Hortikulturno društvo Maribor s partnerji in podporniki nadaljuje svoje aktivnosti vezane na 150. obletnico svojega delovanja.

Danes, ob 19.uri, bo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru potekala otvoritev razstave z naslovom Narava in mesto/ Spreminjanje urbane narave skozi čas, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Maribor, Saše Arsenoviča. Ob svoji 150 letnici se s povečavami starih razglednic mariborskega parka in s starimi tablicami drevesnih oznak predstavi Hortikulturno društvo Maribor, ki je kot Olepševalno društvo v Mariboru bilo ustanovljeno leta 1869 in je najstarejše te vrste v Sloveniji.

Parki, zeleni trgi, drevoredi in mestni gozdovi so dediščina, ki so jo za prihodne rodove zapustili ustanovitelji društva in vsi njihovi nasledniki, ki so s strastjo, ljubeznijo do narave in strokovnostjo pripomogli k trajnostnem razvoju regije.

Širjenje vrednot hortikulture v občinah

Vloga društva se je v 150 letih spreminjala, v prvih desetletjih je društvo gradilo javne zelene prostore in jih tudi vzdrževalo, po drugi svetovni vojni so skrb za park prevzele strokovne ustanove, društvo pa se je usmerilo v širjenje vrednot hortikulture v mestni in primestnih občinah in pri tem dosega lepe uspehe.

Društvo deluje na področju turizma, varovanja narave  in ohranitve okolja, naravne in kulturne dediščine ter kulture s partnerji v 18 občinah.

Projekt Zlata vrtnica

Mnoge občine v Podravski regiji sodelujejo  s Hortikulturnim društvom Maribor že 57 let v projektu Zlata vrtnica, v okviru katerega vsako leto podelijo priznanja za dolgoletna prizadevanja, za tisti presežek pri urejanju in ohranitvi okolja, ki ga zabeležijo na terenu članice in člani ocenjevalnih komisij.

Med letošnjimi prejemniki v 18 občinah je bilo 195 prejemnikov pohval, 17 zlatih vrtnic in dve priznanji za izjemne rastline. Zavedajo se, da so lahko samo povezani uspešni v prizadevanjih za trajnostni razvoj mesta in regije.  

Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora

Ob tej priložnosti želijo opomniti še na v lanskem letu izdano knjigo z naslovom »Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora«, v kateri Lea Zinauer, Karin Bejo in Borut Ambrožič, opozarjajo javnost na zelene zaklade našega mesta. Knjiga obogatena s fotografijami, opisi in navedbo lokacij posameznega drevesa je bila letos v e-obliki uvrščena tudi na natečaj Slovenske turistične organizacije za inovacije v turizmu. Zelena knjižna inovacija se razvija iz meseca v mesec.

V sodelovanju s Knjižnico in fonoteko Minka Skaberne, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Maribor, Radiom Maribor ter dramskim igralcem Bojanom Maroševičem, nastaja v letošnjem letu tudi zvočna knjiga.

Letošnji dogodek je posvečen podnebnim spremembam, hkrati pa je umeščen v letošnji Teden ljubiteljske kulture, ki se bo odvijal med 17. in 26. majem 2019. Častni pokrovitelj Tedna ljubiteljske kulture je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.    

Zbrane bosta ob otvoritvi pozdravila Matija Varl, vodja območne izpostave JSKD Maribor ter Borut Ambrožič ml., predsednik  Hortikulturnega društva Maribor.

Starejše novice