Slika je simbolična.
Prišla je ohladitev, ki je že izpolnila pogoje za začetek ogrevalne sezone. Radiatorji v Mariboru kljub temu ostajajo hladni. Preverili smo, kaj je razlog.

V Mariboru je bil na današnji dan že izpolnjen formalni pogoj za začetek ogrevalne sezone v sistemu daljinskega ogrevanja.

Pogoji za začetek ogrevalne sezone v sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor nastopijo namreč takrat, ko je tri dni zapored zunanja temperatura ob 21. uri pod 12 stopinj Celzija.  

Pogoji izpolnjeni, a radiatorji zaenkrat ostajajo hladni

Javni holding Maribor smo zato povprašali, ali so v mariborskih blokih ogrevanje že vklopili. Pojasnjujejo, da so se kljub izpolnjenemu pogoju odločili, da z začetkom ogrevanja še nekoliko počakajo. 

»Glede na nekoliko višje dnevne temperature, napoved otoplitve ob koncu tedna in izredno majhno povpraševanje etažnih lastnikov v klicnem centru Energetike Maribor o začetku ogrevanja je bila sprejeta odločitev, da splošnega vklopa ogrevanja večstanovanjskih objektov za zdaj še ne bo.

Ni povpraševanja etažnih lastnikov, ogrevanje vklopili le v nekaj vrtcih in šolah

Ogrevanje se lahko prične tudi po naročilu predstavnikov etažnih lastnikov posamezne večstanovanjske stavbe.

V Energetiki Maribor kot merilo za pričetek ogrevanja upoštevajo tudi naročila s strani šolskih in zdravstvenih ustanov.

V holdingu pojasnjujejo, da bo do hipotetične večje ohladitve v naslednjih dneh Energetika Maribor izvajala vklope ogrevanja večstanovanjskim objektom na podlagi zahtev upraviteljev objektov oziroma zahtev s strani upraviteljev pooblaščenih kontaktnih oseb za ogrevanje. 

»Ti lahko zahteve po začetku ogrevanja objektov v vsakem trenutku sporočijo na telefonsko številko za sporočanje reklamacij oziroma sprememb režimov ogrevanja 02 300 88 00,« so povedali. 

Dodajajo, da je bil po obvestilu pooblaščenih oseb danes izveden vklop ogrevanja v nekaj vrtcih in šolah.

Prejšnje leto smo z ogrevalno sezono začeli 9. oktobra

Lani se je kurilna sezona začela 9. oktobra, zaključila pa najkasneje v zadnjih desetih letih, in sicer smo v Mariboru kurili vse do 19. maja.

Leto prej smo z ogrevalno sezono začeli dan prej, 8. oktobra, zaključili pa 24. aprila.

Najhitreje smo v zadnjih desetih letih začeli kuriti leta 2017, ko so bili pogoji za ogrevalno sezono izpolnjeni že 26. septembra. V tem letu pa se je sezona ogrevanja končala 30. aprila.

Prebudili smo se v zimsko jutro 

Čeprav še sploh nismo vstopili v koledarsko jesen, je bilo današnje jutro ponekod zelo hladno. Agencija Republike Slovenije za okolje je pripomnila, da je bilo »zelo sveže jutro za konec septembra«. Marsikje se je temperatura spustila pod ledišče. 

Na Babnem Polju so tako namerili –3,6 stopinje Celzija, na Jezerskem –3,5, v Novi vasi na Blokah –2,7, na vremenski postaji Iskrba –1,6 stopinje, v Logarski dolini –1,5, v Logatcu in Kamniški Bistrici –0,7. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janko špehsvinjski (nepreverjen)

Izpolnjen pogoj za začetek ogrevanja, toda zakaj radiatorji v Mariboru še niso topli?
teslo
Vprašaj gospoda PUTINA

Augsburg (nepreverjen)

Mislim, da moraš pred kot Putina vprašati Evropsko unijo in Ursulo vor der Leyen, da ti pove, da se cene plina v Evropi določajo na podlagi FORMULE, ki jo je uvedla Evropska komisija, kjer se v cene vseh energentov vključujejo cene plina, in sicer tako, da dražji kot je plin, dražja je cena vseh energentov.

Problem torej ni Putin, ampak formula, ki je narejena tako, da cena elektrike, ki je bila pred 2 leti 50 EUR, zdaj stane 1000 EUR.

In reply to by janko špehsvinjski (nepreverjen)

.joj. (nepreverjen)

Da narod nebi prehitro stisnilo pri srcu, ko bi videl položnico.

pohorskisvizec

Hahah....ko pa bodo vklopili radiatorje, pa se držite za denarnice in ne jokcat!

666 (nepreverjen)

aja lani3 dni 12 ste zahajcali klub temu da so bila jutra potem tudi tam 15 čez dan pa 20 plus samo kurlo pa se je na polne nimate robe javni holdin ne saška kako bo nam lepo pod jhm

Starejše novice