Foto: Žan Osim
V Mariboru je ljubezen znova v zraku. Na Lentu znova gnezdijo labodji pari, ki že pričakujejo svoje puhaste mladičke.

Mariborski Lent so si pred vrsto leti labodi izbrali za svoj dom in s tem obogatili mestno veduto. Tudi letošnje pomladno obdobje pa smo lahko na Lentu ponovno priča majhen spektakel naravi, ki tradicionalno navdušuje tako domačine kot obiskovalce.

Več labodjih parov je tam že zgradilo gnezda in nestrpno pričakuje prihod svojih mladičkov. Sami smo prvo gnezdo opazili v zavetju dreves ob Dravi na samem Lentu, drugo pa le nekaj metrov proč, v bližini osrednje mariborske tržnice.

Pa gre vsako leto za iste pare labodov, ki jih opazujemo na Lentu? Tilen Basle, varstveni ornitolog iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, je za Mariborinfo pojasnil, da tega ne morejo zagotovo potrditi, a da je zaradi vsako leto iste lokacije za gnezdenje, to povsem možno.

Foto: Žan Osim

Kdaj se bodo izvalili prvi labodji mladički?

Labodi, s svojo nežno eleganco in mogočnostjo, že stoletja burijo domišljijo ljudi. Njihovo parjenje poteka s posebno ceremonijo, ki se začne s plesom in prepletanjem vodečih ter sledilnih gibov. Labodi so monogamne ptice, kar pomeni, da si izberejo partnerja za celo življenje.

Samica izleže med štiri do deset jajci, ki jih oba starša izmenično gnezditata od 34 do 44 dni. Zanimivo je, da labodi začnejo z inkubacijo šele, ko je položeno celotno leglo, kar omogoča, da se vsi mladiči izvalijo približno istočasno. Po izvalitvi mladiči takoj zapustijo gnezdo, vendar prvi let opravijo šele po približno 120 do 150 dneh.

Labodi so tudi znani po svoji zaščitniški naravi do svojih mladičkov. Ko se ti izvalijo, jih starši skrbno varujejo in jih učijo plavanja ter iskanja hrane. Mladički ostanejo v bližini gnezda, dokler ne dosežejo dovolj moči in spretnosti za samostojno življenje.

Mariborski labodi vajeni ljudi, a lahko postanejo napadalni

Mariborske labodje družine so vsako leto velika atrakcija in številni si želijo dobiti dobro fotografijo labodov in njihovih mladičev.

Čeprav so labodi na Lentu navajeni bližine ljudi, so lahko precej agresivni, kadar se počutijo ogrožene. Labodi lahko kar močno kljunejo, še močneje pa lahko udarijo s perutjo.

Nastavljanje hrane labodom je nepotrebno, v skrajnih primerih lahko tudi škodljivo. Še najbolj primerna hrana je solata in druga zelena zelenjava. V vsakem primeru pa labodov ne smemo hraniti s sadjem ali kruhom.

Foto: Žan Osim

Komentarji (5)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

DOR TEK

Politik (ni preverjeno)

Še na oglasno desko dajte.Mater ste pametni.

Surfeiter (ni preverjeno)

In ta fasada v ozadju?
Gostivar? Dharavi (Mumbai)?
Kaj? Lent? Uuuuuuuuu ... zagorci torej ...

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Ali so boljša jajca al labod? No, gurmani?

ovi (ni preverjeno)

jajca - deinitivno - gos ma preveč "letalnih kit "- preverjeno

Pozdrav - Cigo

In reply to by Dr. Klošar (ni preverjeno)

Starejše novice