labirint pri Betnavi bo odprt od četrtka do nedelje, predvidoma do spravila koruze konec septembra.

Komentarji (4)

Hmmmm (ni preverjeno)

Bravo!

Nenad Gojković (ni preverjeno)

Mi se zdi zelo zanimivo. Bom poskusil prepričati otroka in mamico da obiskujemo labirint. Upam da se bomo dobro imeli...

beter (ni preverjeno)

Je lepo, priporočam.

. (ni preverjeno)

vsaj bi napravli internetno stran, če jih že reklamirate, ka bi znali kam iti po koruzo

Starejše novice