Mariborski mestni svetniki bodo na oktobrski seji odločali o spremembi mestnega grba in zastave. Gre za minimalne spremembe, s katerimi bosta občinska simbola oblikovalsko ustreznejša in izrazitejša, pravi županstvo.

Predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek je pojasnil, da je sprememba nujna, ker aktualna podoba iz leta 1995 ni ustrezna. Dodaja, da je dobro, da upoštevamo mednarodna priporočila glede samega videza zastav in o tem, kje na zastavi je najboljša pozicija za postavitev grba. 

Mariborska zastava ima grb na nečastnem mestu

Zastave z grbi imajo dve dominantni mesti – eno je v samem centru zastave, drugo je ob drogu. Mariborska zastava je neustrezna, saj ima grb na repu zastave, kjer je najbolj izpostavljen poškodbam. Med močnim vetrom se ta del zastave lahko najprej poškoduje ali raztrga. Prav tako je grb manj viden, ko zastava visi na drogu brez vetra.

Hriberšek je poudaril, da je splošna praksa, da se na rep zastave, ki ni častno mesto, grbov ne daje. Nov predlog tako občinski grb postavlja v središče zastave. 

Ohranili bi srednjeveški motiv grba, popravili obliko ščita in barve

Pripravili so tudi spremembo samega grba, da bi ta bolj ustrezal grboslovnim pravilom. 

Pri pripravi sedanjega grba so se zgledovali po pečatniku iz leta 1300. Ta je okrogle oblike in nima ščita. Ščit najdemo na kasnejšem pečatniku iz leta 1520, ampak je zelo nenavadne oblike. Leta 1995 so motiv iz prvega pečatnika in ščit iz drugega združili v grb, ki ga uporabljamo sedaj. 

Na vrhu grba nad golobom je prazen prostor, kar je neustrezno. Oblika ščita iz zgodnje renesanse spada danes v heraldično dekadenco in se ne uporablja več. Na občini predlagajo, da se ohrani standardni ščit, ki pa je malo nižji.

Znotraj ščita se ohrani enaka vsebina, le da se uvede rahle barvne popravke. Golob bo po tem predlogu bel, torej enake barve, kot je samo obzidje mesta. Okna in drsna vrata se pobarvajo s črno, da se poudari, da gre za notranji del stavb.

Stroškov zaradi spremembe skorajda ne bo

»Nismo pa veliko posegali v sam simbol, ker je simbol zgodovinski,« je povedal Hribovšek: »Maribor ima v grbu srednjeveški simbol. Ni veliko mest v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s tem.«

Kot je dodal župan Saša Arsenovič, zaradi menjave ne pričakujejo večjih stroškov, saj je treba zastave in vizitke tako ali tako menjati vsake pol leta, saj se v tem času same iztrošijo oziroma poškodujejo. »Ne bodo povzročali po nepotrebnem stroškov,« je zaključil Arsenovič, ki poudarja, da bo menjava potekala postopoma in neopazno.

Komentarji (3)

Off (ni preverjeno)

Seveda vse bi menjali kot se komu kura. dvigne iz gnezda .

Sergej_88 (ni preverjeno)

Tole je zelo smiselna sprememba, hvala bogu, da se končno posluša stroko.

In reply to by Off (ni preverjeno)

baba od župana (ni preverjeno)

lahko bi dali namesto grba flašo šmarnice
in granitno kocko

Starejše novice