Slika je simbolična (Foto: Borut Živulović/Bobo).
Jutri, v petek, 24. marca, bo v več krajih po Sloveniji potekal opozorilni shod kmetov. V Mariboru se bodo kmetje zbrali ob Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Nezadovoljstvo slovenskih kmetov z novo skupno kmetijsko politiko se vleče že nekaj časa. V preteklih dneh smo na družbenem omrežju Facebook opazili vse več fotografij, na katerih kmetje ob cestah na kol nataknejo škornje

»To ni kakšna nova moda, to je simbol evropskega in slovenskega kmeta proti kmetijski politiki,« se je glasil eden od zapisov.

Vse več kmetov je nezadovoljnih s skupno kmetijsko politiko: »Vsak dan bo manj kmetij in s tem tudi manj hrane.«

Kmetje bodo jutri protestirali v več krajih po Sloveniji, tudi v Murski Soboti

Izkazovanje nezadovoljstva kmetov s skupno evropsko politiko se ni ustavilo pri škornjih na kolih, zdaj je že jasno, da se bo jutri, 24. marca 2023, po Sloveniji izpeljalo več opozorilnih shodov kmetov.

Sindikat kmetov Slovenije je nedavno podal lokacije zbora kmetov, v Mariboru se bodo kmetje zbrali ob Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

»Bojimo se obdavčitve. Kmetje vsako leto plačujemo davek materi naravi. To je suša, toča, padec cen in podobno. To so problemi, ki nas v sedmih letih doletijo vsaj enkrat in takrat praktično ne žanjemo niti enkrat.« je dejal Franc Štih, kmet iz Noršincev pri Ljutomeru.

Nekateri hlevi so prazni, mladih kmetov praktično ni več: »To je znak, da mora nekdo krepko razmisliti«

Kmetje si še naprej želijo slovenskega potrošnika prehranjevati z zdravo hrano: »Rastlini vse, kar damo, če tudi je fungicid ali herbicid, rastlina vse to prebavi. V samem pridelku tega ni.«

Čeprav jim Evropa očita, da trošijo preveč škropiv, se Štih s tem ne strinja. Pravi, da je kemija veda, ki kmetom olajša delo: »Dobro, pa ne bomo nič 'špricali' pa gnojili in bomo videli, s čim se bomo hranili

»Imamo vnuka, ki je bil zainteresiran za srednjo kmetijsko šolo. V zadnjem obdobju pa ima pomisleke, ali ima to sploh smisel. Na Ptuju so morali prvi letnik ukiniti, saj so bili samo trije dijaki. To je znak, da mora nekdo krepko razmisliti.« je še dodal Štih.

V primeru neodzivnosti vlade sledi vseslovenski kmečki shod

Kmetje se bodo na protestu zbrali jutri, 23. marca 2023, ob 13. uri, medijem pa bodo predstavili svoje zahteve, ki so med drugim tudi:

  • Debirokratizacija kmetijstva, zmanjšanje staleža divjadi in zveri,
  • zaščita najboljših kmetijskih zemljišč,
  • stop zahtevam zelenega dogovora,
  • sledljivost porekla pridelkov in ohranitev slovenske živinoreje,
  • hrana slovenskega porekla v javnih zavodih in enaki standardi za vse,
  • ustrezno plačilo za svoje delo

Kmetje med drugim opozarjajo, da če se Vlada Republike Slovenije ne bo odzvala na njihove zahteve, bodo v naslednjih tednih pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani.

Komentarji (7)

Leka (ni preverjeno)

Kdaj pridejo kmetje lastniki Porschejev v MB ? Malo bi jim gnoja dal na haubo.

Default (ni preverjeno)

Krulili bodo v nebo levuharji se Jim bodo pa smejali, cez 4 leta bodo pa kmetavzarji spet plesali in se odlocili za svobodo ...

SLO (ni preverjeno)

Ja seveda. Prav imaš. Raje bilo kdo kakor sds. Prej boš to dojel manj bo duševnih bolečin.

In reply to by Default (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

Ja, pa jih poznam kar nekaj, ki so odkrito pred volitvami rekli, bilo kdo, samo, da ni Janša. Res, da imajo nekateri dolgo "lajtngo", ampak eno leto je vseeno dolgo. v smislu; sporo pamtim, brzo zaboravljam.....

Ex (ni preverjeno)

En je gumarce pozabil na štangi..

Marburg ad drau (ni preverjeno)

bravo kmetje-koncno se je zacelo!!!!!smrt komunistom in boljseviskim placancem(levicarji)vstaja bele garde je neizogibna!!!!

Rola (ni preverjeno)

Švaba kaj se je začelo? Moli boga da se nebo nič začelo ker bote ti izrodki dobili močne pospeške.

In reply to by Marburg ad drau (ni preverjeno)

Starejše novice