Ana Breznik je v otroštvu želela postati balerina, a se je zaradi poškodbe morala tem sanjam odpovedati. Pot jo je nato zanesla na program mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor. Od tam pa čez lužo. Svoje šolanje bo nadaljevala na prestižnem Harvardu.

»Rada rečem, da je pot do sprejema na takšno univerzo vseživljenjska priprava, saj so velikokrat tudi neakademske izkušnje tiste, ki te pomembno oblikujejo kot osebo,« Ana Breznik iz Cerkvenjaka opisuje pot, ki jo je pripeljala do sprejema na eno najuglednejših univerz na svetu Harvard. 

Tujina je zanimivo sogovornico privlačila že od nekdaj, saj pravi, dapotrebuje spremembe in težko dolgo ostane na istem mestu.

»Mislim, da te izkušnja študija v tujini ne izpopolni le akademsko, temveč tudi osebnostno. Raznoliko okolje, kot je Harvard, z mladimi intelektualci z vsega sveta, s toliko unikatnimi življenjskimi izkušnjami ter prepričanji nudi popolne pogoje za medsebojno učenje. Verjamem, da bom podvomila v marsikatero svojo idejo in dobila vpogled v drugačne načine razmišljanja,« je povedala.

Harvard je bil vedno prisoten v kotičku Aninih misli

Vedela, je da si želi študirati v Združenih državah Amerike ali Veliki Britaniji: »Vendar si nisem nikdar drznila zastaviti te opečnate univerze kot glavni cilj, saj sem vedela, da nobena količina truda, uspeha in prizadevanj ne garantira sprejetja.«

»Novico o sprejetju sem tako občutila kot glavni zadetek na loteriji, čeprav ta primerjava ni najbolj poštena, saj se količina truda potrebnega za izpolnjevanje loterijskega lističa le stežka primerja s trdim delom in vseživljenjskim učenjem, ki omogočita vstop na takšno univerzo,« priznava.

V prostem času veliko bere, gleda filme, poje, obiskuje gledališče in pa včasih tudi sanjari.

»Trikrat si pomaneš oči, ker ne verjameš videnemu«

27. marca ob polnoči je 18-letnica napeto čakala na rezultate izbirnega postopka. Svoje občutke tistega dne je opisala takole: »Napoči dan razglasitve. Odločiš se, da boš ostal buden do odločilne polnoči, a seveda zaspiš. Tlači te nočna mora, zato se zbudiš ob rani četrti uri zjutraj. Poveš si, da bodo rezultati že počakali do bolj humane ure, toda radovednost je prevelika. Trikrat si pomaneš oči, ker ne verjameš videnemu. Še preden se zaveš kričiš, jočeš, zbudiš celo družino. Zavedaš se, da se lahko posloviš od nadaljnjega spanca.«

Trenutek je Ana opisala kot enega najlepših v njenem življenju: »Hkrati pa trenutek refleksije ter občutek neizmerne hvaležnosti vsem, ki so mi pomagali tako pri akademskem kot osebnostnem razvoju vse do sedaj, ko si še zmeraj ne drznem zatisniti oči, ker me je strah, da bi ob ponovnem pogledu ta svet izginil.«

Ana cilja na delo v znanosti

Od nekdaj sta Ano privlačili kemija in biologija, vendar ker še vedno malenkost koleba o točni izbiri študija, je Harvard zanjo odlična izbira. Izvaja namreč program 'Liberal arts', ki študentom med drugim omogoča tudi dobro leto preizkušanja različnih študijskih smeri. Ana se zaenkrat najbolj nagiba k študiju kemije in fizikalne biologije. 

Navdušila jo je tudi možnost razvijanja drugih interesov: »Na Harvardu sploh ni neobičajno, da inženirji obiskujejo pouk primerjalne književnosti, da se lingvisti učijo programiranja ali da gledališčnike zanima matematika. Všeč mi je, da se na Harvardu zavedajo večplastnosti študentov ter celo spodbujajo razvijanje čim večjega števila zanimanj, saj je študij še zmeraj čas iskanja in sprememb, morda celo odkritja popolnoma novih interesov.«

Za sprejem na prestižno univerzo je bilo treba veliko postoriti

Pomemben korak, ki je Ani omogočil odhod na ameriški kolidž, je bila mednarodna matura. Ob tem je za ameriške univerze praviloma treba opravljati tudi ameriško maturo, ki preverja znanje matematike in bralnega razumevanja. Ana je ob tem opravljala še predmetni test iz kemije ter molekularne biologije. Sledi še dodaten test angleščine, največ časa pa vzame pisanje esejev, ki služijo kot del prijave.

