Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborska občina začenja ozaveščevalno kampanjo 'Ne hrani me! Ohrani me', s katero pozivajo, naj občani s človeško hrano ne hranijo prostoživečih živali.

V Mestni občini Maribor je vse bolj prisotna problematika, ko občani s človeško hrano hranijo prostoživeče živali - predvsem vodne ptice, golobe in ribe.

Prav v ta namen se je v okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor pričela kampanja z naslovom Ne hrani me! Ohrani me. Projekt je zasnovala in ga izvaja Skupna služba varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor, ob sodelovanju s predlagateljico projekta, gospo Nadko.

Predlagateljica živi ob Mestnem parku, kjer je problematika hranjenja živali zelo pereča, prav tako je prisotna na nabrežju Drave in v središču mesta. Kot pravi, živi v centru mesta in opazuje, kako ljudje, v zmoti, da delajo dobro, prihajajo z vrečami ostankov in hranijo živali v mestnem parku. 

»Največ je družin z otroki, ki jim je hranjenje živali zelo zabavno. Predvsem tu vidim velik problem v temu, da bi morali odrasli s svojo vzgojo in z zgledi mladim pokazati, kako pravilno ravnati,« je povedala. 

Človeška hrana je za prostoživeče živali neustrezna

Z občine sporočajo, da je človeška hrana za živali iz več razlogov ni ustrezna. Ne zadosti potrebam živali po vnosu življenjsko pomembnih hranil, zaradi zbiranja na točkah hranjenja se med živalmi prenašajo bolezni, živali izgubijo naravni občutek in hrane ne iščejo več same, preveč se razmnožijo, povečata se tekmovalnost in stres. 

Na ta način prihaja tudi do povečanega vnosa hranil v vodno okolje, kjer se ustvarjajo za življenje neugodni pogoji. Hkrati se zaradi odvržene hrane razmnožijo sive vrane, podgane in drugi glodavci.

»Živali bodo nastavljeno hrano pojedle, tudi če ne ustreza njihovim prehranskih potrebam. Prav zaradi tega gre za tematiko, ki ne zahteva posebne pozornosti le v mestu Maribor, temveč tudi drugje,« sporočajo iz občine. 

S kampanjo ozaveščajo predvsem otroke

Predstavljena kampanja bo primarno ozaveščala vrtce in šole, na skrbno izbranih lokacijah pa bodo prisotni tudi s stojnicami. Srečali ste jih lahko že v Mestnem parku, kjer so ozaveščali mimoidoče, ter ob reki Dravi (pri Sodnem stolpu). 

Prisotni bodo tudi na Slomškovem trgu, kamor vabijo vse, ki jih omenjena tematika zanima, ali pa se zavedajo njene problematike, da se jim pridružijo jutri, 5. oktobra, vse od 9. ure naprej. 

»Poskrbimo skupaj za lepše naravno okolje,« sporočajo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ašatan (nepreverjen)

V središču mesta Maribor ne bi smeli hraniti golobov, tako, kot to dela vsaki dan nek posameznik na Partizanski cesti na kolesarski stezi ob "Modni hiši" .

Starejše novice