Slika je simbolična.
Brise s hitrimi testi ne jemljejo samo v zdravstvenih domovih, ampak tudi v šotorih ali kontejnerjih pred nakupovalnimi središči, pa tudi na nogometnih tekmah in drugih prireditvah. Pa brise jemljejo pravilno? Preverili smo.

Ker je na trgu veliko ponudnikov različnih hitrih testov, brise jemljejo na različne načine.

Če je bilo na začetku epidemije običajno, da so vam tudi pri hitrem testu vzeli bris iz nazofarinksa, torej so palčko potisnili globoko v nos, pa nekateri testi sedaj potrebujejo vzorec le iz notranjosti nosu.

»Pomembno je, kakšna so navodila proizvajalca. Pri nekaterih hitrih testih vzamemo iz nazofariksa, pri drugih iz žrela, lahko vzamemo tudi vzorec sline. Pri teh, ki jih največ uporabljamo, pobrišemo nosno steno. Brišemo obe nosnici in zavrtimo,« pojasni magister laboratorijske biomedicine Uroš Kuzmič iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor.

Takšen bris je za pacienta manj neprijeten, ob pravilnem odvzemu pa tudi dovolj zanesljiv.

Priljubljeno mesto za testiranje je nakupovalno središče

Testiranje pa je že kar nekaj časa na voljo pred nakupovalnimi središči. So pa v nakupovalnem središču E.Leclerc Maribor ob nakupu nad 40 evrov povrnili tudi strošek testiranja, ko so bili ti plačljivi. 

Hitri testi so od danes ponovno brezplačni, država plača tudi tiste opravljene pred nakupovalnim središčem.

Simona Mandl, center managerka Europarka Maribor, nam je v pisnem odgovoru pojasnila, »da so se za ponujanje hitrih testov odločili, ker so želeli obiskovalcem omogočiti dostop do vseh storitev, za katere je potreben test«.

»Izvajalca smo izbrali na podlagi tega, da je izpolnjeval vse predpisane kriterije za izvajanje te storitve in je ustrezal vsem našim merilom,« opiše Mandl.

Tudi do potrdil zelo hitro

»Izvajalci testiranj moramo imeti dovoljenje za izvajanje zdravstvenih dejavnosti. Navodila so jasna, tudi kakšen je postopek odvzema teh testov, ki more biti v skladu z navodili proizvajalca,« pojasni izvajalec testiranja Matej Svetec, otorinolaringolog.

V tem nakupovalnem središču opažajo velik interes za testiranje, v takšnih kontejnerjih pogosto tudi zelo hitro izdajo potrdilo, ki pa je v večini primerov negativno. Eden izmed izvajalcev testov nam je pojasnil, da je razlog za to namen opravljanja teh testov in ne slabo odvzet bris.

»Dajem jasna navodila. Tistih, ki izvajajo testiranje, so imeli tudi demostrirano, kako se pravilno vzame bris. Tako da je to čisto utečen postopek in nekako morajo temu slediti,« doda Svetec.

Gre namreč za presejalno testiranje, kjer z rednim testiranjem pri osebah brez znakov iščejo morebitne okužbe. Ključnega pomena pa je pravilno vzet bris.

»Lahko imate vi še tako zmogljive analizatorje, še tako dobre metode, ampak če nimate kvalitetnega vzorca. V tem primeru, če ne pobrišete nosa dovolj temeljito, lahko dobite lažno negativen test,« poudari Uroš Kuzmič iz mariborskega zdravstvenega doma.   

Zdravstvena inšpekcija preverja tudi izvajalce hitrih testov. Nam pa na vprašanje, kaj točno preverjajo pri izvajalcih hitrega testiranja oziroma koliko je morebitnih kršitev, še niso odgovorili.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Žalost (ni preverjeno)

Zanesljivo ni nič ne testiranje in ne cepljenje. Imam trden dokaz k temu. Moj znanec sinoči umrl za covidom. Bil cepljen z drugo dozo v septembru. Cepivo naj bi lajšalo pri zdravljenju covida a človek umre? Še dva primera mojih znancev. Po drugem odmerku v začetku oktobra sta nenehno utrujena in v stegnih imata bolečine. Pred hojo se morata zmasirati da je potem lažje. PROSIM ZA RAZLAGO!

Franc s Piramide

Smrt bo naredila selekcijo. Darwin je imel prav.

Starejše novice