Slika je simbolična.
Mariborčanka svari pred vedno večjim številom komarjev v mestu in hkrati opozarja na občane, ki neprevidno zbirajo deževnico. Kaj odgovarja mariborska občina in zakaj ne uporabljajo insekticida za zatiranje komarjev na prostem?

Na spletnem občinskem portalu Izboljšajmo Maribor je občanom omogočena oddaja pobud, vprašanj in drugih ugotovitev, ki se nanašajo na življenje v mestu.

Nedavno se je z vprašanjem na Mestno občino Maribor, ki je ustanoviteljica portala Izboljšajmo Maribor, obrnila občanka, ki je na občino naslovila pobudo o vedno večjem številu komarjev v mestu, ki je po njenih besedah posledica stoječih voda.

Tako je občino pozvala k obveščanju in ozaveščanju občanov o težavah, ki jih s sabo prinašajo komarji in kako lahko sami poskrbijo za zmanjšanje njihovega števila. Kaj odgovarjajo na mariborski občini?

Komarji za svoj razvoj potrebujejo vodo

Komarji so majhni, a zelo nadležni in v nekaterih primerih tudi nevarni insekti. Njihova prisotnost je še posebej opazna v poletnih mesecih, ki predstavljajo vrhunec njihovega obdobja razmnoževanja. 

Kljub temu da so mnogi komarji neškodljivi, pa lahko nekateri med njimi prenašajo različne bolezni, kot so malarija, denga, zika virus ter številne druge.

Težava s komarji je posebej izrazita v mestih, kjer ima njihova prisotnost negativne učinke na kakovost življenja prebivalcev. Ob tem pa najbolj ugodno okolje za razvoj in razmnoževanje komarjev predstavljajo stoječe vode, kot je deževnica.

Ko se deževnica ali druga stoječa voda zbere v lužah, odprtih kanalizacijskih jaških ali drugih zabojnikih, predstavljajo ti prostori idealno mrestišče za komarje, saj njihove ličinke potrebujejo vodo za razvoj.

Kazen za nepravilno zbiranje deževnice?

Občanka je tako na portalu Izboljšajmo Maribor zapisala, da živi v naselju hiš z vrtovi, kjer skoraj pri vsaki hiši zbirajo deževnico, a po njenih besedah le redki poskrbijo, da so posode z vodo ustrezno zaščitene in zaprte.

»Komarji se množijo, mi pa se umikamo s teras, na okna nameščamo mreže ... in ne nazadnje smo izpostavljeni mnogim okužbam, če zanemarim druge tegobe ob pikih,« je zapisala občanka.

Tako je na Mestno občino Maribor naslovila pobudo, s katero želi, da bi občina na različne načine obvestila občane o varnem zbiranju deževnice, z namenom, da bi preprečili razmnoževanje komarjev. Predlaga tudi, da bi občina prepovedala in kaznovala občane, ki bi deževnico zbirali v nepokritih in nezaščitenih zabojnikih.

Glavni korak je preprečevanje nabiranja stoječe vode

V odzivu so na Mestni občini Maribor zapisali, da so v sodelovanju s Skupno občinsko upravo Maribor letos občane o problematiki komarjev in razmnoževanja komarjev že obveščali.

»Veliko občanov upošteva priporočila, nikoli pa obvestila ne dosežejo vseh ali pa jih, žal, vsi ne upoštevajo,« so dodali v odzivu.

Tako so na občini navedli nekaj ukrepov za preventivno ravnanje. In sicer predlagajo, da imamo pospravljeno okolico hiše in ne puščamo nepokritih veder, odprtih plastenk in drugih majhnih posod, ne smemo pustiti, da se voda nabira na ponjavah ali drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje, prav tako nepokritih ne puščamo niti bazenov.

V nadaljevanju predlagajo redno čiščenje žlebov, nameščanje komarnikov, sajenje rastlin, ki odganjajo komarje, na primer žajbelj, timijan, meto, mesilo ali baziliko in ne nazadnje vzpostavimo ugodne življenjske pogoje za živali, ki se prehranjujejo s komarji, kot so ptice, žuželke, žabe in netopirji.

Zakaj ne uporabljamo insekticidov?

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem.

Insekticid pri nas ni registriran za tovrstno rabo, prav tako pa se ne uporablja v zunanjem okolju oziroma na prostem, predvsem zaradi vpliva na druge organizme.

Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke, na primer čebele.

Pri tem pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje še dodajajo, da je uporaba insekticidov v zunanjem okolju strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega pa do sedaj v Sloveniji še ni bilo.

Komentarji (8)

iz Miklavža doma (ni preverjeno)

kako pa naj zbiram deževnico če je posoda pokrita
Mater je ta baba neumna
ki jo vse moti
Tudi komarji so živa bitja in morajo živeti
Komarniki so dobra stvar
seveda stanejo
je pač treba manj piti
pa si kupiti komarnike

Komarča (ni preverjeno)

Preprosto: na sod/zbiralnik daš pokrov, skozi pokrov pa napelješ cev s strehe, tako da veseli komarji ne morejo nasrati jajčec na odprto vodno površino in se namnožiti.

In reply to by iz Miklavža doma (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Ta baba prtišena nima 2 čistih...
Verjetno ima edino zemljo v lončkih za rože na oknu..... Kaznujte takega človeka ki hoče kaznovati druge...
Spomnite se Kanglerja... Vlekel je kratko... Pa tudi ta zablojena ženska bo isto samo predstavi se naj...
Golazen mestjanerska....

Kninska kraljica (ni preverjeno)

kangler je zakon-maribor si zeli in upa da bo se enkrat zupan!!!!

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Yolbe (ni preverjeno)

Ja seveda, insekticidi so prepovedani, bramorje, polže, voluharje, krte...., ne to se ne sme pobijat, čeprav ti vse prerijejo in požrejo. Zanimivo pa je da v drugih državah ES dobiš strupe, ki so pri nas prepovedani.

Marburg ad drau (ni preverjeno)

slovenija je komunisticna greznica vzniknila na komunisticni okupaciji po 1945-smrt komunistom in njihovim pomagacem!!!!

In reply to by Yolbe (ni preverjeno)

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

si pozabil da v drugih drzavah nimajo na oblasti gnusnih komunisticnih banditov pozegnanih z zlocincom titom-bojijo se da bi jih kdo zastrupil!!!!!

In reply to by Yolbe (ni preverjeno)

ortar (ni preverjeno)

Mariborčanka svari pred invazijo komarjev v mestu, nič hudega, da vam malo pijejo kri celo dobro de !

Starejše novice