Slovenija je tako prešla v fazo, ko lahko začne upoštevati evropska pravila, po katerih pa smo v rdeči fazi, pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Po izsledkih tedenskega poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Sloveniji še vedno močno prevladuje angleška različica virusa

Potrdili so en nov primer indijske različice, povezane s poznanim primerom s Koroške, in en nov primer brazilske različice. 

V zadnjem tednu so prvič zaznali tudi različico, ki so jo prvič zaznali v New Yorku. Doslej so zaznali tri primere te različice, vse v obalno-kraški regiji.

Sicer pa so v zadnji seriji sekvenciranja med 127 vzorci iz vseh shem zaznali šest različic. Skoraj 94 odstotkov predstavlja angleška različica. Ta ima sicer ponovno 100-odstotni delež med sekvenciranimi vzorci bolnikov, ki se zdravijo v intenzivnih enotah.

Po evropskih pravilih smo še v rdeči fazi

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je izrazil optimizem glede razvoja epidemije pri nas in širše v Evropi, kjer pojavnost raste le še v štirih državah, medtem kot drugod upada. Tudi Slovenija je po njegovih besedah v stabilni fazi epidemije.

»Število potrjenih primerov v slovenskem prostoru upada iz dneva v dan, zasedenost bolnišnic se tudi zmanjšuje, zasedenost intenzivnih postelj se zmanjšuje, število umrlih se zmanjšuje, število sprejemov v bolnišnice se sploh zmanjšuje in število aktivnih primerov tudi,« je dejal Krek.

Po njegovih besedah sta v Sloveniji le še dve rumeni regiji, in sicer primorsko-notranjska in ljubljanska. Slovenija je tako prešla v fazo, ko lahko začne upoštevati evropska pravila, po katerih pa smo v rdeči fazi

Krek je pozval k upoštevanju preventivnih ukrepov; ohranjanju medosebne razdalje, higieni rok in kašlja, nošenju mask, rednemu prezračevanju, preventivnemu testiranju, uporabi aplikacije Ostani zdrav, ostajanju doma v primeru okužbe ali rizičnega stika ter cepljenju. 

Kljub upadanju števila okužb smo namreč »še vedno zelo obremenjeni s številom okužb« in je situacija še vedno resna, prav tako lahko virus še mutira.

Mlajšo generacijo je pozval, da poskrbi za zaščito starejših s prijavo in prevozom na cepljenje. 

Cepiva je dovolj

Po njegovih besedah je cepiva v državi dovolj in bi kljub dejstvu, da je bilo do srede v državi s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20,5 odstotka prebivalcev, do konca junija lahko cepili 60 ali več odstotkov populacije, kakršen je tudi zastavljeni vladni cilj. 

Po njegovih besedah bodo organizacijo za cepljenje otrok, starejših od 12 let, izpeljali do konca tedna. Nekatere otroke s hudimi zdravstvenimi težavami pa so po njegovih besedah že cepili.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Božiček umiri se!

ip (nepreverjen)

Sputnika zrihtaj. oni so vsaj takoj vedeli za kaj se gre.

Koncajte novin… (nepreverjen)

Počasi bo dovolj vsakodnevnega buzeriranja, ki se spreminja hitreje kot aprilsko vreme. Vsaka šlogarca bi bila boljša ali vsaj enakovredna stroki.

Starejše novice