Slika je simbolična.
Ljubiteljski vrtičkarji ugotovili, kako vzgojiti Luštov paradižnik kar na domačem vrtu. Preverili smo, ali je to res mogoče in kaj na tovrsten trend pravi podjetje Lušt.

V skupini Vrtičkarije na družbenem omrežju Facebook smo zasledili zanimivo razpravo okoli tega, ali si lahko na domačem vrtu vzgojimo Luštov paradižnik. 

Razprava se je začela tako, da je ena izmed uporabnic skupine med vrtičkarji poizvedovala, ali je kje na Koroškem možno kupiti sadike Luštovega paradižnika. Namesto odgovora pa so se v komentarjih zvrstili številni nasveti glede tega, kako pridelati Luštov paradižnik na domačem vrtu.

»Kupite Lušt paradižnik, ga prerežite in dajte v zemljo. Dajte na toplo in boste za par dni imeli sadike«

»Kupite zdaj dozorelega. Posejte seme. Mislim, da bo vzklil. Bo pa tudi rodil poleti. Pol ga posejte kar na gredo, pol pa v nekaj pa ob okno. Tudi tisto seme, ki je lani ostalo v zemlji, letos vzklije in zrasejo lepe sadike. Je za poizkusiti,« je zapisala ena izmed uporabnic.

»Flanc ne morete kupiti. Lahko pa z njihovega paradižnika poseje te sami. Prvo leto super rodijo,« je dodala druga.

»Kupiš en paradižnik Lušt, ga prerežeš in ga daš v lonček, v katerega daš nekaj zemlje potem polovico paradižnika ter ga pokriješ z zemljo. Počakaš, seveda ga tudi zalivaš in zrastejo flance paradižnika,« je pojasnila tretja.

»Moja izkušnja. Lani sem kupila Lušta. Odrezala sem polovico svežega paradižnika in ga zakopala v zemljo. Zrastlo je nekaj sadik pa sem kar pustila, nisem nič presadila. Zelo lepo mi je obrodil,« se je glasil četrti komentar.

»Imam Lušt sadike, bomo videli, kako bodo uspele, seme pobrala iz lanskega paradižnika,« je dejala ena izmed uporabnic.

»Kupite Lušt paradižnik, ga prerežite in dajte v zemljo. Dajte na toplo in boste za par dni imeli sadike. Mi smo že prišli tako do sadik,« je zapisala še ena članica Facebook skupine Vrtičkarije.

Kot kaže, je torej to, da si ljubiteljski vrtičkarji na domačem vrtu pridelujejo najbolj opevan prekmurski paradižnik Lušt, že nekaj časa trend. Pa je to res, da se da iz semen kupljenega paradižnika tudi doma vzgojiti popolnoma enak pridelek?

»Verjemite, da firma ne bi gojila nekaj na svojih dragih rastlinjakih, če bi se enako uspešno to dalo ceneje na prostem«

V nadaljevanju vrtičkarske razprave na Facebooku so se v komentarjih zvrstila tudi številna neodobravanja in očitki, da so tovrstna semena zgolj za predelavo v prilagojenih sadovnjakih, kot jih ima podjetje Lušt, in niso primerna za domače vrtove. 

Uporabniki so hkrati poudarili, da Lušt ni sorta paradižnika, ampak zgolj ime podjetja, v katerem naj bi gojili sorto italijanski Grapolo hibrid. Tovrstni hibridi pa naj na domačih vrtovih ne bi uspevali.

»Lušt paradižniki so namenjeni vzgoji v rastlinjaku in so hibridi. Vseh sort. Od češnjevih, do mesnatih velikih. Vzgojeni na hidroponiki. Zato jih lahko dobimo v trgovini tudi pozimi, kar ni njihov naravni proces. Seveda lahko pridobite flance iz semen. A to ni več isto. Mogoče prvo leto. Za na vrt rajši poiščite stare sorte, če jih kje dobite, ali jih sami vzgojite,« je izpostavila ena izmed uporabnic.

»Lušt goji industrijske kultivarje sort, ki so prilagojene za celoletno pridelavo paradižnika v rastlinjakih. Dvomim, da so to pogoji, ki jih imate in zanje iščete seme paradajza. Bolje je uporabiti vrtovom primerne sorte, ki so odpornejše na škodljivce in pogoje v naravi,« je poudaril drugi uporabnik.

»Lušt kupuje semena zunaj in so namenjene samo njim, več sort. So pa to sorte za hidroponsko gnojenje in rastlina zraste tudi do 11 metrov in več. Pojdite enkrat v Renkovce na ogled in predavanje,« je dodal tretji uporabnik.

