Grad Fala (foto: Mediaspeed).
Bi želeli postati graščak ali graščakinja? Če imate to željo in dovolj globok žep, se vam lahko kmalu nasmehne sreča. Grad Fala bo namreč na spletni dražbi iskal novega lastnika.

Na spletni dražbi se prodaja pet zemljiških parcel, ki skupaj v naravi predstavljajo grajski kompleks – Grad Fala. Tega je pred 18 leti kupil poslovnež Milan Slavič in v njem po večletnem propadanju začel obujati grajsko pravljico. 

Samooklicani grof Maksimilijan je začel grad obnavljati v turistične namene. Bil je dom številnih prireditev, kot so poroke, gledališke predstave, gostil je mednarodna lepotna tekmovanja, poučno ustvarjalne delavnice, zbore starodobnih vozil, literarne večere, fotografske delavnice in drugo.

A kot kaže, se bo ta zgodba zaključila. Markantno in velikansko zgradbo, gre za po tlorisu enega največjih gradov na Slovenskem, bo namreč zaradi dolgov mogoče kupiti na dražbi. 

Za grajskimi zidovi bogata zgodovina

V 12. stoletju so grad postavili šentpavelski benediktinski opati. Takrat so sedež svojih dravskih posesti iz Lovrenca prenesli v Falski grad. 

Med leti 1405 in 1407 je bil med vojaškimi spopadi uničen. Zametek današnjega gradu je nastal verjetno kmalu po 1407. Resnično pomembno kulturno središče je postal leta 1620, ko Dunajska univerza v njem opravljala filozofski, teološki in ekonomski študij.

Po osvoboditvi je prešla graščina v družbeno last. Po vojnem obdobju se je večina bogate grajske opreme izgubila ali pa so jo uničili pretekli stanovalci v gradu. Leta 2003 ga je prevzel Milan Slavič in obnovil v turistične namene. 

Graščak Milan Slavič (foto: Mediaspeed).

Kulturno umetnostni spomenik s kapelo, ječo in viteško dvorano

Grad je sestavljen iz dveh enot – bivalnega in gospodarskega dela. Trakti bivalnega dela so razvrščeni okoli pravokotnega dvorišča. Skupna površina graščine znaša 2915 kvadratnih metrov.  

Tudi trakti gospodarskega dela so razvrščeni okoli pravokotnega dvorišča. 

Grad zajema 18 grajsko opremljenih soban, 13 prostorov, ki so bili nekoč namenjeni služinčadi, grajsko ječo, ledenico, grajsko kapelo z baročno fasado, grajsko dvorišče ter prireditveni prostor s 400 sedišči na gospodarskem dvorišču s pivnico in viteško dvorano. 

Kot je zapisano v cenilnem poročilu grad nima izrazitih arhitektonskih detajlov, a ima pomembno zgodovinsko vrednost. Vpisan je v register kulturne dediščine in razglašen za kulturno umetnostni spomenik.  

Mirno okolje s čudovitimi razgledi na Dravsko dolino

Na vzhodni strani grajskega kompleksa poteka železniška proga, v bližini poslopja je reka Drava. Dostop do gradu je urejen, do njega vodi regionalna cesta, ki povezuje Ruše z Lovrencem na Pohorju. Grad je okoli šest kilometrov oddaljen od središča Ruš. 

Okolje gradu je mirno in nudi čudovite razglede. Zakon o varstvu kulturne dediščine sicer prepoveduje gradnjo stavb v bližini, ki bi lahko kvarile pogled na grad. 

Vrednost nepremičnine je ocenjena na 702.010,68 evrov. Izklicna cena znaša 491.407,48 evrov in se povečuje za najmanj 5000 evrov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Ni gradu podobno.

Milanka1234 (nepreverjen)

A se ne tale možakar šopiril kaj vse bo iz gradu naredil?

Neviden (nepreverjen)

Daj poderte to podrtijo ,ki mi ničemu podobno

pohorskisvizec

Ta je že večkrat kaj obljubljal !http://gradfala.si/....zgodba o uspehu!

Franc s Piramide (nepreverjen)

Ni problema, ga bo Arsenovič kupil. Z občinskim denarjem seveda.

Zakon5 (nepreverjen)

Majster bi grad obnovil zagotovo, če bi država dala denar. To itak vsi čakajo na nepovratna denarna sredstva

Haja (nepreverjen)

Temu vse propade!

Starejše novice