SDH prejel obvestilo za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v Savi.

Slovenski državni holding je danes prejel obvestilo sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava, so sporočili iz holdinga.

Postopka ne želijo komentirati

S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi. Tega York sicer prodaja madžarskemu investitorju.

»SDH in Kapitalska družba sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve,« so danes za STA sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali.

SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov.

Madžarski investitorji naj bi plačali kupnino v višini 38 milijonov evrov

Predstavniki sklada York so po pisanju današnjega Dela v ponedeljek zvečer s predstavniki družbe Prestige, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, uskladili in podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega deleža v Savi.

Madžarski investitorji naj bi po navedbah časnika za Yorkov delež plačali kupnino v višini 38 milijonov evrov.

Počivalšek napovedal prizadevanja za uveljavitev predkupne pravice

Glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, so bili v SDH v zadnjih dneh v pojasnilih skopi, je pa »prizadevanje«, da jo bo SDH izkoristil, pred dnevi napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

A časnik Dnevnik je pred dnevi poročal, da bi utegnila država ostati celo brez te pravice, saj je York lastnik deleža prek posebne družbe, sklad pa bi jo lahko prodal kot celoto.

Starejše novice