V največji mariborski javni instituciji je odpadel strop, stavba je popolnoma dotrajana in nevarna za zaposlene in obiskovalce.

Ta ponedeljek je odpadel strop v sanitarijah v dvorani Mariborske knjižnice, ki jo uporabljajo za izobraževanja, srečanja in druge aktivnosti. Vodstvo največje mariborske javne ustanove je zaskrbljeno nad stanjem stavbe in ogorčeno nad stalnim prestavljanjem rešitve za Mariborsko knjižnico.

»To, kar se je zgodilo, za nas ni nobeno presenečenje. Stavba je v poraznem stanju, 30 let se ni nič vlagalo. To so pač posledice,« za Mariborinfo dogodek komentira pomočnica direktorice Slavica Rampih.

Klici zaskrbljenih uporabnikov

Do dogodka je prišlo zaradi počenih inštalacijskih cevi v zgornjih dveh stanovanjih, ki sta prazni. Tam je očitno voda zamrznila, iztekanje pa je v teh dneh povzročilo odpad dela stropa v sanitarnih prostorih Mariborske knjižnice.

Zaskrbljeni so vsi. Tako uporabniki, kot zaposleni. Stavba ni varna.

»Uporabniki kličejo v knjižnico, če je sploh varno priti sem. To je dovolj zgovorno. Tudi zaposlenim ni več vseeno,« pravi Rampihova.

Urgentna popravila že vrsto let, zaposlene skrbi

Po urgenci s strani knjižnice se je sicer mariborska občina hitro odzvala, danes priznava pomočnica direktorice. Tako si je prostore ogledala že delegacija mariborske občine in predstavnik izvajalca, ki naj bi opravil dela. Ta bodo izvedena v prihodnjih dneh.

»A to je le za silo. To delamo že vrsto let. Znova in znova interventna popravila. Čakamo na mnenje sveta zavoda, kako bomo postopali naprej. A stanje knjižnice je nevzdržno, zaposleni pa so nervozni, saj v takem prostoru preživijo ves dan,« še dodaja.

Zaposleni se v stavbi ne počutijo več varno.

Nevarnost požara, inšpekcija bi knjižnico zaprla

Nevarnosti v dotrajani stavbi so veliko večje, kot le odpadanje ometa. Težave so tudi z elektroinštalacijo, elektrika prebija in pred časom je bila velika nevarnost požara. Mariborski knjižnici, ki ima zelo obsežno knjižno zbirko, pa bi nastala nepopravljiva in trajna škoda. Težave imajo tudi s kanalizacijo in odpadanjem plošč. 

»Ves čas krpamo. Sanitarije so neprimerne, okna se ne zapirajo, poplavlja … Če bi poslali sem sanitarno inšpekcijo, bi ta knjižnico verjetno zaprla, « je zgovorna pomočnica direktorica Mariborske knjižnice.

V takem stanju razvoj ni možen

Opozarja, da se v zadnjih desetih letih od razpisanega projekta za Rotovž ni zgodilo nič, porabilo pa se je že čez milijon evrov. »Največja javna institucija v Mariboru je v katastrofalnem stanju. Sesuli se bomo!« je ogorčena Rampihova.

Kritična je do mestne oblasti, ki vedno znova prelaga nujno potrebno rešitev za mestno knjižnico. Sredstev tako ne uspejo zagotoviti, Rampihova pa še izpostavlja, da se na tak način knjižnica in njen program ne more razvijati.

»Imamo najslabše prostore v vsej državi. V takem stanju stavbe ne moreš razvijati dobrega programa,« še pravi pomočnica direktorice.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

poznam enega, ki je sam dok stukel omet, samo da mu je zavarovalnica plačala, Veste danes so čudni časi,,nobenemu ne gre zaupati

Starejše novice