V prvih mesecih letošnjega leta pogosto poročamo o nedovoljenih prehodih meje tujcev. Na Policijski upravi Maribor opažajo, da so ilegalni prehodi v porastu kar za 50 odstotkov.

Na nedavni zaprti seji komisiji državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so po besedah Mateja Tonina, predsednika omenjene komisije, obravnavali tudi problematiko migracij. Ugotovili so, da se je število nezakonitih prehodov meje v zadnjem času zelo povečalo, »da pri tem prihaja do številnih zlorab postopka za mednarodno zaščito« in da se je spremenil način ravnanja migrantov. Ti so prej sami iskali stik s policijo, zdaj pa se ji skušajo na vse načine izogniti, je povedal.

Spomnimo. Evropska begunska kriza je vrhunec doživljala konec leta 2015 in v začetku leta 2016. Tedaj je v le nekaj mesecih Slovenijo prečkalo več kot 400 tisoč migrantov, večinoma državljanov Sirije. Na območju Policijske uprave Maribor so v letu 2015 evidentirali 53.509 oseb, ki so na nedovoljen način pretopile državno mejo. V prvih dveh in pol mesecih leta 2016 pa kar 53.426 tujcev. V letih za tem se je zadeva umirila, predvsem pa ni več vzbujala tolikšnega zanimanja javnosti.

A v zadnjih mesecih znova opažamo trend povečanja števila prepovedanih prehodov meje. Najbolj »mirno« leto je bilo leto 2017, ko so na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 217 primerov ilegalnih prehodov meje. Lansko leto se je številka več kot podvojila, in sicer so obravnavali 489 oseb.

50-odstotni porast

Letos bo ta številka bržkone višja. Že v prvih treh mesecih, do 31. marca, so na območju mariborske policijske uprave obravnavali 123 oseb, ki so nedovoljeno prečkale mejo.

»Število nedovoljenih prehodov državne meje na območju Policijske uprave Maribor je v primerjavi z lanskim dosedanjim primerjalnim obdobjem v porastu za 50 odstotkov,« trend naraščanja komentira Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor.

Večina zaprosila za mednarodno zaščito

Od obravnavanih 123 oseb v prvih treh mesecih letošnjega leta, je bilo hrvaškim varnostnim organom vrnjenih 19 oseb, 73 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito, sedem oseb pa je bilo nastanjenih v Center za tujce, še dodaja Kitel.

Državljane držav Evropske unije, ki so bili v postopku zaradi nedovoljenih prestopov državne meje, se ne vrača hrvaškim varnostnim organom.

Večina tujcev pride čez mejo s pomočjo sprovajalcev, ki pa v veliki večini uidejo roki pravice. Do konca marca so letos mariborski policisti obravnavali pet oseb, ki so bile utemeljeno osumljene, da so sprovajale druge osebe čez državno mejo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Kako daleč meji mariborska občina ,ki jo nadzirajo mariborski policaji ?

Policisti dela… (nepreverjen)

imamo premalo Policistov in treba bo veliko bolj podpirati Policiste

Carinike (nepreverjen)

v vsako slovensko vas ...

Starejše novice