Vir: Borgla
Mnogi Slovenci so v zadnjih mesecih obsesivno začeli peči kruh iz droži. Mariborsko podjetje Borgla je tako razvilo inovativni izdelek za vse nadobudne peke. Gre za fermentor za droži, za katerega so na Kickstarterju zbrali več kot 200 tisočakov.

Vedno več ljudi se zaveda pomena fermentirane hrane za ohranjanje zdravja, posebej tiste, pripravljene v domači kuhinji. Priprava fermentiranih napitkov in raznih živil pa se lahko kaj hitro sprevrže v veliko packarijo. 

Tega sta se zavedala tudi Mariborčan Marko Borko in Pomurec Andrej Glažar, ki sta leta 2015 ustanovila podjetje Borgla in že s svojim prvim projektom na platformi za množično financiranje Kickstarter požela velik uspeh.

Takrat je izpod njunih rok nastal Kefirko, pripomoček za pripravo kefirja, ki je bil na Kickstarterju deležen velikega zanimanja. Do konca kampanje sta namreč za projekt zbrala nekaj več kot 50 tisoč dolarjev.

Njuno podjetje stremi k neprestani rasti, implementaciji in razvoju novih produktov, zato so 2017 lansirali produkta Kefirko - Cheese Maker in pokrov za sekundarno fermentacijo. V 2020 pa uspešno s pomočjo Kickstarterja na trg poslali še posodo za fermentiranje sadja in zelenjave.

Le nekaj ur nazaj pa se je na Kickstarterju izteklo financiranje zadnjega projekta Borka in Glažarja, v katerem je kar štiri tisoč posameznikov za njuno idejo prispevalo kar 245 tisočakov. In zakaj točno gre? Tokrat sta ustvarila fermentor za droži.

Vir: Borgla

Izdelek omogoča enostavno pripravo droži iz moke in vode

V času, ko je peka kruha doma postala nekaj povsem samoumevnega, je namreč vse bolj popularna priprava pekovskih izdelkov brez uporabe komercialnega kvasa.

Prav zaradi tega sta Marko Borko in Andrej Glažar ustvarila fermentor pod blagovno znamko Kefirko, ki se uporablja za enostavno pripravo droži iz moke in vode.

»Droži se namreč uporabljajo za pripravo kruha brez uporabe trgovinskega kvasa. Zaradi naravne fermentacije ima ta kruh specifičen, nekoliko kiselkast okus, je bolj zdrav in predvsem koristnejši za prebavo,« so v podjetju Borgla razložili za Mariborinfo.

Fermentor je izdelan iz steklenega kozarca in plastičnega pokrova iz bioplastike. Pokrov služi tudi kot merilna posodica ali pa za shranjevanje droži v hladilniku, z izdelkom pa želijo predvsem poenostaviti postopke pri domači fermentaciji.

»Kot vse preostale izdelke smo tudi tega izdelali po temeljitem proučevanju procesa in iskanju smiselnih rešitev v postopku priprave droži. Raziskujemo, kateri so tisti moteči faktorji, deli procesa in jih poskušamo rešiti z našim izdelkom. Običajno so težave v zapletenem ali nerazumljivem postopku, da je potrebno preveč različnih elementov ali da pri delu nastane packarija,« razlagajo v mariborskem podjetju.

Izdelek v masovni prodaji v prihodnjem letu

In kako sploh nastane takšen izdelek? Kot so za Mariborinfo razložili v Borgli, vse izdelke oblikujejo sami oziroma jih oblikuje soustanovitelj Marko Borko.

»Za proizvodnjo posameznih elementov poiščemo čim bolj lokalne proizvajalce, večina partnerstev imamo že ustaljenih. Izdelki pa se nato sestavijo v Mariboru, od koder jih pošiljamo po celem svetu,« razlagajo v podjetju Borgla.

Pri tem dodajajo, da imajo za zdaj izdelan prototip in so v fazi izdelave orodij za kalupe plastičnih delov. »Glede na to, da je to že naš četrti produkt, je pot od razvoja do izdelave že jasno začrtana. Izdelek bo najverjetneje dokončan do konca leta, v začetku naslednjega pa bo že v redni prodaji,« so jasni v mariborskem podjetju.

Na Kickstarterju zbrali kar 245 tisočakov

To je že Borglin četrti projekt na Kickstarterju. »Zdi se nam dober način za predstavitev novih izdelkov in preverjanje odziva pri širši skupini ljudi. Je tudi možnost predstavitve na trgih, ki so nam zaradi razdalje manj dosegljivi, na primer Združene države Amerike, Avstralija, Kanada, saj gre za ameriško platformo,« menijo v podjetju.

Tudi tokrat z izdelkom žanjejo velike uspehe, saj je izdelek na že omenjeni platformi skupaj financiralo več kot štiri tisoč posameznikov, pri čemer so skupno zbrali kar 245 tisočakov.

»Z odzivom smo kar zadovoljni. Veseli smo, da imamo že dokaj veliko skupnost ljudi, ki nam zaupa in verjame v naše izdelke. Z vsakim novim projektom uspemo nagovoriti tudi vse večje število ljudi, ki nas ne poznajo od prej,« poudarjajo v podjetju Borgla.

Izdelek možno naročiti preko spleta, cena se bo gibala okoli 35 evrov

Cena izdelka se bo v redni prodaji sicer gibala okoli 35 evrov. Pri tem v mariborskem podjetju razlagajo, da bodo skoraj tretjino zneska, ki ga bodo prejeli s strani Kickstarterja, uporabili za stroške pošiljanja.

»Največ strank je namreč iz Združenih držav Amerike, kamor je pošiljanje drago. Ta strošek je tudi najbolj nepredvidljiv, saj bo do naslednjega leta zagotovo še narasel. Del zneska je že sedaj namenjen za marketinške aktivnosti. Preostalo se porabi za strošek vzpostavitve proizvodnje novega izdelka,« razlagajo v Borgli.

Posamezniki lahko njihove izdelke, tudi fermentor za droži, kupijo preko njihove splete strani, prisotni pa so tudi v nekaj specializiranih prodajalnah v Sloveniji.

In kakšni so njihovi načrti za prihodnost? »Uspešno lansirati fermentor za droži na trg v prihodnjem letu. Načrtujemo tudi že nove izdelke, ki jih bomo predstavili v prihodnjih letih,« zaključujejo v podjetju Borgla.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Odkrivate toplo vodo.Mi že zdavnaj več ne kupujemo kruha.Kruh iz trgovine ali šiptarja z dobo svežine in aditivi je enostavno en drek pa še drag je.najboljši je polrženi kruh katerega imaš ves teden s svežino kot bi ga včeraj spekel.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Bravo fanta! Ampak pri poimenovanju podjetja pa nista bila najbolj inovativna. :)

Danvidz (nepreverjen)

Vi niste normalni,vse kar rabiš je kozarec moko in žlico.
35eur za to????????????????
Vam že cepivo škodi?to nininivacija ampak način oderuštva.

Mimi123 (nepreverjen)

mimogrede, tudi Borko je Pomurec, samo zdaj živi v Mariboru

Jack000000 (nepreverjen)

Včasih je ta "zapleten in nerazumljiv postopek" obvladala vsaka gospodinja, ahahaha..

Tako kot so rekli zgoraj, ponovno se izumlja topla voda :D

Matejko (nepreverjen)

Eni so začeli peč kruh ,drugi pa množično kupovali toaletni papir ! Kdo se bo spomnil kaj vse lahko naredimo iz toaletnega papirja .

Starejše novice