Ana je za prijavo napisala predstavitveni esej, ob tem pa ji je Harvard ponudil še možnost dodatnega eseja brez določene teme, s katerim je lahko še bolje predstavila svoje interese.

»Potem je tukaj še izredno dolg obrazec o finančni pomoči, povabljena pa sem bila tudi na intervju,« pravi.

»Proces prijave je tako precej dolgotrajen, ampak na koncu je vredno vsake minute,« dodaja. Ana ob tem poudarja, da ameriške univerze za razliko od slovenskih dijake dojemajo kot osebo z idejami, nazori in izkušnjami in ne le kot oceno na maturi. 

Starši so jo skozi celoten proces zelo podpirali, sovrstniki pa že najavljajo, da jo bodo obiskali v Bostonu.

Način študija na Harvardu se ji zdi zelo ustrezen, saj še malo koleba pri izbiri.

Kako velik finančni zalogaj je študij na Harvardu?

Marsikdo o Harvardu niti ne razmišlja zaradi ogromne cene študija. A kot je povedala Ana, ponuja možnosti štipendij, s katerimi si prizadevajo omogočiti študij vsem ne glede na socialno-ekonomski položaj.

»Harvard je pri izbiri študentov 'need-blind', kar pomeni, da finančni status ne igra popolnoma nobene vloge pri odločitvi o sprejetju. Kdor je sprejet in potrebuje finančno pomoč, ima štipendijo garantirano glede na potrebe družine,« je povzela Ana, ki dodaja, da se je študij za njo izkazal za zelo ugodnega. 

Če ne bi bila sprejeta na Harvard, bi se Ana vpisala na Imperial College London, ki slovi po odličnih naravoslovnih programih. »Pravzaprav sem vse do nepričakovanega sprejetja bila precej prepričana, da bom študirala v Veliki Britaniji,« je povedala Ana, ki se je tam prijavila na pet univerz. »Prepričana sem, da bi uživala na čisto vsaki izmed teh univerz, a na koncu so le prevladale dolgoletne sanje o Harvardu,« še dodaja.

Zagodel je ameriški predsednik in vize

Mednarodni študentje vključno z Ano imajo trenutno nekaj težav pri pridobivanju viz, še posebej po tem, ko je Trump najavil, da mednarodnim študentom, ki bodo obiskovali virtualna predavanja ne namerava izdati viz. »Če bo vse po sreči, se v Združene države Amerike selim konec avgusta. Točno študijsko smer si bom izbrala v drugem letniku, sedaj se nagibam h kemiji ali pa kemijski in fizikalni biologiji,« je pogovor zaključila Ana.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Bravo

Hanzo (nepreverjen)

Se veselimo prestižno velikemu student-loanu in bogatim dobičkom univerze. Bogi otrok nima blage veze v kaj se podaja. Daj no, kolko slo. dijakov sploh poda vlogo na Harvard in ona je ena izmed .... desetih ki so v zadnjih 5 letih oddali vlogo. In kaj potem, ko bo končala Harvard bo prinesla znanja in dobiček nazaj v Slovenijo, bomo imeli mi kaj od tega?

goostt (nepreverjen)

Hanzo, po tvojem bi bilo bolje, da se vpiše na FDV, konča šolanje in išče delo do onemoglosti v kolikor nima pravega priimka ?!

In reply to by Hanzo (nepreverjen)

Naime I naspol… (nepreverjen)

... sploh ne bo ker ima napacni spol

In reply to by goostt (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

Glede na strica Franca, znanega tudi kot "banananjam" ima tudi pravi priimek...
A punca je očitno brihtna 😉

In reply to by goostt (nepreverjen)

Loli123 (nepreverjen)

Saj pa ne gre tja,Zaradi tebe pa slovenije ,ampak verjetno zararadi sebe.

In reply to by Hanzo (nepreverjen)

Hanzo (nepreverjen)

Ja sej ja, zaradi sebe gre tja, pol pa naj tudi to novico odnese sabo, kaj nas briga to kako je ona "zadela loterijo" :P

In reply to by Loli123 (nepreverjen)

Pjao (nepreverjen)

Zakaj bi pa morali mi imeti kaj od tega? Smo se mi trudili za to?

In reply to by Hanzo (nepreverjen)

Hanzo (nepreverjen)

Državljan je in da gre drugam je to kot neke vrste izdajalstvo, seveda to je dan danes nekako normalno da se nekatere države polnijo medtem ko druge propadajo, narodi mešajo sem in tja, svoboda eno je okej, ampak taki ki so hudo navdušeni nad tujino potem naj kar pobašejo in ne bi smeli dobiti dobrin ali še kakih denarnih kompenzacij v sloveniji, to ni fer, potem postane tujec in ne več slovenec. Polni kufer mam teh ki se važijo kaj delajo v tujini, to nam nič ne koristi, praktično so postali tujci, njihovega naprej metanja ne rabimo, razen če niso iz tujine prinesli v zameno, to je poanta, če si navdušen nad raziskovanjem tujih zemlja, kontinentov, planetov, potem prineseš nekaj nazaj, če pa ostaneš tam in narediš svojo civilizacijo ali pa se asimiliraš v tujo potem pa kar tam ostani pa drži usta, in tako je fer.

