Hotele propadlega Športnega centra Pohorje od septembra s svojim podjetjem upravlja Miran Ferk. Za zdaj hotele še najema od slabe banke, a jih želi s pomočjo skrivnostnega partnerja tudi odkupiti.

Skladno z začetkom smučarske sezone so vse bolj zasedeni tudi pohorski hoteli. Z njimi od septembra s svojim podjetjem Playgreen upravlja Miran Ferk, ki se je po pripravljanju poletnih priprav športnikov, zdaj še bolj usmeril v turizem. Ob prevzetju hotelov so naleteli na zastarelo opremo in turobno stanje. Zdaj hoteli že beležijo več kot solidno zasedenost, v prihodnjih tednih naj bi bili povsem zasedeni.

Ob podpisu najemne pogodbe je Ferk pričakoval, da bo potrebnega nekaj denarja za nujna popravila in obnovo. A z načrtovanih sto so stroški narasli na 150.000 evrov. Potrebno je bilo osvežiti vse sobe, jih popraviti, prepleskati stene in tudi zamenjati nekatero opremo, pojasnjuje.

Največ je stala prenova bazena in savn v hotelu Bolfenk.

»Je pa res, da se vsak dan pojavljajo kakšne večje napake. Padajo okostnjaki iz omar, ker pač je bilo to vsa ta leta, zadnja štiri leta, slabo vzdrževano,« pripoveduje najemnik pohorskih hotelov, ko se ozira na opravljene popravke. A turizem na Mariborskem Pohorju se vendarle prebuja, s ponosom izpostavlja Ferk.

Stavijo goste iz sosednjih držav, za praznike že zdaj 95-odstotna zasedenost

»Maribor je potreboval nekoga, ki se s tem ukvarja res tako kot treba. Že novembra, ki je radi rečemo najbolj 'mrtvi' mesec, smo imeli polovično zasedenost,« se pohvali.

Hotel Arena tik ob cilju Zlate lisice je bil novembra zaseden polovično. V času prihajajočih božično-novoletnih praznikov pa boste na Pohorju že težko našli prosto sobo. »Na vrhu Pohorja je zasedenost že 95-odstotna za božično-novoletne praznike,« poudari.

V zimskem času stavijo predvsem na smučarske goste. Največ jih pričakujejo iz Madžarske in držav nekdanje Jugoslavije, v prihodnje pa želijo osvojiti nove trge. Tako so se njihovi prodajniki pred časom mudili v Moskvi.

»Odzivi v Moskvi so bili pozitivni. Računamo, da bomo počasi v doglednem času pridobili ene trge, v katerih smo mogoče še zdaj manj razpoznavni,« napoveduje Ferk.

Ferk želi hotele čim prej odkupiti

Ferk namerava s pomočjo bank in tujega partnerja odkupiti hotele, ki jih zdaj najema. Slaba banka vrednost Hotela Arena ocenjuje na 3 milijone evrov, hotela Bolfenk in Videc pa naj bi bila skupaj vredna 2,2 milijona.

Koliko je pripravljen odšteti za hotele, Ferk ne želi razkriti, saj gre po njegovih besedah za poslovno tajnost, h kateri ga zavezuje tudi pogodba z družbo za upravljanje terjatev. S pomočjo za zdaj še skrivnostnega partnerja iz tujine, ki naj bi imel evropsko državljanstvo, pa si želi odkup hotelov izpeljati že do konca januarja.

Novi načrti, tudi prvenstva

Odkup bi omogočil nadaljnje investicije. Ferk ima v načrtih celo izgradnjo večnamenske športne dvorane na vrhu Pohorja, ki bi omogočil, da bi Maribor gostil še več odmevnih dogodkov. Eden izmed takih bo nedvomno tudi evropsko prvenstvo v lokostrelstvu leta 2020, ki ga bo gostil Maribor.

Drugi, še odmevnejši, pa bo Evropsko prvenstvo v nogometu do 21 let leta 2021, ki ga bo med drugimi mesti gostil tudi Maribor. Tako je med drugim zdaj že jasno, da bodo štiri ekipe najboljših mladih nogometašev v Evropi tekom prvenstva nastanjene v pohorskih hotelih.

Komentarji (3)

Navijac (ni preverjeno)

slabse kot je bilo verjetno ne more bit.veliko posl uspeha se naprej.cas vse pokaze

goostt (ni preverjeno)

Skrivnostni partner ??

In reply to by Navijac (ni preverjeno)

Nebutalc (ni preverjeno)

To je oni kelnar, ki si je sam za sebe spisal pogoje za delo(znanje ruščine,UEFA licenca,IV stopnja izobrazbe..) daje bil edini kandidat

Starejše novice