Preverili smo, kako poteka obnova zgodovinske stavbe v Cankarjevi ulici. V to se bo preselila Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, ki bo lahko prvič izvajala pouk za vse dijake hkrati na isti lokaciji.

V Cankarjevi ulici trenutno poteka obnova in dozidava nekdanje Osnovne šole Ivana Cankarja. Šolo bodo rekonstruirali in energetsko sanirali, vanjo pa se bo nato preselila Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Preverili smo, kako poteka obnova te zgodovinsko zaščitene zgradbe. 

S selitvijo konec prostorske stiske

Stavba bo tudi prizidek in tako bo lahko sprejela vse dijake srednje gostinske in turistične šole. S tem bo konec prostorskega stiskanja v sedanjih prostorih na Mladinski ulici. 

Tam imajo na voljo dobrih 2500 kvadratnih metrov, a za izvajanje vseh svojih izobraževalnih programov bi jih potrebovali še enkrat več 

»V več kot sto let stari secesijski stavbi, ki je že od začetka namenjena prosvetni dejavnosti, bo šola dobila nove, sodobne prostore in opremo za izvajanje pouka in prakse. Šola bo dovolj velika, da bo lahko Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor na isti lokaciji prvič izvajala pouk za vse dijake hkrati,« so januarja ob podpisu pogodbe za začetek del za obnovo in dozidavo objekta sporočili iz mariborske občine.

Šola s prenovo dobiva tudi pivovarno in destilarno

Kot je za Mariborinfo povedal ravnatelj šole Dušan Erjavec prenova stavbe, ki je bila zgrajena v času Avstro-Ogrske monarhije v začetku 20. stoletja, poteka.

Beležijo rahle zamude s strani izvajalca, vendar imajo zagotovitev, da bo prenova do roka končana.

Dodaja, da bodo s prenovo pridobili približno 5000 kvadratnih metrov površin. »V zgradbi bomo na enem mestu izvajali pouk, imeli bomo najsodobnejše učilnice za izvajanje pouka stroke,« razlaga ravnatelj.

V slopu učnega procesa bo v stavbi tudi mini pivovarna in destilarna

V nove učilnice naj bi dijaki sedli že prihodnji september 

Zaključek investicije, ki je ocenjena na 10,5 milijona evrov, je predviden v drugi polovici prihodnjega leta. Dijaki naj bi tako pouk v novih prostorih začeli že naslednje šolsko leto. 

Kdo financira projekt? Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo za obnovo namenilo 5,8 milijona evrov, Kohezijski sklad 1,5 milijona, 1,3 milijona evrov pa bo prispevala Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

»Za razliko smo poslali pismo na Severni pol Božičku,« je šaljivo pripomnil Erjavec. 

V novih prostorih boljši pogoje, da izobrazijo kakovosten kader 

Kot je povedal Erjavec, bo šola po obnovi stavbe v Cankarjevi ulici obdržala sedanje prostore v Mladinski ulici. 

Ravnatelj pojasnjuje, da bo imela šola z novo in obnovljeno stavbo pogoje, da izobrazi kakovosten kader za delo v turizmu, ki bo obvladal najnovejše trende poklica.

»Verjamem v poklice turizma in v vizijo naše šole,« je za konec povedal. 

Tako bo šola videti po obnovi (vir: Mestna občina Maribor).

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TABORČAN (nepreverjen)

Jebes takav pivo

Ddadhcv (nepreverjen)

Govori in piši Slovensko.

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

ašatan (nepreverjen)

Najbolj pomembno je, da bodo varili alkohol. Naj jih bo sram, pa reveži - vodstvo šole - tako ali tako ne ve kaj je to sram Opijanjali bodo že mladoletnike, da ne bodo razmišljali s svojo glavo.

Kukuhahabd (nepreverjen)

A ni pivovarstvo in destilarstvo smer živilstva, včasih smo v Mariboru imeli živilsko šolo Maribor, ki je bila zelo kvalitetna, kaj je istalo od tega???

Surfeiter (nepreverjen)

5000 kvadratnih metrov? Destilarna? Milijoni? Za bodoče kelnerce in kelnerje? Narobe svet!

Starejše novice