In reply to by Pjao (nepreverjen)

ozon (nepreverjen)

Kapo dol, čestitke, Ana je sigurno ena redkih naših mladih, ki vedo kaj hočejo, imajo cilj, ki pa ga žal tukaj pri nas ne morejo uresničiti, žal,je pa tudi pripravljena vložiti veliko truda za dosego svojega cilja, še enkrat čestitke in vse lepo in uspešno na novi poti, vsi smo lahko ponosni na njo

Hanzo (nepreverjen)

Tako mlad in neizkušen človek težko res ve kaj hoče, pomoje je vidla eno reklamo za harvard v neki reviji in misli da je boga za jajce primla, to je bolj podobno slepemu nasedanju kot pa "odločnosti in znanju", ni nič neobičajnega, zato so starši da balancirajo otroško naglico in preveč optimistično predstavo, ampak za večina naroda ki je bil vedno indoktriniran v religijo šolstva je to seveda čisto normalno ker kot vemo da "brez šole ni nič" ... yeah right.

In reply to by ozon (nepreverjen)

Pujs5 (nepreverjen)

Zveniš kot da si punci fauš, ker moraš sam delat nočne v McDonaldsu.

In reply to by Hanzo (nepreverjen)

Hanzo (nepreverjen)

Zveni, ampak nikakor nisem fauš, nisem nikol za mcdonalds delal, eden komentar z URL povezavo ni bil objavljen, v katerem sem omenil da so univerze totalni nateg denarno in psihološko, edino kaj je vredno so bolj tehnični programi kjer rabiš konkretno znanje in potrdilo da se lahko zaposliš, če bi sploh to hotel, da sem delavec za enega luftarja na prestolu. Tudi če bi "šel" na univerzo (program) nikoli ne bi delal po njihovem urniku in kulturi, da bi si kvaril zdravje in bedel ponoči in se piflal in belil glavo, dobro zanje se nabira tako kot človek zmore brez da si z tem povzroča preveliko stresa in frustracije, vašo piflanje cele noči, sedenje na riti na trdih stolih, in hitenje do nekega roka/deadline je najbolj nezdrava in psihološko uničujoča zadeva in je glavni del šolskega indoktrinacijskega sistema da uniči človekov naraven um in kreativnostne sposobnosti, tako da človek postane ustrežljiv delavec in; "We want a world of workers, not a world of thinkers". Polek tega so univerze večinoma levičarsko orientirane, tako da je v to "znanje" všteta tudi komunistična propaganda, ne hvala (to ne pomeni da podpiram desnico, za vas ki mislite da obstajata samo 2 ideologiji haha)

In reply to by Pujs5 (nepreverjen)

MestniRedar (nepreverjen)

Ččestitam punci in staršem.

Poklon tudi Drugi gimnaziji MB.

Ma nisu Harvar… (nepreverjen)

Ne zaupi volkovom ki lazejo ... vecina Harvardistov propade in so brezposelni

Loli123 (nepreverjen)

Spent en negativec

In reply to by Ma nisu Harvar… (nepreverjen)

Hanzo (nepreverjen)

Realnost je negativna, ker živimo z smešnih časih na tem planetu, tej punci bi mi negativneži radi bolj pomagali pa ji dali več nasvetov in večjo perspektivo da ima pred sabo več možnosti pa se naj potem odloči, pa če res gre da si naredi boljši plan kot pa da samo pade not in je potem v rokah usode drugih, ne nič ni samostojna, noben otrok ni, in noben ni 100%, idejo harvarda je nekje pobrala, mogoče od veliko ljudi ki smatrajo harvard kot uspeh, in seveda lahko ji uspe, ampak "uspe" v tej smeri. Uspeh je večinoma subjektiven v specifično politično-ekonomsko-kulturno-ideološko smer in če je kaj drugega je označeno kot "neuspeh".

In reply to by Loli123 (nepreverjen)

Pravilnik (nepreverjen)

Kaj naj recem kot pa da le izrečen gospodicni iskr

Žuriranje po h… (nepreverjen)

Kaj je vse všteto v harvardsko žuriranje? Tudi tam se ne učijo celi čas.

kdalmacia (nepreverjen)

čestitke! o tem pišite !!! ne pa nogometu !!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice