FOTO: Janez Leskovar
Lani se je Maribor v sijaj prazničnih luči odel že 25. novembra, istega dne kot Ljubljana. No, letos bomo v štajerski prestolnici pošteno prehiteli Ljubljančane - lučke bomo prižgali teden dni prej.

V prestolnici bodo luči praznične osvetlitve letos prižgali 1. decembra, v Mariboru pa smo veliko bolj neučakani. V praznični decembrski sijaj se bo Maribor odel že prihodnji teden - 24. novembra, kar je še en dan prej kot lani, ko je večina slovenskih mest pohitela zaradi prve adventne nedelje v novembru. A ne le to. Maribor bo letos dobil tudi dodatno praznično drevo. Mesto tako ne bodo krasile le štiri, ampak celo pet smrek. 

S prižigom praznične mestne okrasitve se prihodnji petek, 24. novembra, ob 17. uri v paviljonu v Mestnem parku pričenja Čarobni december v Mariboru.

Delavci po Mariboru že nameščajo praznično osvetlitev

Mestna občina Maribor obljublja tudi »že nekoliko posodobljeno« praznično okrasitev. Poleg dodatne smreke, ki stala pred Hišo Stare trte na Lentu, bodo na Vetrinjski in Jurčičevi ulici zamenjali stare okraske. 

»Praznična razsvetljava bo posodobljena tudi na Titovem mostu, nova bo tudi igra barv na promenadi Mestnega parka, prav tako pa bomo poskrbeli za vizualno presenečenje na Trgu Leona Štuklja. Tudi letos bomo sodelovali z Društvom Hiša, ki bo v času letošnje praznične okrasitve organiziralo svetlobno prireditev Ana Lumina,« še napovedujejo v mestni občini.

Tako je bilo lani ...

Najvišja smreka bo visoka? »To ni merilo«

Smreke bodo torej v Mariboru letos stale na petih lokacijah, in sicer na Trgu svobode, Glavnem trgu, Trgu revolucije, na Pohorski ulici in, kot že omenjeno, na novi lokaciji pred Hišo Stare trte na Lentu. Po besedah mariborske občine so smreke iz javnih površin ali podarjene od občanov. Toda, kako visoke bodo in mariborska občina ni želela izdati. »Letos za spremembo ne bo merilo višina smreke,« so nam odgovorili.

Praznična okrasitev v Mariboru bo občino letos stala okoli 90.000 evrov, vendar v ta znesek ni všteta demontaža. Kljub donacijam bodo tudi praznične smreke niso povsem zastonj - podiranje dreves in demontaža skupaj z ostalo logistiko bo občino stalo 11.529 evrov.

Foto utrinek iz lanske okrasitve.

Skrite kotičke mesta bo s svetlobnimi inštalacijami osvetlila Ana Lumina

Društvo Hiša! že peto leto v prazničnih dneh osvetljuje mesto z ognjem in svetlobo. Letos bomo spoznali Ano Lumino, nekoliko bolj odraslo in moderno različico Ane Plamenite, ki je v preteklih letih v mesto prinašala ogenj. Ana Lumina, ki je del projekta Vilinsko mesto Narodnega doma Maribor, bo svetlobo prinesla v več različnih kotičkov Maribora in poskrbela, da bodo zasvetili tudi do sedaj temni kotički, obiskovalci pa bodo lahko v njeni predstavi uživali skozi celoten december.

Skupaj s Svetlobnimi gverilami bodo v Društvu Hiša! okrasili štiri nekoliko pozabljene lokacije v mestu in v njih prinesli žarek tople praznične svetlobe. Ena izmed izbranih lokacij je tudi Slomškov trg, kjer bodo skupaj z vsemi zainteresiranimi izdelali čarobni park. 

Zasvetile bodo svetleče žuželke in rastline, v ta namen pa ekipa potrebuje plastične rumenjake oziroma plastične jajčke iz Kinder jajčk. Pomagajte in letos tudi vi prispevajte del posebnega prazničnega dogajanja v mozaik svetlobnih instalacij, ki bodo zažarele po Mariboru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice