Vlada bo za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine zagotovila 2,8 milijona evrov dodatnih sredstev. Podpisana je tudi pogodba o sofinanciranju izgradnje atletske ogrevalne steze v Mariboru.

Desetletje po tem, ko je Maribor odpovedal zimsko univerzijado, v štajersko prestolnico letos prihaja največji športni dogodek v zgodovini mesta in v marsikaterem pogledu tudi največji v zgodovini Slovenije.

Olimpijski festival evropske mladine oziroma Ofem bo potekal od 22. do 30. julija, v tem času pa bo Maribor gostil okoli 3600 mladih športnikov iz vse Evrope. 

Prizorišča za festival so že pripravljena, z izjemo atletske ogrevalne steze, ki so jo v Mariboru začeli postavljati na začetku tega leta in katere gradnja je še v teku. 

Gospodarski minister Matjaž Han in župan Saša Arsenovič sta danes ob navzočnosti predsednika vlade Roberta Goloba slavnostno podpisala pogodbo o sofinanciranju izgradnje atletske ogrevalne steze v Mariboru.

Za atletsko stezo bo država prispevala tri milijone evrov. Preostanek investicije, ki skupaj znaša 5,2 milijona evrov, krije mestna občina Maribor.

Ob tem je bil na današnjem dogodku predan tudi sklep vlade glede sofinanciranja izvedbe Olimpijskega festivala evropske mladine, s čimer je končno zaprta finančna konstrukcija tekmovanja.

Vlada bo za izvedbo festivala zagotovila 2,8 milijona evrov dodatnih sredstev

Olimpijski festival evropske mladine je po besedah premiera Roberta Goloba pomemben dogodek ne le za Maribor, temveč za celotno Slovenijo. 

»Mislim, da je lahko ne samo Maribor, ampak celotna Slovenija ponosna na to, da je Olimpijski festival evropske mladine zaupan prav Mariboru,« je povedal premier: »Maribor se je v preteklosti že izkazal kot odličen organizator dogodkov na najvišji ravni in ne dvomim, da bo tudi tokrat tako.«

Vlada je prejšnji teden potrdila, da bo namenila za izvedbo festivala 2,8 milijona evrov. Skupaj s sredstvi za sofinanciranje investicij v športne objekte bo tako država za Olimpijski festival evropske mladine namenila skoraj devet milijonov evrov.

»Ko smo dobili prošnjo Maribora za dodatna sredstva za izvedbo tega festivala in ko smo videli, kako daleč so priprave, nismo oklevali niti trenutek in smo ta sredstva zagotovili,« je dejal Golob.

Han: »To je naložba v prihodnost«

»Morda smo bili malo zavedeni, da bodo stroški nižji in da nam ne bo treba obremenjevati državnega proračuna, zato se iskreno zahvaljujem za razumevanje, ki je bilo tako na strani ministrstva kot predsednika vlade, da smo zdaj skupaj našli rešitev in da bo lahko Slovenija in v njenem imenu Maribor organiziral ta največji športni dogodek, ki je bil kadarkoli v samostojni Sloveniji,« je povedal mariborski župan Arsenovič, ki si je ob podpisu pogodbe tako močno oddahnil. 

Verjame, da bo ta dogodek imel dolgoročne učinke: »Na eni strani bomo pokazali, da znamo gostiti največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, po drugi strani se bodo ti mladi kasneje vračali.« 

»Cilj ni samo šport, ampak tudi povezovanje,« je dodal. 

»V vladi se absolutno zavedamo, kaj pomenijo velike športne prireditve za promocijo Slovenije, gospodarstvo in za turizem,« je ob tem dodal Han: »Ofem ni le športni dogodek. To je dogodek, kjer bodo mladi prišli sem, spoznali lepote Slovenije, se družili in širili to pozitivno energijo. To je naložba v prihodnost.«

»Našim športnikom in športnicam pa želim, da bodo to izkoristili, dosegali dobre rezultate, vmes pa stkali tisto najpomembnejše in to so prijateljske vezi z ostalimi športniki iz cele Evrope,« je dodal Golob. 

Komentarji (8)

tiča v rit (ni preverjeno)

13 otrok je posilil crkveni pedofil 100 km od Ljubljane, pa ni bilo dovolj da bi prešel v cajtnge.

de sade (ni preverjeno)

Umobolni pretepač otrok si že mane roke, ker bo ona njegova glupa sponzoruša, ki kao šefuje v njegovih beznicah in kao nima nič z MOM lopovom, zopet debelo služila z gostinstvom, javnimi naročili, provizijami itd. v mrtvi sezoni! Naj nam balkanski lopov pokaže vrednost premoženja pred in po MOM!

LojzNovak (ni preverjeno)

Ej mutec, če maš dokaze, da je karkoli narobe jih nesi na policijo, ne da tu anomimno gobec sučeš.

In reply to by de sade (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Isto velja za tebe (žaljive besede).

In reply to by LojzNovak (ni preverjeno)

Yolbe (ni preverjeno)

Tisti ki je silil v kandidaturo naj pa še plača....

.joj. (ni preverjeno)

Za pevce na stadionu je pa sfalilo denarja. Vijole so in bojo ostale vijolice.

big ben (ni preverjeno)

Naj nam balkanski lopov pokaže revidirano vrednost premoženja pred in po MOM, skupaj s tistim, ki ga je prepisal na glupo sponzorušo, starše in otroke, če ima muda, ćerfurko!

Financiranje o… (ni preverjeno)

Financiranje od MAIE UUS
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na MAIE UUS in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 30.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite nanj in ne boste razočarani.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Starejše novice