Ilka Štuhec je prva ženska, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku od leta 1989! Mariborčanka je najuspešnejša slovenska smukačica.

Mariborčanka Ilka Štuhec je svetovna prvakinja v smuku! Na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju je pokorila vso konkurenco in osvojila še drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

Štuhčeva je s tem postala prva ženska, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku od leta 1989! Pred Štuhčevo, ki je rojena leta 1990, torej še preden se je rodila, je to nazadnje uspelo Švicarki Marii Walliser, svetovni prvakinji v smuku v letih 1987 in 1989.

Nastopila je s številko 9 in s prednostjo kar 49 stotink prevzela vodstvo. Tako je v Areju vzela, po kar je prišla - naslov svetovne prvakinje v smuku.

In še zanimivost ...

Spomnimo. Ilka je v švedski Are poletela z zasebnim letalom. V udobju so se ji pridružile tudi nekatere sotekmovalke, ki jim je Mariborčanka želela preprečiti logistični zalogaj: Američanka Mikaela Shifrin, Švicarka Wendy Holdener in Italijanka Federica Brignone. Če se pošalimo, je trem dekletom od četverice »zlati let« v Are del dobro.

Shiffrinova je postala svetovna prvakinja v superveleslalomu, Holdenerjeva je postala svetovna prvakinja v kombinaciji, Štuhčeva pa v smuku.

Bo uspelo še Federici Brignone?

Štuhčeva je Sloveniji priborila 22. kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, sedmo zlato, še poroča STA.

Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

Smukaške sezone še ni konec

Mariborčanka se je že odločila, da bo po smuku končala nastope v Areju zaradi slabe napovedi za prihodnje dni in nezmožnosti veleslalomskega treninga. Na Švedskem so na sporedu še veleslalom in slalom. Smukaške sezone namreč še ni konec. Sledil bo ogorčen boj v svetovnem pokalu za smukaški mali kristalni globus.

Po Areju so na sporedu še trije smuki. Prvi v Crans Montani, nato sledi Rosa Hutor ter finalni v Soldeuu.

Štuhčeva je s 343 točkami na tretjem mestu seštevka, pred njo sta le Avstrijki - druga Ramona Siebenhofer, ki ima le tri točke več, vodilna Nicole Schmidhofer pa ima 21 točk več.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice