Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor so danes predstavili delo dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske, predstavitve pa se je udeležil tudi minister za obrambo Karl Erjavec. Ob robu predstavitve so v oči bodle nejasnosti okoli prihodnosti HNMP.

Delo dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske so predstavili minister za obrambo Karl Erjavec, polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje, vodja helikopterske nujne medicinske pomoči Maribor Štefan Mally, vodja medbolnišničnih helikopterskih prevozov UKC Ljubljana Anita Mrvar Brečko in državna sekretarja na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in Klemen Grošelj.

Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik je poleg angažiranosti dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske v letu 2018, predstavil tudi njihovo organiziranost in pregled sodelovanja zadnjih deset let, ki kaže na močno povečano angažiranost posadk in helikopterjev.

28. december 1993 - prvo reševanje z vojaškim helikopterjem

Slovenska vojska vsak dan v 15-minutni pripravljenosti zagotavlja dežurni helikopterski posadki za potrebe reševanja v gorah in izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku in Letališču Edvarda Rusjana Maribor ter helikopter v 120-minutni pripravljenosti na Letališču Crklje ob Krki.

V letu 2018 so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 654-krat, pri tem so prepeljale 674 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišča odvrgle okoli 200.000 litrov vode in skupaj naletele 758 ur.

Minister za obrambo je napovedal nakup treh novih helikopterjev, kar je zapisano tudi v koalicijski pogodbi.

Mally: Večja možnost preživetja in manj posledic

»Do leta 2017 hitro posredovanje helikopterja za reševanje ogroženih, kritično bolnih, hudo poškodovanih v severovzhodnem delu Slovenije praktično ni bilo mogoče zaradi prevelike oddaljenosti ekipe, ki je delovala takrat samo na Brniku. V dveh letih, odkar smo vzpostavili mariborsko helikoptersko nujno medicinsko pomoč oziroma bazo se je situacija bistveno spremenila, saj smo v teh zadnjih dveh letih opravili kar 380 intervencij,« je dejal vodja helikopterske nujne medicinske pomoči Maribor Štefan Mally.
 
Po njegovih besedah daje delovanje ekipe iz mariborskega letališča večjo možnost preživetja in manj posledic pri okrevanju pri hudih poškodbah. Medicinski del ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru šteje 36 članov, od tega je 17 diplomiranih zdravstvenikov in 19 zdravnikov.

Vodja helikopterske nujne medicinske pomoči Maribor Štefan Mally.
Slovenska vojska je s sodelujočimi zdravstvenimi ustanovami predstavila delo dežurnih ekip helikopterske nujne medicinske pomoči.

»Poleg ustrezne usposobljenosti je pomembno, da so helikopterji ustrezni in primerni za opravljanje tovrstnih aktivnosti, tudi da so vzdrževani. Kot smo dejali, imamo helikopterjev tipa Bell-412 in štiri tipa AS532AL Cougar, in če pogledamo statistiko, ki se bo v prihodnje le še povečevala, ker je v našem interesu, da rešimo čim več življenj,« je dejal minister za obrambo Karl Erjavec in napovedal nakup novih treh helikopterjev tipa Bell, ki bi jih Slovenska vojska uporabljala tudi za reševanje.

Bo v prihodnje reševala policija ali vojska?

A predstavitev dela dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske je spremljalo nekaj nejasnosti, med drugim tudi vprašanje, na katerega nihče ni ponudil jasnega odgovora: Bo v prihodnje reševala policija ali vojska?

Sklep vlade za helikoptersko nujno medicinsko pomoč v bazi Maribor z vojaškim helikopterjem namreč velja do 31. januarja 2019, ko naj bi se policijski helikopter vrnil iz remonta. V primeru, da se to ne bo zgodilo, bo najverjetneje vlada s sklepom določila, da vojaški helikopter v Mariboru ostaja dlje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice