Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Na mizi mestnih svetnikov je danes prižig zelene luči za načrtovano novo stanovanjsko sosesko v Razvanju. Zasebni investitor bi namreč tam zgradil naselje s 16 enodružinskimi hišami.

Mariborski mestni svetniki se bodo danes sestali na redni in izredni seji ter med drugim potrjevali odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko pozidavo ob Ulici Maksa Liplina v Razvanju.

Na območju vrtnarije Hristov, ki opušča svojo dejavnost, želi zasebni investitor na severu Razvanja zgraditi manjše naselje enodružinskih hiš.

Ob Ulici Maksa Lipina je načrtovana ureditev naselja s 16 enodružinskimi hišami in vso potrebno infrastrukturo. Investitor je stroške izgradnje ocenil na nekaj 221 tisoč evrov, jar znaša približno 13 tisočakov na posamezno gradbeno parcelo oziroma 21 evrov na kvadrat gradbene parcele.

Kot je navedeno v občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki je razgrnjen za javnost, je predvideno, da vse stroške izvedbe infrastrukture nosi investitor, s čimer naj ne bi prišlo do obremenjevanja občinskega proračuna. Kljub temu pa mora odlok o pozidavi v Razvanju potrditi mestni svet.

Zgradili bi 16 enodružinskih hiš

Območje, na katerem želi investitor zgraditi naselje enodružinskih hiš, leži na severnem robu Razvanja in obsega območje vrtnarije Hristov. Na zahodu, jugu in delno na vzhodu ga omejujejo prometnice, in sicer Razvanjska cesta, Ulica Maksa Liplina in ulica Pod Pohorjem, na severu pa Potok iz Poštele.

»V javnem prostorskem aktu je tam že opredeljeno stavbno zemljišče, s podrobno namensko rabo zaradi namembnosti kmetije oziroma vrtnarije sicer določeno kot kmetijsko zemljišče. Vendar akt dopušča v primeru opustitve te dejavnosti, da se območje nameni za stanovanjsko gradnjo. Seveda pod pogojem, da se za to izdela dodatni izvedbeni prostorski akt,« razlaga Maja Reichenberg Heričko iz sektorja za urejanje prostora na mariborski občini.

Investitor bi tam zgradil naselje 16 enodružinskih hiš, katerih etažnost bo zraven pritličja obsegala največ eno nadstropje, razporejenih v štirih nizih, ki sledijo smeri Razvanjske ceste, je navedeno v pripravljenem gradivu investitorja. Med hišami bi speljali dovozno cesto, ki bi se na obstoječo Ulico Maksa Lipina priključila preko dveh priključkov.

Občani se lahko na načrt še odzovejo

Občinski podrobni prostorski načrt za stanovanjsko pozidavo je še v javni razgrnitvi, na mariborski občini pa tako morebitne pripombe še sprejemajo. 

»Z vidika javnosti se pojavlja največ problemov na temo kanalizacije in vodovoda na tem območju, kjer smo pa že skupaj ugotovili, da bo manjkajoči del kanalizacije pred takšno gradnjo treba zagotoviti in izgraditi. Kar pomeni, da bo ta gradnja po tem aktu dopustna šele takrat, ko bodo vsi komunalni vodi ustrezno urejeni,« še dodaja Reichenberg Heričko.

Komentarji (9)

Surfeiter (ni preverjeno)

Zasebni investitor v mestu MB za 21 komadov po kvadratu je ... kdo?

Surfeiter (ni preverjeno)

Znano podjetje, še bolj znane spletne vplivnice, blogerke zer inffafaluentice z nazivom "Jaz in vi teleta glupa d.o.o." ...

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

nera (ni preverjeno)

spet gradijo kocke ali ambulante

piškavi želodček (ni preverjeno)

niso nekaj na občini rekli, da se bodo lahko gradili samo več kot 7 nadstropni bloki, ker zmankuje prostora za pozidavo.

Bloki so (ni preverjeno)

nevarni za sostanovalce bolezni kuga virusi zmanjkuje kisika

In reply to by piškavi želodček (ni preverjeno)

Leljo (ni preverjeno)

Prodam ŽUTO vilo na Jadranski najboljšemu županu Maribora .

JBT (ni preverjeno)

Področje vrtnarije je bilo večkrat poplavljeno ob močnih nalivih .

Revoz (ni preverjeno)

100 posto ma spet prste župan gotof je ciprej ga nagnat od kod je priso yugovic

pohorskisvizec

Spet mešetarijo!

Starejše novice