Preverili smo, kako je s cenami gob na tržnicah v Mariboru, Ptuju, Murski Soboti, Ljubljani in celo Rimu!

Kot smo že pisali o jesenski evforiji, ki je zajela tudi Štajersko, je gobarska sezona v polnem razmahu, deževja je bilo dovolj, luna pa se že polni v debelo »gobjo luno«, iskanja omenjenih plodov, pa se že množično organizirajo. pa se lahko po sveže jurčke sprehodijo kar do tržnice, zagotovo pa cene niso nizke, saj boste za jurčkov klobuk odšteli do nekaj evrov.

Mariborska tržnica

Na tržnico po gozdne plodove …

Na mariborski tržnici lahko te dni po 10 evrov za kilogram kupite lisičke, medtem ko košarico jurčkov za ceno šestih, za kilogram pa 10–15 evrov. 

Mariborska tržnica

Cene jurčkov pa se na tržnici slovenske prestolnice povzpnejo še za kakšnih nekaj evrov, zato smo preverili, kako pa je s cenami jurčkov na Ptuju, v Murski Soboti ali pa kar na rimski tržnici.
Tako boste na ptujski tržnici za košarico lisičk odšteli 5 evrov, medtem ko bo košarica jurčkov 10 evrov, kilogram pa se bo povzpel na 15.

Ptujska tržnica

Tako boste na ptujski tržnici za košarico lisičk odšteli 5 evrov, medtem ko bo košarica jurčkov 10 evrov, kilogram pa se bo povzpel na 15.

Ptujska tržnica

Za kilogram jurčkov na tržnici v Murski Soboti boste izvlekli desetaka.

Tržnica, Murska Sobota

Kaj pa Rim? Za kilogram boste na italijanski tržnici morali odpreti denarnico za kar 19,90 evrov.

Tržnica, Rim

Drag posel tako ali drugače

Že lansko jesen smo opozarjali na pomembnost računa, ki ga preverjajo davčni inšpektorji. Posamezniki namreč ne morejo prodajati gozdnih sadežev v okviru osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, lahko pa jurčke ali lisičke prodajajo le v okviru osebnega dopolnilnega dela ali registrirane dejavnosti. Kaj to pomeni? Obvezno morajo izdati račun. Kot osebno dopolnilno delo se šteje le, kadar fizična oseba sama nabira in prodaja gobe, a morajo biti taki prodajalci vpisani v seznam zavezancev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.
Prekrškarje poleg davčne lovi tudi carinska uprava. Podatke o prodajalcih zbirajo z ogledi in opazovanjem, opravljajo tudi prikrite nakupe blaga ter nadzorujejo izdajanje računov in blagajniško poslovanje.

Raje torej, kot da vi ali prodajalec plačujeta vrtoglave kazni, poprosite za račun.

In če ste v gozdnem lovu za evri …

Četudi bi vas ideja zaslužka spravila na noge in v gozd, pa ne smete pozabiti, da vas lahko prepolna košara gob udari po denarnici. Uredba o varstvo samoniklih gob namreč določa, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob. Nadzor nad kršitvami opravljajo predvsem okoljski in gozdarski inšpektorji, ki pa vam lahko napišejo kazen od 250 do 2500 evrov, pravni osebi oziroma samostojnemu podjetniku pa od 400 do 4000 evrov.

Posameznik pa lahko proda le tisto količino gob, ki jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani, to pomeni število članov gospodinjstva krat dva kilograma. Iznos svežih ali predelanih gob preko državne meje je prepovedan, iznos gobjih izdelkov pa je dovoljen preko le na podlagi računa.

Tržnica ni edina izbira

Da pa tržnica res ni edina izbira, postane jasno, ko stopimo na tisto spletno – na Bolhi se ponujajo jurčki tudi po 7–11 evrov, marele po 50 centov na kos, medtem ko vam lahko po naročilu naberejo tudi zdrave, čvrste in sveže črne trobente. Nekateri ponudniki pa ob tem ponujajo še dostavo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice