Epidemija koronavirusa je povsem ohromila turizem. Preverili smo, kakšne so posledice epidemije na turizmu v destinaciji Maribor - Pohorje, ki jo je pred popolnim zaprtjem namestitvenih kapacitet prizadela že topla zima.

Maribor je od januarja do marca letos zabeležil 19 odstotni padec prenočitev in 21 odstotni padec prihodov gostov. Destinacija Maribor - Pohorje je od januarja do marca 2020 zabeležila 23 odstotkov manj prenočitev in 23 odstotkov manj prihodov gostov kot v enakem obdobju lani.

V januarju in februarju padec zaradi tople zime, v marcu zaradi koronavirusa

Kot je za Mariborinfo pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch, so slabši rezultati v prvih dveh zimskih mesecih posledica zelene zime in izpada dohodka zaradi pomanjkanja snega. Prav tako je na slabše rezultate vplivala prestavitev Zlate lisice v Kranjsko Goro. 

V marcu je mariborski turizem prizadela epidemija koronavirusa. »V marcu smo v Mariboru zabeležili 67 odstotkov manj turističnih prihodov in 44 odstotkov manj nočitev v primerjavi z marcem 2019, medtem ko je Slovenija v marcu 2020 zabeležila 75 odstotkov manj turističnih prihodov in 67 odstotkov manj nočitev,« je povedala Urbančič Windischeva. 

V aprilu in maju namestitvene kapacitete niso obratovale.

V kolikšni meri lahko za reševanje mariborskega turizma računamo na turiste iz Hrvaške? Hrvaški gosti prihajajo v Maribor predvsem v zimskem času, vendar se tudi njihove potovalne navade z leti spreminjajo, opažajo mariborski turistični delavci.

Zavod za turizem Maribor želi hrvaške goste privabiti predvsem z zanimivimi produkti, kot sta Bike park Pohorje in Dravska kolesarska pot ter z gastronomskimi doživetji.

V času izrednih izmer nadgrajevali ponudbo

Na Zavodu za turizem Maribor so izredne razmere izkoristili za načrtovanje nove ponudbe, doživetij in nadgrajevanje spletne ponudbe. »Verjamemo, da je sedaj priložnost za snovanje avtentičnih in lokalnih storitev ter doživetij, ki nas bodo dodatno pozicionirala na turistični zemljevid,« so sporočili. 

»Najuspešnejše destinacije bodo tiste, kjer bodo turistično gospodarstvo podprli tudi lokalni prebivalci,« je še dodala Urbančič Windischeva in pozvala Mariborčane, da se vključijo v turistični razvoj destinacije Maribor - Pohorje. 

Kako lahko sodelujemo pri promociji lepot Maribora? Urbančič Windischeva pojasnjuje: »Vsak Mariborčan lahko nekaj naredi za svoje mesto. Posname sliko ali video ter svojo pozitivno izkušnjo ali zgodbo deli na svojih družbenih omrežjih z uporabo ključnikov #VisitMaribor in #ifeelsLOVEnia, in tako omogoči, da skupaj z njim raziskuje tudi slovenski in kmalu tuji gost.«

Starejše novice