FOTO: Bobo
Številni Mariborčani se sprašujejo, kje je veliki beli križ, ki je stal na majhnem griču pri Betnavskem gozdu vse od papeževega obiska v Mariboru leta 1999.

Maribor je leta 1999 ob beatifikaciji Antona Martina Slomška obiskal papež Janez Pavel II. Takrat se je na Betnavi zbralo kar 160.000 ljudi, nekateri so poročali celo o številki 200.000, kar še vedno velja za največji shod ljudi v Sloveniji. 

Takrat so ob majhnem griču pri Betnavskem gozdu postavili veliki beli križ, ki bi letos na tem mestu dočakal že 20. leto. A to se ni zgodilo, saj križa že nekaj časa tam ni. To je pri številnih Mariborčanih sprožilo vprašanja, kam je izginil papežev križ.

Obnova in premestitev

Razlog, da križa ni več tam pa ni v nepridipravih, ampak odločitev Nadškofije Maribor. Ta je namreč zemljišče pri Betnavskem gozdu prodala in tako so odstranili tudi križ. Ta je bil že precej dotrajan, zato so se pri nadškofiji lotili temeljite obnove.
Po končani obnovi pa bo veliki beli križ predvidoma še ta teden nameščen na novi lokaciji.

»Po posvetovanju smo se odločili, da križ po obnovi prestavimo k cerkvi v Košakih, ki je posvečena blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Tako bo križ še na prej služil vernikom v spomin na srečanje s svetim očetom in na razglasitev Slomška za blaženega,« so za Mariborinfo pojasnili na mariborski nadškofiji.

Za prestavitev križa je dal soglasje Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. V kolikor bodo vremenske razmere to dopuščale, bo križ na novi lokaciji postavljen v tednu, ki prihaja, saj nameravajo že prihodnjo nedeljo pripraviti slovesno mašo. 

Preberite še

Starejše novice