Foto: Jure Banfi
V Mariboru je potekalo slavnostno odprtje obnovljenega Ljudskega vrta in odkritje kipa vrhunskega telovadca, olimpionika in umetnika Josipa Primožiča – Toša.

Pred Ljudskim vrtom se je danes zbrala množica zaradi dveh pomembnih pridobitev za mesto Maribor. Prva je prenovljena stara tribuna Ljudskega vrta in druga spomenik telovadcu in umetniku Josipu Primožiču – Tošu.

Mariborski župan Saša Arsenovič je v nagovoru izpostavil, da je območje Ljudskega vrta »prostor spominov in prihodnosti«. 

Povedal je, da se z obnovo stare tribune načrti občine niso zaključili. Izpostavil je projekte, ki še sledijo, med njimi je obnova znamenite Langerjeve vile in vzpostavitev športnega vrtca. Prav tako bodo na mesto, kjer so danes parkirišča, vrnili legendarno košarkarsko igrišče.

»Želimo dvigniti kvaliteto življenja v mestu. Mislim, da nam to dobro uspeva,« je povedal. 

Foto: Jure Banfi

Cerar: Bil je izjemen športnik in človek

Josipu Primožič – Tošo, ki se je rodil v Ljubljani, je bil je vrhunski telovadec s številnimi uspehi in odličji iz svetovnih tekmovanj. Bil je udeleženec olimpijskih iger leta 1924 v Parizu, dve leti kasneje je postal svetovni podprvak na drogu in osvojil tudi srebrno kolajno kot član vrste. 

Leta 1927 se je preselil v Maribor. Leta 1928 je na olimpijskih igrah v Amsterdamu usvojil dve kolajni. Leta 1930 je postal štirikratni prvak na svetovnem prvenstvu. V Pragi leta 1938 je še zadnjič nastopil na svetovnem prvenstvu in osvojil bronasti kolajni. 

Danes je pred Ljudskim vrtom potekala slavnostna otvoritev kipa, s katerim so se poklonili telovadcu in umetniku, ki je bil dolga leta potisnjen na stranski tir in prepuščen pozabi. 

Foto: Jure Banfi

Spominu nanj se je poklonil tudi eden najbolj prepoznavnih slovenskih šampionov Miroslav Cerar.

Dejal je, da se mu je v preteklosti zdelo, tako kot mnogim drugim, da je bil Josip Primožič – Tošo v primerjavi z drugimi uspešnimi telovadci nekoliko zanemarjen, postavljen ob strani.

»Bil je vizionar, videl je dlje in to je uresničeval še v času svoje aktivnosti. Poleg športnih uspehov je bil izjemen kot človek,« je dodal Cerar in nadaljeval: »Že takrat se je posvetil slikarstvu in bil tudi na tem področju uspešen.«

Foto: Jure Banfi

Za postavitev kipa so si prizadevali več kot desetletje

V ozadju odkritja spomenika je vrsto let prizadevanj vztrajnih Mariborčank in Mariborčanov, ki so se povezali v Društvo za postavitev spominskih obeležij Josipu Primožiču – Tošu. 

Predsednik društva Ivan Gorjup je povedal, da z otvoritvijo kipa popravljajo krivico storjeno z odrinjenostjo Josipa Primožiča – Toša v pozabo.

»Res je, da smo si več kot desetletje prizadevali za postavitev spomenika, preskočili smo veliko ovir. Danes ga odkrivamo in lahko rečem, da sta se trud in vztrajnost izplačala,« je dodal.

»Maribor je gotovo mesto, ki mu zgodovina ni bila najbolj naklonjena. Zato, da bo Maribor hrabro razvijal svoje priložnosti, rabi samozavestne, tudi drzne meščane in meščanke, ki imajo radi to mesto.

Črpati samozavest pa je treba iz dosežkov posameznikov, ki so splezali visoko, do vrha. In Josip Primožič – Tošo sodi med takšne ljudi,« je povedal Gorjup in dodal, da je zato prav, da smo ga iztrgali iz pozabe. 

Po otvoritvi kipa, ki je delo akademske kiparke Vlaste Zorko ob pomoči akademskega kiparja Marjana Dreva, je sledila še Priložnostna razstava del Josipa Primožiča – Toša. 

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amiminitis

Ne razumem. To skrapucalo od tribune, si res ne zaluži pohval in dičenja. Mogoče za tiste, ki bodo sedeli na vip sedežih, razumem, da imajo drugačne riti, kot navadni smrtniki.

Zikollino (nepreverjen)

Zakaj na teh "dernekih" vidimo vedno ene in iste lačne ksihte? Ma dajte, kupite si sami nekaj za pojest ...

Rola (nepreverjen)

Gimnastičar ob nogometnem stadionu?

SLO (nepreverjen)

Ne ta kip je sigurno kakšen nogometni sodnik, ko je moral med tekmo pod nujno domov.

In reply to by Rola (nepreverjen)

Starejše novice