Zaradi neizvajanja ukrepov Mariboru sledi predčasen odvzem naziva in certifikata »Mladim prijazna občina«.

Inštitut, ki podeljuje certifikat in naziv »Mladim prijazna občina«, je prejšnji teden Mestni občini Maribor vročil sklep o odvzemu oziroma zamrznitvi certifikata ter naziva, ki bi ga moral mariborska občina nositi vse do leta 2021. Razlog za to odločitev je bilo po besedah predsenika Mestnega Mladinskega sveta Maribor Matica Matjašiča neizvajanje ukrepov za mlade, ki si jih je občina sama zastavila ob kandidiranju za naziv.

Med njimi je bila še posebej kritična stanovanjska problematika mladih, kjer Matjašič meni, da ni bilo storjeno nič, čeprav - kot pravi - v Mestnem Mladinskem svetu Maribor že več let opozarjajo in ponujajo tudi rešitve. 

Mestna občina Maribor je bila med prvimi občinami, ki so prejele certifikat

Naziv »Mladim prijazna občina« podeljuje Inštitut za mladinsko politiko, ki ga trenutno nosi 33 občin, med katerimi je sedem mestnih občin. Mestna občina Maribor je bila med prvimi občinami, ki so leta 2012 za obdobje štirih let prejele certifikat. Leta 2016 je Mestna občina Maribor oddala vlogo za podaljšanje certifikata, in sicer za obdobje 2016 – 2021, vendar je dobila zgolj pogojno odobritev.

Do 15. aprila so morali iz občine poročati o izvedenih ukrepih v prejšnjem letu, a ker teh ukrepov ni dokazala, ji je inštitut certifikat zamrznil in prepovedal uporabo naziva »Mladim prijazna občina«. 

Mestna občina Maribor se je z oddajo kandidature za podajšanje naziva v letu 2016 zavezala h konkretnim ukrepom za mlade in obljubila:

-    finančne spodbude za zaposlovanje mladih,
-    olajšave za gospodarske družbe,
-    večanje števila neprofitnih stanovanj za mlade,
-    spodbude in pomoč mladim pri prvem stanovanju in številne druge druge ukrepe, ki so podrobneje opisani v vlogi za podajšanje certifikata.

V mladinskem centru so prepričani, da nosi osebno odgovornost za izgubo naziva »Mladim prijazna občina« župan Andrej Fištravec.

»V mladinskem svetu smo na situacijo opozarjali že dlje časa, a posluha župana in vodstva očine preprosto ni. Žal izguba certifikata in naziva 'Mladim prijazna občina' ni samo simbolična, ampak pomeni tudi jasen signal mladim, da Maribor trenutno ni občina, ki bi podpirala mlade, kar je že ob tako visokem izsiljevanju mladih ter padanju števila mladih v Mariboru še dodaten udarec za naše mesto. Mladi si želimo, da Maribor ponovno postane mladim prijazno mesto, tako s certifikatom in nazivom, kot tudi v realnosti, za kar pa bo potrebno aktivno ukrepanje župana ali županje ter vodstva Mestne občine Maribor,« poudarja Matjašič, predsednik Mestnega Mladinskega sveta Maribor.

Zamrznitev certifikata in prepoved uporabe naziva 

Zamrznitev certifikata »Mladim prijazna občina« in s tem prepoved do uporabe naziva traja do vključno leta 2021. V koliko bi se želela Mestna občina Maribor ponovno prijaviti za podaljšanje certifikata, bi morala do jeseni 2018 izpolniti vse zahteve,  ki so bile zapisane v prvotni vlogi. V kolikor vlagatelj do leta 2021 ne podaljša veljavnosti certifikata, se mu po poteku zamrznitvega roka naziv dokončno vzame. Mestna občina Maribor lahko z letom 2022 ponovno poda osnovno vlogo za pridobitev naziva »Mladim prijazna občina«. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostilničar (nepreverjen)

Ta fištravec vas je tudi nat*gnil Mariborčane... Ga še ne boste spakivali?

styria (nepreverjen)

Nategovalcev nikoli ne zmanjka, zgoraj je lep primer podmladka v obliki nadebudnega kandidata za večnega funkcionarja ...

Starejše novice