Vir: Radio Fantasy Info
Več evropskih držav so v zadnjih mesecih in tednih zajeli protesti kmetov. Danes so se na ulice podali tudi naši kmetje. Kmetje protestirajo v bližini Celjskega sejma.

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni. Ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz in tako stopnjujejo pritisk na vlado. Izražajo predvsem nezadovoljstvo zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev.

Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji in na Nizozemskem ter Poljskem.

Kmetje danes protestirajo v bližini Celjskega sejma, kjer se prav danes začenja sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech.

Nekaj kmetov je danes tam protestno parkiralo kmetijska vozila z različnimi sporočili vladi.

Zahtevam evropskih kmetov se pridružujejo slovenski

Kot poroča STA, se je pet slovenskih kmetijskih organizacij se je pridružilo zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi.

»V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje,« so v včerajšnjem sporočilu za javnost navedle slovenske kmetijske organizacije – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Zveza kmetic Slovenije.

Tako kot francoski kmetje tudi oni pričakujejo naslovitev vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki da se izvaja na plečih kmetov, navaja STA.

Predsednika vlade Goloba so pozvali, da na današnjem srečanju voditeljev Evropske unije v Bruslju predstavi tudi zahteve slovenskih kmetov. 

»Glede navedenih težav slovenskih in evropskih kmetov je treba nujno najti ustrezne rešitve v okviru sprememb evropske zakonodaje, ki bodo dale prednost pridelkom evropskih kmetov pred uvozom hrane dvomljivega porekla iz tretjih držav,« so poudarili. 

Komentarji (3)

SLO (ni preverjeno)

Eu uničuje evropske kmete. Sedaj dobijo plačilo. Samooskrbe skoraj več ni saj te na vsakem koraku blokirajo in grozijo z davki-kaznijo.

pohorskisvizec

Odstop pernatega!

Branko59 (ni preverjeno)

EU je velika laž in poslanci so ritolizniki ki poslušajo jebeno Ameriko

Starejše novice