Kje so v Mariboru urejeni kamp prostori in koliko znaša globa za nedovoljeno kampiranje?

V času toplih poletnih noči se marsikdo odloči na avanturističnem potovanju ali tako imenovanem »road tripu« parkirati avto ali avtodom, postaviti šotor in prespati na danem licu mesta, saj se zdi ceneje od plačevanja hotelov, hostlov in ostalih ponudb prenočišč. Vendar pa kampirati na prostorih, ki niso opremljeni za športno taborjenje, ni tako ugodno.

Nedovoljeno kampiranje

Za nedovoljeno kampiranje – torej kampiranje na mestih, ki za to niso določena – je predpisana kazen v višini 83,45 evra, ki ga določa 18. člen Zakon o varstvu javnega reda in miru. Pod pojmom kampiranje se razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja.

Vendar pa ni prekršek parkirati avtodom na urejenem parkirnem prostoru, saj gre za začasno ustavitev med potovanjem in ne kampiranje. Prav tako ni prekršek taboriti na zasebni površini v skladu s soglasjem lastnika površine. Samoupravne lokalne skupnosti lahko same določijo pogoje kampiranja na svojem območju, pristojnosti za nadzor pa imata policija ter občinsko redarstvo.

Slovenski kampi izboljšujejo svoje stanje

Letos so nemški inšpektorji nemškega avtokluba ob izdaji kamping vodnika ADAC 2017 ocenjevali urejenost in ponudbo 25 slovenskih kampov, ki so skupno prejeli oceno 3,18 (večjo kot lani), predvsem zaradi okrnjene ponudbe oziroma slabše dodatne ponudbe.

Prespati v objemu mariborskega Pohorja

Ob vznožju mariborskega Pohorja, v Radvanju, je vse dni v letu odprt Camping Center Kekec, ki ponuja trideset prostorov za avtodome in prikolice ter zeleno livado za šotore. Opremljen je s potrebnimi priključki, uporabnikom pa ponuja vse potrebno za preživetje.

Cena nastanitve na noč je na odraslo osebo 9,50 evra (za otroka od 7 do 14 let 6 evrov) z dodatno turistično takso 0,5 evra. Za psa je potrebno doplačati 1,50 evra, da pa lahko oskrbiš avtodom in si deležen priključka za elektriko, pa plačaš za posamično storitev tri evre, torej skupaj šest.

Za bivanje nad 5 dni pa ste upravičeni še do 10-odstotnega popusta. Gostje spletne strani Avtokampi.si so ga ocenili za enega najlepših slovenskih kampov s prijaznim osebjem, prijetnim lastnikom in čudovitim okoljem.

Glamurozno kampiranje za udobja vajene

Glamping je nova oblika glamuroznega kampiranja, postaja zadnje čase resnično popularna. Gre za lesene glamping hiške oziroma šotore, ki so primerni za ljudi, ki si želijo začutiti simbioze z naravo, uživati v njenih danostih, vendar pa se ne želijo spopadati z vsemi prilagoditvami, ki jih taborjenje prinese.

Chateau Ramšak ponuja taborjenje v glamp šotorih in drevesnih hiškah, ki so na 4-metrskih krošnjah, namenjene štirim osebam. Opremljene so s kopalnico, posteljo, televizijo in gretjem oziroma klimo. Večji glamping šotor pa je opremljen s spalnico, kopalnico, dnevnim prostorom, na terasi pa ima kar privatno masažno kad oziroma jacuzzi. Ob naravnem ribniku nad vinogradi ponujajo tudi degustacijo vin in ogled najstarejše vinske preše v Evropi.

Nočitev omenjenega bivanja v glamp šotoru stane za dve osebi 100 evrov (za 2–4 osebe 140 evrov), ki se maja, junija in septembra dvigne na 140 (za dva para 210), v sezonskem juliju in avgustu pa na 180 evrov (ali 260 evrov).

Če se odločite za drevesno hiško, je ta primerna za 4 osebe, najnižja cena (oktober–april) znaša 180 evrov, v času julija in avgusta pa 290 evrov. Ob omenjenih cenah je ponujen brezplačen zajtrk, doplačilo turistične takse pa znaša 1,27 evra na osebo.

Če si želite ogledati mesto …

Naj dodamo, da je na Partizanski cesti pri železniški postaji urejeno tudi parkirišče za 9 avtodomov, ki je namenjeno predvsem tistim, ki bi si radi ogledali mesto. Parkirišče sicer nima oskrbovalne postaje in možnosti priklopa na elektriko. Cena parkiranja je med delavniki pol evra na uro (8.–17. ure), v preostalem času (večerne ure in vikendi) pa je parkiranje brezplačno.

Enako je urejeno tudi na avtobusni postaji, kjer je postajališče za 4 avtodome, ki pa je opremljeno s priklopom za elektriko in vodo ter možnostjo praznjenja wc-kaset. Cena parkiranja je 10 evrov na dan oziroma za 24 ur. 

 

Preberite še

Komentarji (1)

Ema podgorelec (ni preverjeno)

Bravo za naš Mariborski kemp Kekec

Starejše novice