Foto: Žan Osim
Ste se te dni sprehodili do Mariborskega otoka? Potem ste najverjetneje opazili zaraščeno okolico in betonska korita prekrita s koprivami. Zaradi klavrnega stanja smo se po odgovore obrnili na pristojne in jih povprašali, kdaj bo okolica naposled urejena.

Mariborski otok je eden lepših kotičkov narave v mestu, ki ponuja možnosti za rekreacijo, sprostitev in kopanje. Vendar pa je dostop do otoka po cesti, ki se pri Kamnici odcepi od glavne ceste Maribor – Dravograd, vse bolj otežen zaradi zaraščenosti

Občan Maribora je na Facebooku objavil fotografije poti, ki kažejo, kako so grmovje, koprive in plevel prekrili območje ob sprehajalni poti ter betonska korita ob njem. 

»Oko sem si spočil na prečudoviti zasaditvi betonskih korit proti Mariborskemu otoku. Zasajeni so samo najlepši primerki predstavnikov avtohtone vrste Urtica dioica ali kopriva vulgaris. Pohvalno,« je na družbenem omrežju Facebook zapisal občan.

Pot je namreč postala ozka, neudobna in nevarna za pešce in kolesarje, ki se morajo izogibati plevelu in zaraščenosti s koprivami. Pod objavo so se oglasili številni občani, ki pozivajo pristojne službe, naj čim prej uredijo pot in poskrbijo za varnost in urejenost okolja.

Kdo je pristojen za urejanje in vzdrževanje infrastrukture?

Občina Maribor že vrsto let skrbi za urejanje in vzdrževanje infrastrukture, ki vodi do Mariborskega otoka. Ohranjanje takšnih prostorov je ključno za dobro počutje in estetsko privlačnost mesta.

A na drugi strani zaraščene poti ne le zmanjšujejo dostopnost do narave, temveč lahko vplivajo tudi na splošno dojemanje okolja in povzročijo negativen vpliv na kakovost življenja prebivalcev. 

V luči tega opozorila se zastavlja vprašanje, kakšne ukrepe je mogoče izvesti, da bi obnovili nekdanji sijaj te poti ter omogočili občanom, da še naprej uživajo v njenih lepotah.

Nigrad trenutno izvaja samo nujna vzdrževalna dela

Za odgovore smo se obrnili na Javni holding Maribor, kjer so nam razložili, da ekipe podjetja Nigrad na segmentu obcestnih zelenic trenutno izvajajo samo nujna in neodložljiva vzdrževalna dela za odpravo posledic nedavnih neurij. 

»Zaradi številnih izrednih situacij na terenu in potreb po intervencijah je posledično prišlo do manjšega zamika pri dinamiki nekaterih rednih vzdrževalnih del,« poudarjajo na Javnem holdingu Maribor.

Ob tem pa še dodajajo, da je Nigrad s stanjem na Mariborskem otoku seznanjen in si v dogovoru z Mestno občino Maribor prizadeva, da v najkrajšem možnem času poskrbi za ureditev obcestnih površin.

Komentarji (10)

sovražim lenuhe (ni preverjeno)

prihaja jesen zima pripravite se hlapcov za 680 evrov osnovne plače več ni nesposoben vodilni kader na firmah snaga nigrad itd nagravžni župan kot njegovi ritolisci svetniki vse vas treba pobesit

Majcija (ni preverjeno)

cistk prav vam je se enkrat jugovica za zupana-kdaj boste prisli k pameti jojmene-pa ne more biti srbski lopov zupan kaj vam je!!!???

In reply to by sovražim lenuhe (ni preverjeno)

Marburg ad drau (ni preverjeno)

zdruzen maribor je odlocen za nepreklicni odstop srbskega lopova in njegovih placancev!!!!jesen 2023 zdruzimo se!!ponovno bomo kurili jugoslovanske zastave -lokacija-gostilna koper koroska cesta!!!!

In reply to by sovražim lenuhe (ni preverjeno)

pohorska kobra (ni preverjeno)

OPANKAR SKRBI ZA NAŠE ZDRAVE,KOPRIVE POMAGAJO PROTU REVMI,ČE PA JIH NABEREŠ PA SI LAHKO SKOHAŠ KOSILO.KAR STE VOLILI TO IMAMO.HOLOBOVA JATA.

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

seveda komunisti-levicarji kradejo milijone vi pa jejte koprive in plevel-tu imate zdaj komuniste na vladi-prav vam je!!!!

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Hitro poberite vršičke zdaj,če niso ravno posc....i se ne more primerjat z špinačo'pa še bolj zdravo je .Samo nabirajte jih vsaj 4m od roba,ha,ha,'samo res.

Jukec (ni preverjeno)

Koprivof schanpon je dober za lasi. To sak reče kirega prašate.

JBT (ni preverjeno)

Zakaj nisi vzel kose in pokosil koprive in jih posušil .

GRANDIKA (ni preverjeno)

Dobra kamuflaža za konopljo...

Mišo (ni preverjeno)

Sprehajalna pot on Dravi (Melje)....katastrofa...1 m visoka trava, podrta , neodstrsnjena drevesa....Ulica Kraljeviča Marka ob Dravi - propadajoče stevbe, razbita stekla na oknih.....

Starejše novice