Decembrski čas je praznični čas, je pa tudi čas, ko veliko ljudi poseže po pirotehničnih izdelkih, nezavedajoč se, da jim lahko en pok povsem spremeni življenje.

Nedolgo nazaj smo predstavili zgodbo Dominika Benkoviča, ki je pred devetnajstimi leti zaradi pirotehnike izgubil levo nogo. Ob tem pa smo se pogovarjali tudi z Milanom Nemešem, specialistom kirurgom iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je v življenju videl že (pre)veliko število poškodb povezanih s pirotehniko.

»Največ poškodb pri uporabi pirotehnike nastane na rokah, posledično na prstih. To pa seveda niso edine poškodbe. Slednje lahko dobite tudi po drugih odkritih delih telesa, torej po obrazu, očeh in ušesih, pa tudi na drugih delih telesa. Najpogostejše so opekline in raztrganine, kjer lahko pride tudi do poškodb kosti,« pravi Nemeš.

Različne vrste in stopnje poškodb

Poškodba se od poškodbe razlikuje, sam pa je na lastne oči videl praktično vse vrste in stopnje poškodb, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnike - od manjših opeklin do amputacij. 

»Tudi pri poškodbah na obrazu so poškodbe zelo različne. Nekatere ne pustijo posledice, spet druge poskrbijo za izvido vida oziroma sluha,« nadaljuje kirurg.

Sam je moral v preteklih letih oskrbeti nemalo različnih poškodb, med katerimi so bile tudi tiste najhujše, ki lahko posamezniku za vedno spremenijo življenje.

»Najhujši primer sem imel pred leti, ko sem moral otroku amputirati nogo, le s težavo pa sem mu rešil drugo nogo. Takrat bi se skorajda zgodila amputacija obeh nog. To je bil najhujši primer,« pripoveduje.

Poškodba zaznamuje tudi bližnje

Kot dodaja, je najhuje od vsega to, da se poškodbe s pirotehniko večinoma dogajajo otrokom do dvanajstega leta starosti. Vsaj tako kaže statistika, ki sicer kaže na to, da je poškodb v zadnjih letih nekoliko manj. 

»V primerih, ko gre za najhujše poškodbe, se je treba zavedati, da bo ta oseba bržkone zaznamovana za celotno življenje. Poškodba pa ne zaznamuje samo njih, ampak spremlja tudi njihove družine. Prav tako lahko takšne poškodbe vplivajo na nadaljnji potek življenja, na kariero posameznika in še kaj,« je jasen.

Sam pravi, da nima smisla, da se igramo s tem, če bomo sebi ali drugemu trajno spremenili življenje. Zato za konec pove: »Prvič kot prvič je najboljša preventiva ta, da pirotehnike ne uporabljate. Drugič, v kolikor jo že uporabljate, uporabljajte zgolj tiste, ki so kupljene na legalnem trgu. Prav tako je potrebno strogo upoštevati navodila, otroci pa jih nikoli ne smejo uporabljati brez nadzora odraslih. Sam pa tako ali tako ne vidim potrebe po njihovih uporabi.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice