Vir: osebni arhiv Uroš Pevec
V Termah Ptuj se je minuli konec tedna utapljala komaj sedemletna deklica.

V teh vročih poletnih dnevih, ko vsi iščemo možnost ohladitve v vodi, prejemamo s tem povezane informacije o tragedijah ali skorajšnjih tragedijah, a tudi junaške zgodbe. 

Nekaj takega se je minulo soboto zgodilo v Termah Ptuj, kjer se je utapljala sedemletna deklica, a po zaslugi enega izmed kopalcev, reševalca in gasilca, ki se je v kopališču mudil kot obiskovalec, je bila skorajšnja tragedija preprečena.

Spomnimo ...

V začetku leta je Terme Ptuj že zaznamovala ena tragedija, 21. januarja se je v tamkajšnjih bazenih utopil šestletni otrok, ki je kljub pomoči reševalcev kasneje v bolnišnici izgubil boj za življenje. 

Deček se je januarja v Termah Ptuj udeležil udeležil rojstnodnevne zabave, za kar so v organizaciji Term Ptuj skrbeli animatorji in vaditelji tamkajšnjega plavalnega kluba. 

V Termah Ptuj so po nesreči poudarili, da je bilo v vodnem parku prisotno potrebno osebje, reševalci iz vode pa so otroku takoj nudili prvo pomoč in poklicali reševalno vozilo, tožilstvo pa 23. marca prejelo ovadbo zoper dve fizični osebi zaradi kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. 

Deklico iz vode potegnil eden izmed kopalcev

O novem incidentu v termalnem parku smo za dodatna pojasnila in odziv zaprosili Terme Ptuj, pristojni pa so nam dejali, da se je v soboto v enem izmed bazenov, v plitvejšem delu rekreacijskega bazena, začela utapljati deklica.

Iz vode naj bi jo takoj potegnil eden izmed kopalcev, pri čemer mu je pomagal gasilec, ki je bil takrat v vlogi obiskovalca termalnega parka.

V Termah Ptuj so soslednje dogodkov pojasnili takole: »Takoj je na kraju dogodka prvo pomoč nudil reševalec iz vode, preveril je vitalne funkcije in začel z masažo srca, poklicali smo nujno medicinsko pomoč. Deklica se je hitro odzvala in prišla takoj k zavesti. Medtem je na kraj dogodka prišel oče in nujna medicinska pomoč.«

Deklico je bila nato odpeljana na opazovanje v mariborsko bolnišnico, po informacijah Term Ptuj je sedaj v dobrem stanju. 

»Vsem obiskovalcem Termalnega Parka Terme Ptuj, ki so pomagali pri omenjenem dogodku, se najlepše zahvaljujemo, hkrati pa tudi naši strokovni ekipi, ki je hitro in strokovno reagirala,« so še dodali v odzivu Term Ptuj. 

V pravem trenutku na pravem mestu 

Zgodbo smo preverili tudi pri mladem gasilcu Urošu Pevcu, ki je med kopanjem v bazenu opazil neodzivno utapljajočo se deklico in ji brez pomislekov takoj priskočil na pomoč. S skupnimi močmi sta s še enim moškim iz vode uspešno rešila otroka. 

Gasilski junak, sicer kontrolor prikolic v tovarni Farmtech v Ljutomeru, je spregovoril nekaj več o hrabrem dejanju, za katerega meni, da ni »kakšno posebno junaštvo«, kot pojasnjuje, je bil zgolj na pravem mestu v pravem času, ob tem pa nemudoma ponudil pomoč reševalcu, ki je že posredoval. 

»Takrat sva s skupnimi močmi le dokončala delo, ki je bilo uspešno,« je povedal.

»Bil sem le v pomoč drugim.«

Z dekletom sta šla na plavanje in sproščanje, že ob prihodu v termalno kopališče pa ju je čakalo posredovanje, kar sicer za 22-letnika, ki se je kot pionir že pri devetih letih pridružil gasilcem, pri 18-ih pa postal član operativne enote Prostovoljnega gasilskega društva Savci, ni nič novega.

Prvi posredovalec je ob prizoru neodzivne deklice takoj priskočil na pomoč:

»Z dekletom sva šla mimo bazena, ko sva zagledala, da je moški nesel iz bazena otroka, za katerega sem pozneje ugotovil, da je deklica, stara sedem let. 

Na kraj je prihitel tudi reševalec iz vode, ki je nemudoma začel s kompresijo prsnega koša. Vprašal sem, če lahko pomagam in sem odprl dihalne poti.

Dekle je kmalu začelo dihati oziroma je prišlo k sebi in sva jo obrnila na bok ter nato počakala na reševalce, ki so jo prevzeli in odpeljali v bolnišnico.«

Za Uroša je bilo to prvo posredovanje pri utapljanju, je pa že večkrat nudil pomoč poškodovanim v drugih vrstah intervencij, ob tem pa skromno poudaril, da je zanj najpomembnejše počutje deklice: »Torej ni bilo posebej hudo, saj sem bil le v pomoč drugim. Vesel sem za deklico, da se je vse dobro končalo.«

V občini sveti Tomaž ponosni na mladega junaka

Na svojega mladega kolega so ponosni tudi v Prostovoljnem gasilskem društvu Savci, kjer Uroša poznajo kot prizadevnega in požrtvovalnega človeka, ki vedno in povsod priskoči na pomoč. 

Po besedah predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Savci Igorja Majcna bi enako odreagirala večina njihovih operativcev, Uroševa gesta pa ga niti malo ne preseneča, tako mu je v svojem imenu in imenu celotnega društva tudi javno čestital za nesebično dejanje. 

Junaško vedenje pa je opazil tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko

»Dejansko smo v občini Sveti Tomaž ponosni, da imamo tako požrtvovalne gasilke in gasilce. Lepo je v ponedeljek priti v službo in slišati takšne pohvale na račun našega fanta. Tudi jaz mu v imenu občine Sveti Tomaž in svojem imenu zahvaljujem in mu čestitam za častno dejanje.«

Komentarji (5)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

ŠE DOBRO ,DA JE BILA VODA SAMO DO KOLEN

pohorski bataljon (ni preverjeno)

za take stvari je bademajster
Sedaj bodo ubogega obiskovalca term obravnavali kot pedofila
ker se je dotikal otroka
Če pa bademajster zagrabi kako babo za rit
pa je vse po predšisih

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

ŽEJNI GUJDEK (ni preverjeno)

Upam, da Uroš ni tvegal svojega življenja...

Haja (ni preverjeno)

Kje so bili pa starši? Reševalci ne morejo opazovati vsakega otroka posebej! Vsak naj svojega otroka pazi!

Mišo (ni preverjeno)

Pravi reševalci iz vode imajo vse bazene vseskozi pod budnim očesom. V teh toplicah, kjer sem redni obiskovalec, pa nimam takega občutka. Pa ko jih kaj vprašaš, ti odvrnejo, da ništa ne razumejo.....

Starejše novice