Mariborska slikarka si bo letošnje poletje za vedno zapomnila, saj jo je k sebi domov povabil italijanski tenorist Andrea Bocelli.

Renata Donko je prokuristka v podjetju Radij, družba za športne in turistične dejavnosti, kjer ima možnost rasti in razvijati umetniške ideje. Za Mariborinfo je Donkova povedala: »Kot umetnica se uveljavljam že vrsto let, praktično že od vrtca.«

Posebnost njenega ustvarjanja je delo z več tehnikami: »Med drugim ustvarjam portrete po naročilu s tehniko olje na platno, energetske slike s pravimi kamni in kristali in drugimi zemeljskimi elementi, ki ob estetskem vidika blagodejno vplivajo na počutje. Slike so primerne za poslovne in bivalne prostore.«

Dela Renate Donko ima že več znanih osebnosti iz sveta glasbe, filma in športa: Cristiano Ronaldo, Enrique Iglesias, Burak Ozcivit, glasbenika 2 Cellos, Dražen Žerić Žera iz skupine Crvena Jabuka, Challe Salle, Tanja Ribič, zdaj pa tudi Andrea Bocelli.

»V Sloveniji imamo tako čudovite in edinstvene naravne lepote. Kot Mariborčanka sem zmeraj s ponosom predstavila našo najstarejšo trto na svetu in tukaj se je tudi začela zgodba z maestrom,« pripoveduje Donkova.

Med obiskom je Mariborčanka Bocelliju predala svoji umetnini, ki sta nastali posebej zanj in za njegovo ženo

»Vsi, ki so mi blizu vedo, da moje ustvarjanje zmeraj spremlja glasba vseh zvrsti, saj se tudi mož ukvarja z glasbo, hči pa obožuje opero, tako da so pesmi Andrea Bocellija dnevno na našem sporedu,« pripoveduje Mariborčanka.

»In kdor spremlja družino Bocelli tudi ve, da so se že njegovi predniki ukvarjali z vinogradništvom, še danes pa so vsi strastni vinarji. V času, ko sem zaključevala svojo umetnino, sem zasledila, da bo Andrea Bocelli nastopal v Ljubljani in samoumevno je bilo, da sem želela predstaviti moj delček najstarejše trte na svetu tudi njemu,« še nadaljuje.

»Kontaktirala sem pisarno Bocellija, ki je moje želje posredovala naprej maestru. Kar hitro sem dobila odgovor in povabilo za srečanje, a nam je žal situacija s koronavirusom spremenila načrte.«

»Ostali smo v stiku in ko se je pokazala možnost, da se srečamo v Italiji, smo jo seveda sprejeli,« pripoveduje Donkova in priznava, da je bilo potrebnega kar nekaj časa, da so uskladili datume in edina možnost je bil 16. avgust, ki je bil tudi 17. rojstni dan Renatinega sina Timoteja.

»Zelo smo bili presenečeni in počaščeni, da so nas povabili v svoj dom v Forte dei Marmi,« še priznava Donkova, ki je Bocelliju in njegovi ženi predala družinski portret in pozlačen list Stare trte.

»Občutki so bili neverjetni, izgledalo je prav filmsko, točno tako kot začetek videospota pesmi Perfect Symphony, ki jo Andrea Bocelli poje v duetu z Ed Sheeranom. Takšen je bil naš prihod v vilo Bocelli ... Čisto neverjeten,« o prihodu v Bocellijevo hišo opiše Donkova.

»Kot prvi nas je sprejel maestrov sin Mateo Bocelli z osebjem, s katerim smo se spoznali in na kratko poklepetali, preden sta se nam pridružila Veronica in sam maestro,« še dodaja.

»Res je bil trenutek, ki nam bo večno ostal v spominu saj je celoten prostor naenkrat pridobil veličastno energijo. Sledil je sproščen pogovor, kjer smo ugotovili, da imamo veliko skupnega, od ljubezni do živali in umetnosti ter do splošnega pogleda na svet. Skratka, imeli smo občutek, kot da se poznamo že vrsto let,« še polna čustev opiše umetnica.

»Njegov dom je ogromna in osupljiva vila, v kateri smo se vsi počutili zelo sproščeno, saj izžareva posebno energijo veličastnosti in hkrati skromnosti.

Točno takšen je tudi maestro, zelo sproščen, umirjen, komumikativen, pozitiven. Vsak kotiček njihovega doma je prepleten z najrazličnejšo umetnostjo,« opisuje.

Donkova še pove, da jima je najprej »predstavila svojo umetnino z vso njeno zgodovino, nad katero sta bila navdušena, tako da s ponosom lahko povem, da je delček naše najstarejše trte na svetu in vino sedaj tudi v domu Bocellija.«

Priznava še, da je v vsem najbolj uživala »hči Tanaja, saj ne le, da je spoznala največjega tenorja vseh časov, ampak se je tudi zelo ujela s hčero zakoncev Bocelli in je pri njih ostala kar do poznega popoldneva.«

Družina Donko ni vedela, da so Bocellijevi pričakovali zamudo

Rnata Donko pa še razkrije, kateri je bil najbolj smešen trenutek njihovega obiska: »Zgodilo se je takoj ob prihodu. Dogovorjeni smo bili ob 12. Uri, zmeraj smo točni in točni smo bili tudi tokrat. Bocellijeva žena Veronica Berti Bocelli nas je v smehu seznanila, da so nas pričakovali med 14. in 15. uro, saj pri njih velja nekakšno pravilo, da gostje zamudijo uro ali dve.«

Umetnino najstarejše trte, takšno, ki krasi dom maestra Bocellija, je možno kupiti v njihovi galeriji Shades of Art na Betnavski cesti 44 v Mariboru, prav tako so tam na ogled tudi podpisane knjige z zgoščenko, to je darilo, ki ga je družina Donko prejela od Bocellija. 

Starejše novice