Tudi v času pandemije krvodajalske akcije niso odpovedana, saj je kri nujno potrebna za nujna in neodložljiva zdravljenja.

Celotno severovzhodno Slovenijo s krvjo preskrbuje Center za transfuzijsko medicino Maribor skupaj s svojima dislociranima transfuzijskima enotama v Murski Soboti in na Ptuju. Na ta način so s krvjo preskrbljene tri glavne zdravstvene ustanove v tem delu Slovenije: Univerzitetni klinični center Maribor, Splošna bolnišnica Murska Sobota in Splošna bolnišnica Ptuj.

Pri tem tesno sodelujejo tudi Območna združenja Rdečega križa Slovenije

Po predhodnem obvestilu in dogovoru

Kot pravi Damjan Vuzem iz soboške enote Rdečega križa, se v Centru za transfuzijsko medicino Maribor določi potreba po krvi glede na število potrebnih krvodajalcev s prav določeno krvno skupino, ta pa podatek posreduje v določeno območno enoto Rdečega križa. 

»Nato Območna zveza Rdečega križa pošlje SMS obvestilo, s katerim seznani primerne krvodajalce z določenimi krvnimi skupinami, da se odzovejo na krvodajalsko akcijo na določenem transfuzijskem oddelku in pošljejo telefonsko številko oddelka. Po pogovoru z odgovorno osebo na oddelku se krvodajalec nato naroči na krvodajalsko akcijo na točno določen dan in uro,« pojasnjuje Vuzem in dodaja, da naročanje poteka tako, da na pol ure prihajajo po trije do štirje krvodajalci, da se zagotovi varna razdalja med njimi. 

Darovanje v maskah le preverjenih krvodajalcev

Ob prihodu na akcijo sledi obvezno razkuževanje rok, merjenje telesne temperature in preverba zdravstvenega stanja krvodajalca s tremi kratkimi vprašanji v luči morebitnih simptomov koronavirusne okužbe, kontakta z bolnikom in gibanjem krvodajalca izven države v zadnjih štirih tednih. 

Za varnost je dobro poskrbljeno, celostno osebje med obravnavo krvodajalca uporablja zaščitne maske, med obravnavo dveh krvodajalcev pa je vedno varna razdalja dveh metrov. Vse površine se na vseh točkah obravnave tudi sproti razkužujejo, zagotavlja Vuzem.

V trenutnih razmerah so primerni darovalci zdravi posamezniki med 18 in 65 let, ki v zadnjih štirih tednih niso potovali izven naše države, ne kažejo znakov za okužbo dihalnih poti in niso bili v kontaktu z okuženim bolnikom. Ustrezati pa morajo tudi tudi standardnim merilom za darovanje krvi.

»Glede na trenutno razpoložljivost, krvodajalec prejme na vstopni točki zaščitno masko in vstopi v čakalnico transfuzijskega oddelka. Postopek naprej poteka enako kot do sedaj,« opiše Vuzem in razloži, da v primeru pomanjkanja zaščitnih mask, krvodajalca že ob naročanju zaprosijo, da pride na odvzem krvi s svojo masko. Krvodajalci ob odhodu prejmejo tudi paket s prehrano, ves čas pa imajo na razpolago ustekleničeno vodo, čaj in kavo.

Vir: ZTM (zaloge krvi)

Prenos okužbe preko krvi ni mogoč

Potrebe po krvi v času pandemije so sicer manjše kot v pogojih normalnega delovanja zdravstva, ker so številne operacije prestavljene in se obravnavajo le urgentni pacienti. Odvisne so od povpraševanja v bolnišnicah glede na krvne skupine pacientov, ki trenutno potrebujejo kri.

Bojazen, da bi kljub vsem ukrepom kri darovala okužena oseba, pa je odveč, saj do sedaj ni dokazanega primera prenosa koronavirusa s krvjo, še poudarja Vuzem. V začetku epidemije je tako bil odziv krvodajalcev nekoliko manjši, saj niso vedeli, kako je s krvodajalskimi akcijami, ali so glede na odloke o prepovedi gibanja sploh dovoljenje.

»Z varno organizacijo krvodajalskih akcij pa se je udeležba povečala ob zglednem sodelovanju Rdečega križa in transfuzijske službe,« še pojasnjuje Vuzem.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Znoreli ste lažnivci

Haja (nepreverjen)

Zakaj pa potem za hitri test na virus, potrebujejo nekaj kapljic krvi? Test je podoben testu za nosečnost in ga uporabljajo v Nemčiji. Ta test ti naredijo kar na domu in je opravljen v nekaj minutah. Če je tocen ali ne, to ne vem. Zagotovo se pa uporablj kri. Torej je virus v krvi.

Rozle (nepreverjen)

Yebo si jim mater.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Starejše novice