Začela se je dolgo načrtovana sanacija vlage, ki najeda mariborsko Sinagogo. Ta bo za obiskovalce zato do nadaljnjega zaprta, dogodki pa se bodo začasno preselili na druge lokacije.

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je zaradi nujnih sanacijskih del za obiskovalce do nadaljnjega zaprta. Razlog za zaprtje je sanacija vlage in izvedba prezračevanja v zgradbi mariborske sinagoge.

Mariborska Sinagoga je ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Srednji Evropi in eden od najpomembnejših spomenikov judovske kulture v Sloveniji. Danes služi zlasti kot kulturna ustanova, že dalj časa pa sooča z zamakanjem. 

Ob močnejšem deževju voda uničuje fasado in zamaka notranjost sinagoge, predvsem na mestu, kjer je razstavišče. V ponedeljek, 11. oktobra, so se začela nujna sanacijska dela, zaradi katerih bo sinagoga do nadaljnjega zaprta.

Začeli s saniranjem vlage in izvedbo prezračevanja

Sanacija bo obsegala odstranitev škode zaradi vlage v stenah, odstranitev vzroka za nastanek vlage ter vrnitev sten v prvotno stanje. Izvedeno bo tudi prezračevanje. 

Skupna vrednost predvidenih del je skupaj z 270.761,00 evrov, zaključena naj bi bila do marca prihodnje leto. 

»Veselimo se, da se dolgo načrtovana sanacija začela,« je za Mariborinfo povedal direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak.

»Verjamemo, da bo mariborska sinagoga, eden od osmih kulturnih spomenikov državnega pomena na območju Mestne občine Maribor, po končanih delih še bolj privlačna za obiskovalce in še bolj prijetno delovno okolje najmanjšega javnega kulturnega zavoda v Sloveniji,« dodaja direktor. 

Dogodki v tem času preseljeni na druge lokacije in na splet

»Čeprav obisk in ogled sinagoge tako ne bosta mogoča, vas vabimo, da se nam pridružite na dogodkih, ki jih bomo v tem času prirejali bodisi na nadomestnih lokacijah bodisi v spletnem okolju,« so zapisali na spletni strani. 

Prireditve bodo potekale v drugih prostorih Mestne občine Maribor. Že v sredo, 13. oktobra 2021, je bila predstavitev romana slovensko-izraelske avtorice Miriam Steiner Aviezer 'Ulica K' v dvorani Rotovž.

Nekatere prireditve Sinagoge Maribor so že prej potekale v partnerskih javnih kulturnih ustanovah Maribor, pojasnjuje Hajdinjak. Izpostavlja mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno, ki je vedno konec januarja v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Spet druge prireditve potekajo v drugih slovenskih mestih. Osrednja spominska slovesnost ob dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki je prav tako konec januarja, bo leta 2022 predvidoma v Murski Soboti.

Del prireditev bo potekal na spletu, kar bi bilo predvideno tudi brez trenutnih del v sinagogi. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne sinagoge (nepreverjen)

Za sinogoge ni prostora na slovenskih tleh, ni kulturno sprejemljivo

Franc s Piramide (nepreverjen)

270 taužnt evrov za odstranjevnje vlage? Kaj ste vi nori?!

Franc s Piramide (nepreverjen)

Prodat to privatniku, pa naj si jo porihta za svoj gnar!

Milanka1234 (nepreverjen)

Pri nas se skoz nekaj sanira, pa vse v katastrofalnem stanju.. samo,da muckajo z denarjem.

Starejše novice