Maribor se bo v sijaj prazničnih luči letos odel kot prvi v Sloveniji, pa tudi teden dni prej kot v Gradcu, Ljubljani in Zagrebu. A okoliška mesta s svojo ponudbo Maribor prehitevajo, se Mariborčani upravičeno počutijo zapostavljene?

Ta petek ob 17. uri se bo s slavnostnim prižigom v Mestnem parku uradno začelo praznično dogajanje v Mariboru pod imenom Čarobni december. Organizatorji napovedujejo številne prireditve, tako bo tudi letos najbolj odmevno na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo skozi celotno praznično obdobje zvrstili številni glasbeni koncerti.

Primerjali smo ponudbo in trende, ki jih postavljajo okoliška večja mesta Ljubljana, Zagreb in Gradec. Za razliko od lanskega leta, ko so prav vsa mesta v praznični čas vstopila že novembra, je to leto Maribor skorajda izjema.

Maribor prehiteva Zagreb in Ljubljano

Le v Gradcu so z božičnim sejmom začeli že ta vikend, a bodo božično drevo v središču mesta prižgali v soboto, 2. decembra. Takrat bodo zasijale praznične luči tudi v Zagrebu, ki zadnji dve leti velja za najlepše adventno mesto. Dan prej, 1. decembra, bodo v praznični čas uradno vstopila tudi Ljubljana, ki pa bo že to soboto, 25. novembra, odprla veliko drsališče na prostem imenovano Ledena fantazija, ki se bo razprostiralo na Kongresnem trgu.

Advent v Zagrebu zadnja leta podira turistične rekorde. (Foto: adventzagreb.com)

Mariborčani po božično evforijo drugam

Pa sledi Maribor trendom, ki jih postavljajo okoliška večja mesta, ali pa se Mariborčani upravičeno počutijo zapostavljene? V zadnjih letih lahko v naši bližini opazimo pravi turistični bum božično-adventne ponudbe. Mesta kot so Gradec, Zagreb in Ljubljana kar same postavljajo trende božične turistične sezone, ali pa jim vsaj sledijo. Za Maribor je to težko potrditi.

Božično-adventna ponudba velja za eno najbolj vabljivih za turiste iz vsega sveta. V zadnjih letih večina mest to dobro izkorišča in namenja prazničnemu dogajanju veliko pozornosti. Z zanimivo ponudbo Gradec že vrsto let privablja tudi trume Mariborčanov, Ljubljana in predvsem Zagreb pa iz leta v leto podira turistične rekorde. 

Veliko Mariborčanov v domačem mestu ne občuti božične evforije, kot bi si jo želeli, zato se odpravijo v Gradec, Zagreb ali Ljubljano.

Koncerti niso vse

Zadnja leta se zdi, da so vrhunec mariborskega prazničnega dogajanja koncerti na Trgu Leona Štuklja. Res je, da lahko Siddharta ali druge priljubljene glasbene skupine napolnijo največji mariborski trg, a v Zagrebu, Ljubljani in Gradcu glasbeni koncerti niso vrhunec praznične ponudbe.

Okoliška večja mesta slovijo predvsem po moderni praznični okrasitvi in vabljivih božičnih sejmih. Zaradi teh v središče mest prihajajo turisti v vsem prazničnem obdobju. V Mariboru pa v preteklih letih ni bil redek pojav, da se je sredi decembra v osrčju božične ponudbe ob kuhanem vinu grelo le peščica ljudi.

Zagreb navdušuje z velikim drsališčem na prostem, čemur letos sledi tudi Ljubljana. Tako se bo že to soboto na Kongresnem trgu odprlo veliko drsališče, ki meri več kot 2000 kvadratnih metrov.

Kakšna bo letošnja okrasitev Maribora?

Mestna občina Maribor za prihodnja leta obljublja povsem posodobljeno praznično podobo mesta. Tako bo praznična okrasitev že letos deloma posodobljena. Poleg dodatne smreke, ki bo stala pred Hišo Stare trte na Lentu, bodo na Vetrinjski in Jurčičevi ulici zamenjali stare okraske.

»Praznična razsvetljava bo posodobljena tudi na Titovem mostu, nova bo tudi igra barv na promenadi Mestnega parka, prav tako pa bomo poskrbeli za vizualno presenečenje na Trgu Leona Štuklja. Tudi letos bomo sodelovali z Društvom Hiša, ki bo v času letošnje praznične okrasitve organiziralo svetlobno prireditev Ana Lumina,« še napovedujejo v mestni občini.

Smreke bodo v Mariboru letos stale na petih lokacijah, in sicer na Trgu svobode, Glavnem trgu, Trgu revolucije, na Pohorski ulici in, kot že omenjeno, na novi lokaciji pred Hišo Stare trte na Lentu. Po besedah mariborske občine so smreke iz javnih površin ali podarjene od občanov. Toda, kako visoke bodo in mariborska občina ni želela izdati. »Letos za spremembo ne bo merilo višina smreke,« so nam odgovorili.

Praznična okrasitev v Mariboru bo občino letos stala okoli 90.000 evrov. Če bi primerjali proračune za praznično okrasitev med Mariborom in Ljubljano drastične razlike niti ni. V lanskem letu je Mestna občina Ljubljana za decembrski program namenila 113.000 evrov proračunskih sredstev. A v Ljubljani so veliko več kot v Mariboru prispevali sponzorji in donatorji.

Zaradi bližine mnogi Mariborčani obiščejo vsa tri omenjena mesta v prazničnem času in tam doživijo božično evforijo, ki je v domačem mestu zaenkrat še niso deležni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lucke (nepreverjen)

Daleč najlepši sejem je definitivno v Salzburgu. Se splača peljati

Starejše novice