»Verjemite, da firma ne bi gojila nekaj na svojih dragih, ogrevanih površinah rastlinjakov, če bi se enako uspešno to dalo ceneje na prostem!?« je dodal še četrti član skupine Vrtičkarije.

Kaj odgovarja podjetje Lušt?

Razdeljena mnenja uporabnikov glede vzgajanja Luštovega paradižnika na domačem vrtu smo preverili tudi pri podjetju Lušt

Povprašali smo jih, ali so tudi sami opazili ta trend ter ali je iz semen njihovega paradižnika res možno vzgojiti točno takšen paradižnik kot zraste pri njih v rastlinjakih.

»Trend opažamo že nekaj časa. Pozdravljamo domače vrtičkarje in s tem samooskrbo. Ker sadik paradižnika ne prodajamo, nas veseli iznajdljivost domačih vrtičkarjev pri vzgoji lastnih sadik. To namreč pomeni, da smo za pridelavo izbrali zares okusno sorto, ki si je vrtičkarji želijo tudi doma,« so za Sobotainfo dejali v podjetju Lušt. 

Na domačem vrtu težko zagotoviti optimalne pogoje za rast te sorte

Dodali so, da pridelujejo v njihovem podjetju sorto paradižnika, ki je izredno stara in so jo nekoč že pridelovali tudi na domačih vrtovih.

Za ohranitev te sorte pa je potrebna ustrezna pridelava in optimalni pogoji za rast.

»Ker pri nas prisegamo na kvaliteto, smo jo izbrali za pridelavo, kljub temu da pridela nekje 20 odstotkov manj pridelka na kvadratni meter kot pa katera koli druga sorta. Prav tako je v primerjavi z drugimi sortami zahtevnejša za pridelavo. So pa plodovi okusnejši, kar je pri nas najpomembnejše.

Razlika pri pridelavi pri nas in na domačih vrtovih je le ta, da mi rastlini zagotavljamo optimalne pogoje za rast skozi celo našo 11-mesečno pridelovalno sezono, medtem pa je take pogoje pri vzgoji na prostem zelo težko dosegati,« so izpostavili v Luštu.

»Doma vzgojen Luštov paradižnik ima nekje 80 odstotkov podobnih karakteristik«

Ker gre za kakovostno sorto, ki se je nekoč že pridelovala na prostem, pa je lahko posledično paradižnik vzgojen iz semen Luštovega paradižnika vendarle tudi na domačem vrtu izredno dober, a z nekoliko drugačnimi karakteristikami, dodajajo.

»Sorta paradižnika, ki jo pridelujemo, je križanec dveh sort. Ko ga zasadimo pri nas v prvem letu, je paradižnik točno takšen, kot ga kupci kupijo v trgovinah.

V naslednjem letu pri potomcih, ko si vrtičkarji sadike paradižnika vzgojijo doma iz semen kupljenih plodov, bo tisti domač paradižnik imel nekje 80 odstotkov podobnih karakteristik kot njegov predhodnik, saj se pri potomcih geni osnovnih dveh sort različno izražajo,« so še dodali v podjetju Lušt.

Komentarji (6)

Krrraljica (ni preverjeno)

Še dobro ka mamo totega Lušteka. Zdaj barem vem kaj jem. Sen bila pri njih pa sen vidla kak to rase, resen se trudijo. Resen najbojši paradajz ka ga v trgovini kupin.

janban

Luštov paradižnik je enak kot ostali paradižniki v trgovini. Razlika je samo v tem, ker v Luštu zaradi kratke poti transporta, paradižnik obirajo ko je rdeč, zrel. Tisti paradižniki, ki pa imajo za več dni dolgo pot dostave pa obirajo še zelenega. Če, bi ga tudi oni obirali zrelega, bi zaradi dolge poti že začel gniti. Drugače pa se Luštov paradižnik sploh ne more primerjat z doma vzgojenim. Ko domač paradižnik prineseš v kuhinjo, cela kuhinja diši, po Luštovem pač ne. Da o okusu ne raspravljamo.

orožnik (ni preverjeno)

Lušta ne morem vzgojiti, lahko pa vzgojim boljšega, za manj, kot je trenutna cena le tega 5 evrov kg.....

Politik (ni preverjeno)

stikrat boljšega,kot lušt.

pohorskisvizec

Ni ga čez domači paradižnik,ki si ga sam vzgojil.Lušt je lahko tudi štul,pa je brez okusa.

tina konjskoglava (ni preverjeno)

jem kaj boljšega iz uvoza
Hofer in Lidl sta zakon

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice