Rez Stare trte je prireditev, ki združuje vinogradniško opravilo in protokolarno dejanje, ko mesto Maribor pokloni v dar cepiče Stare trte partnerskim mestom, občinam in ustanovam doma in na tujem. Letos že 39-ič.

Tradicionalni rez Stare trte se je pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu pričel ob 11. uri, nadaljeval pa se je s kulturno-etnografskim programom s protokolarno podelitvijo cepičev Stare trte domačim in tujim prejemnikom.

Rez Stare trte je uvodni dogodek v ciklu prireditev, ki jih Zavod za turizem Maribor - Pohorje skozi leto posveča Stari trti, najstarejši trti na svetu. 

Letošnja, že 39. zapovrstjo, se je letos odvila v družbi župana Andreja Fištravca, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, Vinske kraljice Slovenije Katarina Pungračič in mariborske vinske kraljice Kaje Šerbinek.

Staro trto so počastili tudi člani Slovenskega reda vitezov vina, Evropskega reda vitezov vina in člani Častivrednega vinskega konventa Sv. Urban, medtem ko sta glasbeni in plesni program uprizorili Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in Akademska folklorna skupina Študent.

»Stara trta je ena in edina in kot takšna je eden od ključnih obrazov mesta Maribor. Verjamem, da ji tako kot do sedaj tudi v prihodnje ne bo nič prišlo do živega, in se veselim vstopa v novo leto v našem mestu – kajti rez je tista, ki pomeni nov zagon rasti naše častitljive dame in hkrati odpira sezono številnih dogodkov, posvečenih Stari trti,« je že ob napovedi dogodka dejal župan Mestne občine Maribor in gospodar Stare trte Andrej Fištravec.

Skrbnik Stare trte, mestni viničar Stane Kocutar je znova ponovil, da »vreme za izvedbo tega protokolarno pomembnega dogodka ni ovira, saj imamo Mariborčani zgodbo Stare trte v krvi«. Obenem je povabil na bratev, ki se bo odvila natanko 200 dni od reza Stare trte.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, pa je poudarila novost letošnjega programa: »Tako kot si mi želimo, da prejemniki odnesejo del Maribora seboj v svojo domovino in na tak način širijo glas o Stari trti daleč naokoli, jim bomo letos mi omogočili, da predstavijo svojo turistično ponudbo mariborski in slovenski javnosti, ob tem pa bo letošnja posebnost tudi prikaz hladnega stiskanja grozdnih pešk Stare trte. Novosti napovedujemo tudi za v prihodnje, med drugim dvodnevno svečano trgatev najstarejše trte sveta.«

Komentarji (1)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Jebeš tako staro trto,,,,Živeli vsi komunistični župani Maribora

Starejše novice