Foto: Jaka Arbutina
»Nedopustno se mi zdi, da so v Mariboru cepili člane olimpijske reprezentance, ki odhaja na Japonsko šele poleti,« je izjavil Jelko Kacin, koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19. Te obtožbe v zdravstvenem domu zavračajo.

Pri cepljenju proti koronavirusu imajo trenutno prednost najbolj ogrožene kategorije prebivalstva, to so zlasti starejši. V tem tednu končujejo cepljenje starejših od 75 let, v prihodnjem pa želijo pri nas nadaljevati cepljenje starejših od 70 let.

Ob včerajšnjem obisku kranjskega cepilnega mesta je koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin izpostavil tudi težavo cepljenja po posameznih zdravstvenih domovih, po njegovih besedah so v nekaterih namreč cepili tudi že zdrave mlade ljudi.

Poudaril je, da pri AstraZeneci ni nobene potrebe, da bi na silo cepili tiste kategorije, ki še niso na vrsti. »Nedopustno se mi zdi, da so v Mariboru cepili člane olimpijske reprezentance, ki odhaja na Japonsko šele poleti,« je poudaril Kacin in izjavil, da se bo moral Olimpijski komite Slovenije opravičiti za vse pritiske, ki bi naj jih ta izvajal na lokalni ravni.

»Najbolj ranljiva skupina ljudi so zdaj starejši, ki polnijo bolnišnice in imajo najtežji potek bolezni, zato bo vlada vztrajala pri strogem nadzoru nad porabo cepiv, kot je edino moralno korektno. Brez solidarnosti in brez osebne odgovornosti enostavno te akcije ni mogoče izpeljati do konca,« je poudaril.

V mariborskem zdravstvenem domu zavračajo obtožbe

Pav zaradi tega so se odzvali prav v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so poudarili, da sami, niti v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, niso cepili nobenega člana olimpijske reprezentance.

Oglasili so se tudi v Olimpijskem komiteju Slovenije, kjer so na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter zapisali, da nihče od članov slovenske olimpijske reprezentance ni bil cepljen, še najmanj mimo vrste.

»Tudi v Zdravstvenem domu Maribor o tem ne vedo nič. Športniki se gremo fair boj in ne nekakšnih prevarantskih dejanj, še najmanj zlorabe,« so poudarili in pri tem dodali, da se predsednik Olimpijskega komiteja ne bo nikomur opravičeval ter da Kacinova izjava zavaja in kaže na specifičen odnos države do športa.

Vlada olimpijsko reprezentanco dodala med prednostne skupine

Predsednik vlade Janez Janša pa je prek Twitterja sporočil, da je vlada olimpijsko reprezentanco dodala med prednostne skupine za cepljenje.

Strokovni svet za šport Slovenije je namreč v torek pozval svetovalno skupino za cepljenje proti novemu koronavirusu, da nemudoma omogoči cepljenja olimpijcev in paraolimpijcev za olimpijske igre poleti v Tokiu. Teh športnikov bi bilo manj kot 250. Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije so zatrdili, da je to vprašanje v Evropi večinoma že rešeno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice