Zaprti hotel, odpovedi zaposlenim, slabe izkušnje gostov, brez stikov z lokalnim okoljem. To je današnja podoba Term Lendava, ki so v lasti Madžarov.

Spomnimo, da je Sava Turizem ob koncu 2019 Terme Lendava prodala skladu Comitatus - Energia za približno devet milijonov evrov. Tudi v tem primeru ne gre za prodajo uspešnim posameznikom iz turistične panoge, temveč projektnemu podjetju v 100-odstotnem državnem lastništvu Madžarske.

Negativnih zgodb ne manjka

Negativnih zgodb po prevzemu term v Lendavi je vedno več. Tudi zgodb nezadovoljnih gostov ne manjka, celo na družabnih omrežjih, gostje pa se obračajo tudi na medije. 

Spomnimo se odmevne zgodbe: Neprimerno vedenje lastnika term: »Če bo hčerka še kdaj jokala, si poiščite drug hotel«

Gre za Terme Lendava v madžarski lasti. Nezadovoljna gostja je takrat za Sobotainfo povedala, da naj njihov primer ne bi bil osamljen, saj da je slišala za podobno slabe izkušnje drugih gostov v Termah Lendava po menjavi lastnika.

Že takrat smo želeli z informacijo nezadovoljne stranke soočiti vodstvo hotela, ki pa se je za medije zavilo v molk tako preko elektronske pošte kot tudi preko telefona. 

Hotel že skoraj leto in pol zaprt

Hotel je danes še zmeraj zaprt, pod pretvezo, da v notranjosti potekajo temeljita obnovitvena dela. A po naših informacijah posamična obrtna in inštalaterska dela potekajo brez celovitega načrta in se izvajajo stihijsko.

Lokalni obrtniki, ki jih madžarski lastniki občasno pokličejo za posamezna dela, se sprašujejo, kako lahko obnova tako velikega kompleksa poteka brez pravega načrta in cilja. 

Direktorja Petra Molnarja je septembra lani sicer zamenjal Daniel Kovacs, oba iz Budimpešte.

Številni zaposleni dobili odpoved

V zadnjem času delavcev skorajda ni videti na lokaciji term, lansko poletje pa je v potoku v bližini term prišlo do pogina več tisoč rib, saj so upravljavci bazenov v Ledavo izpustili več kot 43 stopinj vročo vodo. Zaradi nepopravljive škode za ribji zarod v Ledavi je ribiški inšpektorat zoper odgovorne v lendavskih termah podal kazensko ovadbo.

Številni zaposleni so ob prihodu novega lastnika dobili odpoved, nekaj od njih jih je danes zaposlenih pri nekdanjem delodajalcu, to je Savi Turizem. 

Naši sogovorniki pravijo, da so razmere v Termah Lendava grozljive, ne vedo točno, kdo je nadrejeni, na koga se obrniti in kaj bo v prihodnje. 

O neobičajnem pristopu k obnovitvi je pred časom že pisal lokalni tednik. Izvajalce za obnovitvena dela naj bi v Termah Lendava najemali preko nizozemskega podjetja, pri poznavalcih pa naj bi to že vzbujalo pomisleke, tudi sume, da gre za sporne posle, celo za pranje denarja, še dodaja lokalni tednik.

Občina Lendava: Kontakta z vodstvom Term Lendava nismo vzpostavili

Lastniki Term Lendava pa se niso zavili v molk zgolj za medije, neke posebne komunikacije ni niti med njimi in lokalno skupnostjo.

»Kontakta s trenutnim vodstvom hotela občina Lendava še ni vzpostavila, smo pa slišali za spremembe. Občina Lendava je zanesljiv partner vsem investitorjem v lokalni skupnosti, vodstvo občine pa si prizadeva, da bi čim več občank in občanov delovno mesto dobilo v domačem okolju,« so za uredništvo sporočili iz lendavske občine.

Posledice tega, da je hotel zaprt v letu, ko država spodbuja turizem s turističnimi boni, čuti tudi lendavska občina. Prihodki s turističnih taks so tako v občini na račun zaprtega hotela manjši

Pomembno je tudi, da so Madžari s termami kupili tudi dostop do vodnih virov.

Odvisni od lastne iznajdljivosti

Občina Lendava bi lahko zaradi zmanjšanega števila nočitev v prihodnje izgubila status ene izmed vodilnih turističnih destinacij v regiji, kar pomeni, da v prihodnje ne bi bila več upravičena do sredstev države za razvoj in promocijo turizma. 

Občina, ki je stavila na turizem, saj ima v svoji sredi eno izmed najbolj prepoznavnih in obiskanih turističnih znamenitosti stolp Vinarium, je danes odvisna od lastne iznajdljivosti z razpršenim hotelom in kapacitet manjšega hotela Cubis. 

Boljše izkušnje s slovenskimi kupci v Banovcih

Sava Turizem je istočasno kot Terme Lendava prodala tudi Terme Banovci. Tam so imeli srečnejšo roko, namreč lokalni podjetnik Srečko Karba je hotel kupil, ohranil zaposlitve in postopoma vlaga tako v infrastrukturo in dejavnost. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Joj kako vam ni jasno'kupiš konkurenco in jo zapreš'da tebi več ostane. Vse je v kalkulacijo. SDS je prodal največje slovenske dragulje'zČeli pa se je s pivovarno in na vse zadnje z našo RADENSKO. Lopovi pač.

janban

Ti pa si tele.Kaj ti ni jasno,da je Bratuvškova prodala dve pivovarni ,Radensko ,Merkator ,Letališče LJ,Mariborsko banko,prav tako 43% delež Yorku,ki te najbolj muči.Ti naštevam še naprej ali ti je dovolj.In potem se čudimo kateri dripci na volitvah volijo za te nesposobne levičarje.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni ...

Marjanca36 (nepreverjen)

Cisto prav, sami so volili lopova.

Augsburg (nepreverjen)

Smešno je, da se govori, kako slabi lastniki so (v tem primeru Madžari). Kdo jim je prodal? Slovenci. Zakaj so prodali? Ker niso znali delati. Ker so hoteli "keš" takoj. Ker se jim "ni dalo" opravljati tako bedne dejavnosti, kot je turizem. Ker se "ne splača" itd. Milijon razlogov. Zdaj pa so Madžari oh in sploh, Slovenci pa so "super".

Če ne znaš delat', potem prodaš. Ko prodaš, pa nimaš kaj jamrat', kaj je iz tega "ratalo".

Starejše novice